Skip to main content

Facebook, amendat de Uniunea Europeană cu 110 milioane de euro

 
foto: tehnoBuffalo
foto: tehnoBuffalo

Facebook, amendă-record de la Uniunea Europeană, după alte două sancţiuni primite în această lună în Europa. Gigantul digital a fost sancţionat de Comisia Europeană (CE) cu o amendă de 110 milioane de euro.

Publicitate

CE a considerat că Facebook a furnizat informaţii înşelătoare despre acordul de preluare a serviciului de mesagerie WhatsApp, încheiat în 2014, potrivit News.ro, care citează Reuters.

Mai precis, Consiliul Europei a arătat că, la acea vreme, Facebook a declarat că nu poate realiza o conexiune automată între conturile utilizatorilor de Facebook cu aplicaţia WatsApp, însă doi ani mai târziu gigantul digital a lansat un serviciu care poate realiza acest lucru.

Din comunicatul remis de Comisia Europeană:

”Comisia a constatat că, contrar declaraţiilor din timpul procesului de evaluare a preluării, posibilităţile tehnice de potrivire a identităţilor utilizatorilor Facebook şi WhatsApp existau în 2014, iar angajaţii Facebook cunoşteau acest lucru.”

În replică, Facebook a afirmat într-un comunicat că erorile de comunicare din declaraţiile făcute în 2014 nu au fost intenţionate, iar CE a confirmat că acestea nu au influenţat rezultatul procesului de evaluare a fuziunii dintre Facebook şi WatsApp.

Facebook a scăpat ieftin însă, pentru că a recunoscut recunoscut existenţa neregulilor şi a cooperat. Amenda maximă ar fi putut fi de 1% din cifra de afaceri publicată de gigantul digital în 2016, adică 276 milioane de dolari, potrivit News.ro.

Sancţiunea dată de CE nu implică şi o intervenţie asupra deciziei de aprobare a achiziţiei aplicaţiei WatsApp de către Facebook, scrie sursa citată. Facebook a achiziţionat în 2014 serviciul de mesagerie WatsApp pentru suma de 21.6 miliarde de dolari.

Potrivit News.ro, sancţiunea vine la o săptămână după alte două amenzi primite de Facebook şi de WatsApp în Europa, în situaţii care au privit datele cu caracter personal ale utilizatorilor.

Săptămâna trecută, autoritatea pentru protecţia datelor din Franţa a amendat Facebook cu 150.000 de dolari pentru că nu a prevenit accesarea datelor utilizatorilor de către furnizori de publicitate.

Tot săptămâna trecută, WatsApp a fost amendat de autoritatea antitrust din Italia cu 3 milioane de euro pentru că a obligat utilizatorii să furnizeze date personale.

În primul trimestru din 2017, gigantul digital Facebook a anunţat venituri cu aproape 50% mai mari faţă de aceeaşi perioadă din 2016, de peste 8 miliarde de dolari. Despre subiect, pe Paginademedia.ro.

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus