Skip to main content

Realitatea TV, amendă din cauza lui Octavian Hoandră şi a lui Mălin Bot: limbaj injurios si declaratii neprobate

 
Realitatea TV, amendă din cauza lui Octavian Hoandră şi a lui Mălin Bot: limbaj injurios si declaratii neprobate

Postul de stiri Realitatea TV a fost amendat de CNA pentru doua emisiuni din luna decembrie. Este vorba despre editia emisiunii Breakins News din data de 18 decembrie si editia emisiunii Newsroom din data de 27 decembrie. Într-una, s-a dezlănţuit Octavian Hoandră. În alta, jurnalistul Mălin Bot.

Publicitate

Amenda: 10.000 de lei, adică în jur de 2.200 de euro.

Despre ce este vorba şi cum s-au apărat reprezentanţii Realitatea TV, în continuare:

Sanctiunea a fost data pentru o serie de abateri constatate de CNA in cele doua editii, care au incalcat, potrivit Consiliului, articolele de lege referitoare la distinctia dintre fapte si opinii, la respectarea principiului audiatur et altera pars, declaratii injurioase si lipsa de reactie a moderatorului.

Într-una din emisiuni, Octavian Hoandra a facut o serie de acuzatii despre clasa politica, dar si declaratii injurioase la adresa lui Daniel Constantin.

În cealaltă, Mălin Bot a vorbit despre o "grupare infracţională", referindu-se la Sevil Shhaideh, Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu.

Sanctiunea a fost propusa de Monica Gubernat si a fost votata de sapte din cei noua membri prezenti la sedinta CNA de azi: Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Rasvan Popescu si Radu Calin Cristea.

Impotriva au votat Florin Gabrea si Dorina Rusu.

De la sedinta de azi lipsesc membrii CNA Valentin Jucan si Orsolya Eva Borsos.

In editia emisiunii Breaking News din data de 18 decembrie, jurnalistul Octavian Hoandra a facut o serie de acuzatii despre clasa politica, dar si declaratii injurioase despre politicianul Daniel Constantin. Moderatoarea emisiunii, Marilena Mititelu, nu a intervenit in aceasta situatie.

Octavian Hoandră:

“Ce informaţii să am, văd cum impostorii se adună din nou ca o haită de corbi asupra României. Îl văd acum în imagini pe Daniel Constantin, un trepăduş clasic, trădător, călcător pe cadavre. Îmi place cum se adună toţi ca la un hoit.

România pentru oamenii ăştia este un hoit deasupra căruia ei vor să facă înţelegeri, cu sau fără legea amnistiei, pe mine asta mă interesează mai puţin.”

In editia emisiunii Newsroom din data de 27 decembrie, jurnalistul Malin Bot, invitat in platou, a facut o serie de afirmatii pe fondul unei conferinte de presa sustinute de Calin Popescu Tariceanu si Liviu Dragnea, despre refuzul presedintelui Iohannis de a accepta numirea doamnei Servil Shhaideh in functia de Prim-ministru.

Potrivit constatarilor de la CNA, Malin Bot a folosit o serie de termeni, precum ïnfractor, condamnat, iar, in opinia acestuia, cei doi politicieni “nu vor decât să-şi apere interesele proprii prin numirea unui premier servil, la ordinele PSD”.

Jurnalistul mai face referire la faptul ca Sevil Shhaideh ar fi facut parte dintr-o grupare infractionala controlata de Radu Mazare si Nicusor Constantinescu, la Constanta.

Moderatorul Claudiu Popa nu cere lămuriri suplimentare sau dovezi pentru cele susţinute de invitatul său.

Reprezentant Realitatea TV, la CNA:

"La Breakins News sunt niste hiperbole menite sa arate starea in care este politica romaneasca, ca o reacite la evenimentele petrecute in Parlament.

La NewsRoom, domnul Malin Bot probabil ca s-a referit la ancheta deschisa de Rise Project, unde legaturile doamnei Shaidehh cu regimul Assad nu au fost contrazise nici de doamna Servil nici de sotul ei.

Referitor la domnul Sebastian Ghita, se stie ca domnul Oreste a facut cateva investigatii legate de acesta. Despre exprimare, a vrut sa exprime relatiile de afaceri pe care firmele lui Ghita le au cu statul roman. In timpul emsiunii s-au aprins spiritele dar este specific"

Radu Herjeu:

Eu daca zic despre dumneavoastra ca sunteti un trepadus clasic ma exprim in hiperbole. Rise intelege ca este un fel de supraprocuratura, judecatorie si Inalta Curte de Casatie si Justitie care, pentru ca face o ancheta, inseamna ca oricine poate spune orice pe baza anchetei.

Ati ocolit cu gratie, poate neintentionat, problema cea mai mare, faptul ca sotul a lucrat in administratia din Siria nu a fost negat niciodata.

Articolele pe care s-a fundamentat propunerea de amenda cu 10.000 de lei pentru Realitatea TV:

Articolul 3 din Legea Audiovizuala

Alin. (2) Toti furnizorii de servicii media audiovizuale au obligatia sa asigure informarea obiectiva a publicului prin prezentarea corecta a faptelor si evenimentelor si sa favorizeze libera formare a opiniilor.

Articolul 40 din Codul Audiovizualului

Alin (1) In virtutea dreptului la propria imagine, in cazul in care in programele audiovizuale se aduc acuzatii unei persoane privind fapte sau comprtamente ilegale sau imorale, acestea trebuie sustinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate si invitate sa intervina pentru a-si exprima punctul de vedere.

In situatia in care persoana vizata refuze sa prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactata prin incercari repetate, trebuie precizat acest fapt.

Alin (2) In cazul in care acuzatiile prevazute la alin (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie sa respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune conditii nediscriminatorii de exprimare pana la finalul aceluiasi program in cadrul caruia s-au facut acuzatiile. In situatia in care persoana vizata refuza sa prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt.

Alin (3) Orice material inregistrat in care se aduc acuzatii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale trebuie sa contina si opinia acesteia.

In situatia in care persoana vizata refuza sa prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactata prin incercari repetate, trebuie precizat acest fapt.

Articolul 66 din Codul Audiovizualului

Alineatul (1) In programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie să respecte următoarele principii:

a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.”

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Adi Adi
    Mai Puisor, a trebuit sa citesc jumatate din articol ca sa aflu ce amenda a luat Realitatea??? A trebuit sa scrii 19 paragrafe ca sa spui exact ce trebuia sa fie chiar in titlu??? Uau!
  • geo geo
    Iar a lipsit Jucan de la ședință ...cum naiba se face că unii își găsesc treburi exact în zilele în care sunt programate ședințele ?

Trimite un comentariu

sus