Skip to main content

ActiveWatch, despre cazul Mircea Barbu - Adevărul: "Abuzurile în serie comise de conducerea Adevărul, printre cele mai grave atacuri la libertatea presei înregistrate în ultimii ani"

 
ActiveWatch, despre cazul Mircea Barbu - Adevărul: "Abuzurile în serie comise de conducerea Adevărul, printre cele mai grave atacuri la libertatea presei înregistrate în ultimii ani"
Mircea Barbu și consultantul Roger Stone - Sursa foto: Adevarul

Organizațiile Activewatch, CJI și Kompatibil condamnă decizia conducerii Adevărul de a-l concedia pe jurnalistul Mircea Barbu, şeful departamentului video al publicaţiei

Publicitate

Acesta a fost concediat, vineri, după ce refuzat să cenzureze un interviu realizat cu fostul consilier de campanie al lui Donald Trump, Roger Stone și a vorbit public despre aceste presiuni.

"Cerem conducerii Adevărul să revină asupra deciziei abuzive de concediere a lui Mircea Barbu, să respecte libertatea de exprimare a corpului editorial și dreptul jurnaliștilor de a refuza ingerințe editoriale care contravin conștiinței", se arată în reacţia Actiwatch.

Mai mult, organizaţia de media cere poliţiei "să ancheteze cu celeritate aptele sesizate de Mircea Barbu și să sancționeze conform legii făptuitorii".

Mircea Barbu a spus astăzi într-o postare pe Facebook că a chemat poliţia după ce a fost ameninţat cu bătaia şi înjurat de către redactorul-şef adjunct al ziarului Adevărul, Călin Nicolescu. Detalii, pe Paginademedia.ro.

Reamintim că jurnalistul Mircea Barbu a fost concediat vineri de la Adevărul, prin desfiinţarea departamentului de video în care activa, pentru că a refuzat să scoată două întrebări din interviul realizat de acesta cu Roger Stone, fostul consilier de campanie a preşedintelui SUA Donald Trump. 

Reacţia integrală publicată de Activewatch, în continuare:

ActiveWatch condamnă abuzurile conducerii Adevărul

Conducerea publicației Adevărul i-a cerut unui jurnalist să cenzureze un interviu, după care l-a concediat pentru că nu s-a conformat ordinului.

La finele lunii iunie, Mircea Barbu, șeful departamentului video de la Adevărul, a realizat un interviu cu Roger Stone, un cunoscut consultant politic din SUA, fost consilier de campanie al lui Donald Trump. Înainte ca materialul să fie publicat, conducerea ziarului, prin intermediul redactorului-șef, Dan Marinescu, i-a cerut jurnalistului să elimine două întrebări din interviul realizat cu Roger Stone.

Motivele invocate de Marinescu ar fi ținut de natura întrebărilor adresate de jurnalist, considerate incompatibile cu politica editorială a ziarului. Din dialogul telefonic avut de jurnalist cu redactorul-șef reiese însă că principalul motiv a fost dorința staffului celui intervievat de a fi eliminate cele două întrebări și răspunsurile aferente.

Reacția jurnalistului a fost una firească – și-a apărat demnitatea profesională refuzând să accepte această ingerință. Mai mult, a făcut publice aceste presiuni editoriale în publicația paginademedia.ro, dar și prin intermediul unui articol pe care l-a publicat în ediția online a Adevărul, material șters de conducerea ziarului la numai 15 minute după apariție.

De asemenea, jurnalistul a difuzat înregistrarea convorbirii telefonice cu redactorul-șef, Dan Marinescu, în care acesta îi solicita să elimine respectivele întrebări.

Gestul de a face publice aceste presiuni l-a costat pe jurnalist locul de muncă.

Reacția conducerii ziarului Adevărul a venit sub forma unei execuții administrative – ziaristul neascultător a fost concediat prin desființarea departamentului în care activa.

Măsura aceasta reprezintă acoperirea legală a deciziei de a elimina din redacție un angajat care nu s-a supus ordinelor abuzive ale conducerii, punând conștiința profesională și dreptul publicului la informare mai presus de interesul personal de a își proteja locul de muncă. Mesajul de forță transmis de conducerea ziarului celorlalți membri ai redacției este cât se poate de clar.

Conducerea Adevărul nu s-a mulțumit însă cu presiunile editoriale, cenzura și concedierea abuzivă. Luni, 10 iulie, conform propriilor declarații, Mircea Barbu a fost amenințat și insultat de Călin Nicolescu, redactorul adjunct al ziarului.

Organizațiile semnatare condamnă aceste abuzuri în serie comise de conducerea Adevărul, printre cele mai grave atacuri la libertatea presei înregistrate în ultimii ani.

Cerem conducerii Adevărul să revină asupra deciziei abuzive de concediere a lui Mircea Barbu, să respecte libertatea de exprimare a corpului editorial și dreptul jurnaliștilor de a refuza ingerințe editoriale care contravin conștiinței, așa cum sunt statuate inclusiv de principiile etice adoptate și publicate pe pagina sa de internet.

De asemenea, cerem Poliției să ancheteze cu celeritate faptele sesizate de Mircea Barbu și să sancționeze conform legii făptuitorii.

ActiveWatch

S-au alăturat acestui demers:

Asociatia Kompatibil

Centrul pentru Jurnalism Independent

 

 

 

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu