Skip to main content

Somaţie către Realitatea TV. Rares Bogdan a dat prea târziu un drept la replica cerut de RCS

 
Rares Bogdan
Rares Bogdan

CNA a sanctionat cu somatie postul de stiri Realitatea TV, dupa ce Rares Bogdan nu a difuzat in emisiunea Jocuri de Putere, in perioada legala, un drept la replica solicitat de RCS & RDS. Dreptul la replică a fost dat până la urmă, însă cu întârziere de o săptămână.

Publicitate

Au existat si doua propuneri de sanctionare a postului Realitatea TV, de 5.000 de lei si de 10.000 de lei, in urma unor sesizari venite la CNA pentri trei editii ale aceleiasi emisiuni. Niciuna dintre propuneri nu a trecut insa de votul membrilor CNA in cele trei tururi de vot, drept urmare votul va fi reluat in sedinta urmatoare.

Compania de telecomunicatii a solicitat difuzarea unui drept la replica postului Realitatea TV dupa ce, in cadrul unei editii Jocuri de Putere din data de 12 octombrie 2016, Sebastian Ghita, invitat prin telefon, a spus ca RCS & RDS ar fi ajutat la strangerea semnaturilor necesare partidului USR pentru participarea la alegerile parlamentare din decembrie.

Propunerea a fost facuta de Dorina Rusu si a fost votata de sapte din cei noua membri prezenti in sedinta CNA de azi: Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Rasvan Popescu, Radu Calin Cristea, Monica Gubernat si Orsolya Eva Borsos.

Impotriva au votat Florin Gabrea si Valentin Jucan. De la sedinta de ieri au lipsit membri CNA Laura Georgescu si Viorel Vasile Buda.

Rares Bogdan, realizatorul emisiunii Jocuri de Putere, prezent azi in sedinta Consiliului, a declarat ca a difuzat acest drept la replica, insa dupa mai mult de o saptamana.

Rares Bogdan:

"Legat de emisiunea cu domnul Ghita, am citit integral dreptul la replica a colegilor de la RCS & RDS, am sa aduc captura prin care am citit textul, a fost citit exact la ora in care domnul Ghita a intrat prin telefon, in jurul orei 00.22-00.32, nu la o saptamana, ci ceva la mai mult, dar nu am depasit 30 de zile din momentul in care ne-a fost trimis dreptul la replica.

Deci aici cred ca nu se justifica, decat eventual sa demonstrez, prin captura, aceasta citire de catre mine a dreptului la replica integral, al celor de la RCS & RDS."

Potrivit legislatiei audiovizuale, termenul-limita in care un radiodifuzor este obligat sa difuzeze dreptul la replica este de maxim 3 zile de la data aprobarii solicitarii.

In cazul in care emisiunea in care s-a produs lezarea nu este programata in urmatoarele sapte zile de la aprobarea solicitarii, dreptul la replica trebuie difuzat in orice emisiune de la postul respectiv, cu mentionarea emisiunii in care s-a produs lezarea, in termen de trei zile de la aprobarea solicitarii.

Dreptul la replica este reglementat in articolul 57 din Codul Audiovizual:

Articolul 57

(1) Dreptul la replica va fi difuzat gratuit, fara comentarii ale radiodifuzorului, in termen de maximum 3 zile de la data aprobarii cererii, in aceleasi conditii in care drepturile sau interesele legitime ale persoanei au fost lezate: in cadrul aceluiasi interval orar, al aceleiasi emisiuni, in limitele aceleiasi durate si cu precizarea emisiunii in care s-a produs lezarea.

(2) Daca urmatoarea editie a emisiunii in care s-a produs lezarea este programata intr-un termen mai lung de 7 zile, calculat de la data aprobarii cererii, dreptul la replica se difuzeaza in maximum 3 zile de la aceasta data, in acelasi interval orar si cu precizarea emisiunii in care s-a produs lezarea.

Declaratiile lui Sebastian Ghita din emisiunea Jocuri de Putere, despre RCS & RDS, potrivit raportului de monitorizare al CNA:

Rareş Bogdan:

"Lămuriţi-mi, deci aţi strâns şi pentru Diasporă. Pentru Diasporă câte aţi depus?"

Sebastian Ghita:

"(...) Chestia cu Diaspora şi şmecheriile USR, ambasade, Soros, Servicii străine şi alte Servicii, care adună semnături din Diaspora care nu ştim unde sunt şi ce buletine au, mă rog, chestiile astea..."

Rareş Bogdan:

"Păi acolo tot români sunt şi în Diaspora, sunt tot români domnu’ Ghiţă."

Sebastian Ghiţă:

"Aşa este, sunt români dar eu n-am văzut români organizaţi mai mult ca RCS&RDS, ambasade şi Servicii care să strângă semnături."

Potrivit raportului de monitorizare al CNA, pe una dintre burtierele emisiunii, afişată în mod repetat, a apărut şi următorul titlu: ,,Ghiţă: Pt. USR au strâns ambasade, RCS/RDS, serviciile”.

Realitatea TV a scapat ieri de sanctiune de la CNA, in urma unor plangeri pentru trei editii ale emisiunii Jocuri de Putere, moderate de Rares Bogdan.

Au existat doua propuneri de sanctionare cu amenda, una propusa de Radu Herjeu, de 5.000 de lei, si una propusa de Radu Calin Cristea, de 10.000 de lei.

Niciuna dintre cele doua propuneri nu a adunat numarul necesar de voturi in cele trei tururi de votare, astfel ca sesiunea de vot va fi reluata in sedinta urmatoare.

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • geo geo
    Jucane, nu ai tupeu sa votezi impotriva Realitatea TV...daca era vorba de A 3 sau RTV ai fost primul care ridicai mana pentru...eventual veneai cu propunerea de somatie / sanctiune.

Trimite un comentariu

sus