Skip to main content

Romania TV, amendă la pachet: pentru burtiere, pentru superluna care anunta „marele cutremur” si pentru imagini indecente

 
Romania TV, amendă la pachet: pentru burtiere, pentru superluna care anunta „marele cutremur” si pentru imagini indecente

România TV la CNA sau cum poţi să treci de zece ori pe roşu, dar să iei o singură amendă. Care este legătura între mai multe burtiere, scandalul Brigitte Sfăt-Ilie Năstase, superluna şi foste asistente TV suspectate de prostituţiei şi prezentate în ipostaze indecente. Toate derapaje şi toate au primit o singură amendă de la CNA: 10.000 de lei.

Publicitate

CNA nu a analizat fiecare caz în parte. Toate sesizările au fost puse "la pachet" şi pentru toate s-a dat o singură amendă.

Ce derapaje au fost sanctionate?

Consiliul s-a pronuntat în urma unor sesizari care au reclamat burtierele de pe post care nu au legătură cu informaţiile din emisiune, o stire despre Brigitte Sfat, in scandal cu presupusa amanta a lui Ilie Nastase, dar si o stire difuzata la ora 12.00 dupa-amiaza in care apar o serie de foste asistente TV, suspectate de prostitutie, in ipostaze indecente.

Propunerea acestei sanctiuni a fost facuta de Radu Calin Cristea si a fost votata in unanimitate de cei membri prezenti la sedinta CNA de azi: Florin Gabrea, Valentin Jucan, Orsolya Evan Borsos, Viorel Vasile Buda, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Rasvan Popescu si Radu Calin Cristea.

Monica Gubernat, membru CNA, nu a fost prezenta in sala de sedinte in momentul votului. De la sedinta de azi lipseste presedintele CNA, Laura Georgescu.

Despre ce derapaje a fost vorba?

Prima chestiune reclamata si sanctionata de CNA a fost cea legata de burtiere. Consiliul a decis sanctionarea postului de stiri pentru o serie de burtiere aparute pe post in lunile noiembrie si decembrie. Cateva exemple:

Burtiere in editia Stiri Romania TV din 13 si 14 noiembrie 2016:

  • “Fenomenul alarmant, care se petrece peste cateva ore, care anunta marele cutremur, explicatii in direct de la Mihai Voropchievici, panica generala, urmeaza, exclusiv”
  • “Urmeaza, exclusiv: fenomen alarmant care anunta marele cutremur are loc chiar acum / transmisiune speciala de la centrul de cutremure / directorul Mircea Radulian explicatii in direct la Romania TV”

In acest caz, burtierele faceau referire la fenomenul supranumit “Super Luna”, presupus ca ar putea sa determine o miscare seismica. Cei doi oameni mentionati si in burtiere au negat insa categoric aceasta ipoteza.

Burtiere din editia Stirile Romania TV de la ora 07.00 din 6 decembrie 2016:

  • “IMEDIAT, EXCLUSIV: Zeci de oameni disperaţi, protest de amploare în aceste momente-ce măsuri extreme au luat.”
  • “IMEDIAT, EXCLUSIV: Imagini incredibile cu una dintre cele mai iubite artiste din România, spectacol de 100 000 de euro”
  • “Temperaturi de cosmar in mai multe zone / explicatii in direct de la ANM”
  • “URMEAZĂ, EXCLUSIV: Condamnare de ultimă oră după jaful din bancă, milioane de lei furate, cum au fost înşelaţi clienţii”
  • “EXCLUSIV: Decizie crucială în instanţă pentru şeful mafiei de la stat; cine l-a turnat, ce pedeapsă riscă acum”

Potrivit raportului de monitorizare intocmit de CNA, singura informatie regasita pe burtiere, care a fost detaliata in cadrul editiei de stiri a fost cea referitoare la spectacolul de 100.000 de euro, care s-a referit la un concert sustinut de Delia la Teatrul National din Bucuresti.

Celelalte informatii prezentate pe burtiera nu au fost detaliate in cadrul acestei editii.

Burtiere din emisiunea Editie Speciala de la ora 12.00 din data de 29.12:

  • “Iohannis a scos mapa cu secrete despre Grindeanu”
  • “Dragnea, Firea si premierul PSD, amenintati cu moartea inainte de momentul politic al anului”
  • “Marturii fara precedent. Spionul care-l poate compromite pe presedintele Iohannis. Ce dezvaluiri pregateste in fata magistratilor”

In acest caz s-a reclamat faptul ca informatiile prezentate pe burtiere nu au fost urmate de explicatii pe parcursul acestei editii, si nici probate.

Burtiera din editia Stirile Romania TV de la ora 14.00 din 29.12:

  • “Manevra lui Iohannis pentru a subjuga tara” - In acest caz s-a reclamat faptul ca informatia de pe burtiera nu a avut corespondent in aceasta editie.

Roxana Niculescu, Romania TV, despre burtierele reclamate:

“Burtierele reclamate sunt cele care anunta “urmeaza”. Aceasta nu se regasesc in ora monitorizata, ci in emisiunea sau jurnalul imediat urmator. de exemplu, daca s-ar fi monitorizat si jurnalul orei 8.00, nu numai cel de la 7.00, s-ar fi regasit subiectele anuntate pe acele licente televizionistice de pe burtierele galbele.

Tot refer la aceste reclamatii am o mare problema pentru ca in una din acele reclamatii spune clar: aceasta televiziune incearca sa schimbe opinia politica a oamenilor prin manipulare in masa. Cred ca suntem creditati ori cu prea multa putere sau prea multa inteligenta ca sa putem face manipulare in masa.

Pana acum era vorba de o televiziune toxica, cu audiente foarte mici si se cam bate cap in cap cu opiniile unora. Niciun angajat de la RTV nu e politician, nu incearca sa duca o lupta politica. Emisiunile reclam erau dupa anuntarea rezultatelor alegerilor, deci nu mai avem ce sa vorbim.”

Radu Calin Cristea:

“Problema Romaniei TV cu burtiere este una veche. Cred ca voi ati fost deschizatori de drum in aceasta formula de jurnalism.

Hai sa vorbim ca niste jurnalisti care se respecta, in clipa in care tu expui pe ecran ceva care inseamna o informatie, ceea ce apare pe burtiera nu poate trimite la ceva care urmeaza, ci la ceea ce se intampla in acel moment.

De aici iese un balamuc interminabil, nu poti sa iei asta in serios daca crezi in jurnalism de calitate.”

Un alt derapaj pentru care CNA a amendat postul Romania TV a fost inregistrat in editia Stirile Romania TV de la ora 12.00, din 26 decembrie.

In cadrul acestei editii a fost prezentata o stire cu mai multe foste asistente TV, acuzate de prostitutie. In timpul stirii, pe ecran au aparut o serie de imagini cu acestea, surprinse in ipostaze indecente, unele dintre acestea nefiind blurate.

In acest caz, Consiliul a considerat ca s-a incalcat legislatia privind protectia minorilor, incadrata la articolul 39 din Codul Audiovizual.

O alta abatere sanctionata de CNA a avut loc intr-o stire despre Brigitte Sfat si presupusa amanta a fostului tenismen Ilie Nastase, difuzata in cadrul editiei din 14 noiembrie a Stirilor Romania TV de la ora 18.00.

Sanctiunea impusa de CNA in acest caz a avut la baza tot articolul referitor la protectia minorilor.

In cadrul editiei mentionate, actuala iubita a lui Ilie Nastase a fost surprinsa pe strada, in timp ce ii cerea explicatii unei femei, presupusa a fi amanta tenismenului.

Redam din declaratiile surprinse in stire, potrivit raportului de monitorizare:

Brigitte Sfat:

“Pozele în sutien când soţul meu pleca de la tine cum le explici? Cum îţi explici pozele în sutien javro? A? Mâncai croissant în sutien? Cum îţi explici pozele? În sutien! Draga mea, pozele-astea în sutien, când soţul meu pleca de la tine! Cecilia!

Cum îţi explici că erai în sutien cu soţul meu. Cum îţi explici mă? Aşa-l primeai, în sutien. Aşa-l primeai javro? C***! C***! Eşti o c***! Eşti o c***! Eşti o c***! Eşti o c***!”

Roxana Niculescu:

“Este o stire preluata de la Cancan, sunt filmarile lor, sunt difuzate de noi in cadrul jurnalului de stiri, sunt stirile de cancan.”

Radu Herjeu:

“In cazul lui Sfat, nu are legatura ca e despre ea sau ca e tabloidizat, e vorba de limbaj la o ora neadecvata si incalca legislatia privind protectia minorilor.”

Articolele de lege pe care s-a fundamentat amenda de 10.000 de lei pentru postul Romania TV

Articolul 39 din Legea Audiovizuala

Alineatul 2)

”Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.”

Articolul 64 din Codul Audiovizual

Alineatul 1)

”În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:

b) informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă”

Articolul 65 din Codul Audiovizualului

b) în emisiunile de ştiri şi dezbateri, între subiectul tratat şi imaginile ce însoţesc comentariul să existe o conexiune reală

c) titlurile şi textele afişate pe ecran trebuie să reflecte cât mai fidel esenţa faptelor şi datelor prezentate.

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Iuli Iuli
    ProTV a luat amenda de 10.000 lei pentru ca nu a afisat "PP - Plasare de produse", iar Rom tv dupa multe intoxificari a primit aceeasi amenda, good job Cenea!
  • sgiu sgiu
    Laura Georgescu si Monica Gubernat au lipsit azi de la amendarea României Tv?
    Coincidenta???Sau...
  • marian marian
    Pai CNA doarme si se trezeste odata si da ceva de ochi lumi pentru acest post minunat din Romania, de siguranta nationala al PSD

Trimite un comentariu

sus