Skip to main content

Procesul CNA. Victor Becali şi Gică Popescu urmau să investească la Giga TV. Milioane de euro. Dacă avea rating

 
Procesul CNA. Victor Becali şi Gică Popescu urmau să investească la Giga TV. Milioane de euro. Dacă avea rating

Gică Popescu şi Victor Becali urmau să investească o sumă consistentă la postul Giga TV - al lui Gheorghe Ştefan "Pinalti". Condiţia - o ţintă de rating în primii ani de funcţionare. Declaraţia a fost făcută de George Harabagiu, fostul manager de proiect al staţiei, la un nou termen din procesul CNA (care vizează inclusiv modul în care s-a retras, apoi s-a redat licenţa Giga TV).

Publicitate

"Gică Popescu şi Victor Becali urmau să cumpere părţi sociale de 3 milioane de euro la Giga TV", a spus George Harabagiu, fost manager de proiect la Giga TV, în faţa instanţei, în termenul de vineri din procesul Laura Georgescu - Giga TV.

Harabagiu a vorbit despre modul în care CNA a dispus ridicarea licenţei postului Giga TV, dar şi despre pierderile suferite de post după decizia CNA, dar şi despre un precontract semnat de societatea care deţinea postul Giga TV cu fostul fotbalist Gică Popescu şi impresarul de fotbalişti Victor Becali.

Cei din urmă se angajau, potrivit celor spuse de George Harabagiu, să cumpere părţi sociale din firmă pentru suma de 3 milioane de euro, dacă postul întrunea anumite condiţii de rating.

Ratingul pentru care ar fi intrat în afacere Becali şi Gică Popescu: 6 puncte (adică o medie de peste 600.000 de telespectatori, ţintă dificilă şi pentru un post cu istorie, foarte greu de atins de o staţie nouă).

"Am fost condamnaţi înainte de a fi judecaţi, am fost achitaţi înainte de a primi sentinţa", a spus fostul manager de la Giga TV, cu referire la modul în care CNA a retras licenţa audiovizuală a postului, dar şi a modului în care Consiliul i-a redat licenţa.

George Harabagiu a spus că "ridicarea licenţei a provocat o avalanşă pentru Giga TV, care, din acel moment, a fost în cădere liberă. Aveam contracte de publicitate pe care nu le mai puteam onora. Decizia CNA a fost abuzivă, care a avut ca rezultat condamnarea postului înainte de a fi judecată. Urmare a retragerii licenţei, Giga TV a înregistrat o pierdere de circa 4 milioane de lei", a spus George Harabagiu în faţa judecătorului.

Acesta a depus vineri la dosar şi un precontract semnat în anul 2012 de societatea Sonic Media SRL, care deţinea postul Giga TV, cu Gică Popescu şi Victor Becali.

Precontractul stipula o "preluare de părţi sociale pentru suma de 3 milioane de euro, cu condiţia deţinerii a şase puncte de rating, ce urma să fie realizat în 3 ani", a spus George Harabagiu.

George Harabagiu, fostul manager de proiect de la Giga TV, a fost citat ca martor în termenul de vineri de la Tribunalul Bucureşti, din dosarul care vizează modul în care a fost retrasă şi apoi redată licenţa postului Giga TV, dar şi o serie de reclamaţii, presupuse a fi false, care au dus la amendarea unor posturi TV.

Patru inclupaţi sunt în acest dosar:

  • Preşedintele CNA Laura Georgescu este acuzată de abuz în serviciu, în cazul retragerii licenţei audiovizuale a postului Giga TV şi de instigare la fals în înscrisuri.
  • Narcisa Iorga, fost membru CNA este acuzată de instigare la trafic de influenţă, suspectată că l-ar fi indrumat pe Gheorghe Stefan, patronul Giga TV, la ce politician sa apeleze pentru a influenta votul unor membri CNA, pentru a-si recupera licenta pentru Giga TV.
  • Victor Hrebenciuc şi Gheorghe Ştefan sunt ceilalţi doi inculpaţi. hrebenciuc este acuzat de trafic de influenţă, iar Gheorghe Ştefan de instigare la trafic de influenţă. Cei doi şi-au recunoscut faptele însă, beneficiind de procedură simplificată.

Colaborarea postului Giga TV cu postul Money.ro "nu era în favoarea Giga TV, ceea ce s-a şi dovedit"

După ce Money.ro a rămas fără licenţa audiovizuală, "le-am spus celor de la emisie să difuzeze orice program mai vechi de la Giga TV sau Money.ro, fapt ce ar fi dus la o sancţiune cu amendă sau somaţie, pentru nerespectarea grilei de programe", a spus George Harabagiu, ştiind că "aşa cum legea audiovizuală prevedea, neemiterea timp de 96 de ore ar fi însemnat pierderea licenţei şi de către Giga TV."

George Harabagiu, fost manager de proiect la Giga TV:

"În 2012, administratorul societăţii care deţine Giga TV a încheiat un contract cu sociatatea care deţinea postul TV Money.ro, contract cu care nu am fost de acord apreciind că planurile acestuia nu erau în favoarea Giga TV, ceea ce s-a şi dovedit.

Pentru că acest contract a fost semnat şi a început derularea acestuia, eu am părăsit staţia şi m-am întors la Piatra Neamţ, unde am avut alte proiecte.

Ulterior, în acelaşi an, am fost sunat de departamentul tehnic de la Giga TV, precum şi de administratorul postului, cerându-mi ajutorul pentru faptul că postului Money.ro i s-a retras licenţa, astfel că Giga TV nu mai avea ce difuza.

Ştiam că, aşa cum legea audiovizuală prevedea, neemiterea timp de 96 de ore ar fi însemnat pierderea licenţei şi de către Giga TV, fapt care m-a determinat să iau altă decizie mai puţin păguboasă. Le-am spus celor de la emisie să difuzeze orice program mai vechi de la Giga TV sau Money.ro, fapt ce ar fi dus la o sancţiune cu amendă sau somaţie, pentru nerespectarea grilei de programe.

Arăt că imperios am solicitat departamentului tehnic să nu întrerupă emisia. În aceste condiţii, postul a emis în mod permanent semnal în condiţii optime."

"Am fost condamnaţi înainte de a fi judecaţi, am fost fost achitaţi înainte de a primi sentinţa"

Decizia de ridicare a licenţei postului Giga TV a fost fundamentată pe un raport al Departamentului Inspecţie din CNA, care arăta că postul nu a avut emisia întreruptă mai mult de 96 de ore, ci era "consemnat faptul că Inspecţia a constatat că Giga TV emite alte programe, lucru adevărat", a spus Harabagiu.

"În şedinţa publică din data de 17 septembrie 2013, s-a decis că Giga TV nu a emis 96 de ore, lucru total neadevărat, motiv pentru care CNA a dispus ridicarea licenţei", a adăugat acesta.

George Harabagiu:

"În ciuda eforturilor depuse, am fost invitat în şedinţa publică CNA din data de 17 septembrie 2013, unde s-a decis că Giga TV nu a emis 96 de ore, lucru total neadevărat, motiv pentru care CNA a dispus ridicarea licenţei.

Arăt că în şedinţa din 17 septembrie, între membrii CNA au fost discuţii aprinse cu privire la soluţia ce urma să fie dispusă pentru Giga TV, şi eu am susţinut că nu au nicio dovadă că postul nu a emis 96 de ore, şi că singura probă era raportul de la Inspecţie, din care rezulta că postul a emis însă are alte probleme.

Fac precizarea că în cadrul şedinţei, măsura luată a avut la bază raportul Departamentului Inspecţie din CNA, în care era consemnat faptul că Inspecţia a constatat că Giga TV emite alte programe, lucru adevărat.

M-am supus acestei măsuri şi chiar în şedinţă am declarat că voi face contestaţie, pe care urma să o susţin şi cu probe."

Probele prezentate de reprezentanţii Giga TV la CNA în şedinţa din 1 octombrie 2013, pentru susţinerea faptului că postul nu a avut emisia întreruptă mai mult de 96 de ore, nu au fost luate în seamă de membrii CNA, a spus George Harabagiu.

Acesta a declarat că CNA a dispus redarea licenţei postului Giga TV în şedinţa din 1 octombrie 2013, fără a verifica probele aduse de reprezentanţii Giga TV în susţinerea faptului că postul nu a avut emisia oprită mai mult de 96 de ore.

George Harabagiu:

"Am observat intenţia de a îndrepta decizia de ridicare a licenţei în şedinţa din 1 octombrie, lucru confirmat la finalul şedinţei.

Fără ca vreun membru sau fără ca preşedintele CNA să ne ceară probele, CNA a dispus redarea licenţei, cu obligarea postului de a prezenta cât mai repede cu putinţă dovada că putem emite programe, lucru care s-a petrecut în decembrie 2013.

Pentru emiterea altor programe decât cele pentru care postul a fost autorizat nu am primit nicio sancţiune."

Fostul manager de la Giga TV a spus că a prezentat la CNA harduri cu înregistrările emisiunilor din săptămâna în care CNA a spus că postul a avut emisia oprită mai mult de 96 de ore.

George Harabagiu:

"În contractul încheiat de Giga TV cu Money.ro era o clauză economică, în sensul că revenea Giga TV contravaloarea a 15% din spoturile publicitare difuzate de Money.ro prin Giga TV, clauză ce m-a obligat să achiziţionez un echipament adecvat pentru a stoca şi monitoriza spoturile publicitare difuzate de partenerul comercial. În acest caz am achiziţionat două servere în care erau stocate emisiunile zilnice timp de o săptămână.

Acesta este motivul pentru care încă din 17 septembrie am arătat că voi contesta măsurile, ştiind că am şi probe.

În sedinţa din 1 octombrie 2013, când urma să fie discutată contestaţia formulată de noi, eu, împreună cu administratorul Giga TV, am susţinut contestaţia, am afirmat că Giga TV nu şi-a întrerupt emisia şi că în continuare îşi poate difuza propriile programe şi am depus în Consiliu hardurile care conţineau înregistrarea totală a perioadei în care CNA a spus că nu am emis.

Arăt că eu am depus probele, însă am constatat că în timpul şedinţei nimeni nu a dispus luarea şi analizarea conţinutului acelor harduri, fapt pentru care, la terminarea şedinţei, am luat probele şi am plecat.

În decembrie 2013, tot în şedinţa CNA, am susţinut modificarea licenţei pentru Giga TV, în cadrul unui nou proiect care prevedea angajarea de personal, grilă de programe şi reluarea emisiei, ceea ce s-a petrecut în ianuarie 2014."

De ce, imediat după ce CNA a redat licenţa audiovizuală postului Giga TV, reprezentanţii au cerut un termen de revizie tehnică de 90 de zile?

George Harabagiu:

"Din cauza contractului semnat cu Money.ro, Giga TV mai avea doar patru angajaţi, iar pentru a veni cu un nou program de emisiuni proprii, pentru a realiza noile producţii cu studenţii de la Universitatea Hyperion, în baza dispoziţiilor legale am solicitat acest termen. În acest caz, arăt că în 6 decembrie 2013 CNA a admis modificarea grilei de programe, iar la sfârşitul lunii ianuarie 2014 Giga TV a emis propriile emisiuni aprobate de CNA."

Citeşte şi:

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus