Skip to main content

Reacţii la controlul ANAF de la RISE: „E la intimidare, se vede din avion"

 
Reacţii la controlul ANAF de la RISE: „E la intimidare, se vede din avion"

ONG-urile de presă au recţionat la controlul inopinat primit astăzi de organizaţia jurnalistică Rise Project de la ANAF."E o acţiune de intimidare, se vede din satelit", a declarat Răzvan Martin, ActiveWatch, pentru Paginademedia.ro.

Publicitate

Răzvan Martin a declarat pentru Paginademedia.ro că acţiunea "este o acţiune tipică de intimidare, au asmutit instituţiile statului în speranţa că vor intimida redacţia Rise"

„Coincidenţa mi se pare un semnal de alarmă, mai ales că nu ar fi prima oară când instrumente ale statului au fost utilizate împoriva unor canale mediatice”, a adăugat Ioana Avădani, de la Centrul pentru Jurnalism Independent.

Controlul ANAF vine la câteva zile după ce Rise a publicat o investigaţie despre legăturile Liviu Dragnea în Brazilia, dar şi în ziua în care organizaţia de presă se pregăteşte să publice o nouă anchetă în care apare numele şefului PSD.

Răzvan Martin, ActiveWatch:

„E o actiune de intimidare, se vede din satelit, evident ca are legatura cu materialele publicate de Rise in ultimul timp despre afacerile lui Dragnea.

E o actiune tipica de intimidare, au asmutit instituţiile statului in speranta ca o vor intimida redactia Rise, că îi va afecta credibilitatea, ceea ce sunt convins ca nu se intampla, dimpotrivă, îi va întărâta mai tare, ori vor gasi ceva compromiţător, ceea ce nu cred ca va fi cazul, şi se va intoarce impotriva lor."

Ulterior, ActiveWatch a formulat şi un răspuns oficial.

Ioana Avădani, preşedintele Centrului pentru Jurnalism Independent, a declarat la rândul ei, pentru Paginademedia.ro, că "Este evident că statul poate face câte controlale poate, dar coincidenţa mi se pare un semnal de alarmă, mai ales că nu ar fi prima oară când instrumente ale statului au fost utilizate împoriva unor canale mediatice."

Ioana Avădani, CJI:

"Deja trăim intr-o societate în care orice suspiciune poate deveni sau se poate dovedi adevărată. Este evident că statul poate face câte controlale poate atunci când are la rândul lui suspiciuni de încălcare a legii.

Dar coincidenţa mi se pare un semnal de alarmă, mai ales că nu ar fi prima oară când instrumente ale statului au fost utilizate împoriva unor canale mediatice."

Comunicatul ActiveWatch:

„Instituţiile statului, asmuţite împotriva presei ActiveWatch condamnă acţiunea de intimidare desfăşurată de ANAF în redacţia RISE Project şi consideră că aceasta are directă legătură cu investigaţiile recente care îl vizează pe liderul PSD, Liviu Dragnea. RISE anunţase ieri că va publica azi, 6 iulie, o nouă anchetă privind acapararea de către puterea politică a unuia dintre serviciile de informaţii din România. Cu numai două zile în urmă, Liviu Dragnea a ameninţat redacţia RISE Project cu o acţiune în justiţie atunci când jurnaliştii RISE i-au cerut un punct de vedere în legătură cu una din anchetele ce îl vizează pe liderul PSD.

Considerăm că avem de-a face cu un efort disperat care încearcă să oprească răspândirea unor informaţii compromiţătoare pentru vârfurile puterii politice şi care nu ezită să hărţuiască presa incomodă prin asmuţirea instituţiilor publice, ducând România înapoi cu 15 ani şi punând-o în rând cu regimurile autoritare din Ungaria, Polonia sau Turcia în ceea ce priveşte situaţia libertăţii presei.

Cerem ANAF şi instituţiilor statului să îşi respecte cu bună credinţă mandatul legal şi să nu răspundă unor comenzi politice care le pot compromite grav imaginea şi autoritatea. De asemenea, cerem liderilor politici şi conducătorilor instituţiilor publice să respecte munca jurnaliştilor şi să nu compromită progresele înregistrate în ultimii ani de ţara noastră în domeniul libertăţii presei.”

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • horia horia
    Au ceva de ascuns de ANAF ,de sunta asa de inversunati ? Daca nu .dece le este frica ? Probabil nu si-au platit obligatiile fata de stat .
  • circo circo
    poate e coincidenta. poate e un control programat mai demult. poate a fost o sesizare facuta impotriva lor. sunt convins ca ANAF, o institutie din statul de drept sustinuta de toate aceste ONG-uri cand a intrat cu bocancii peste Antena3, a actionat si atunci, si acum, la fel de legal.
  • Fan Fan
    Imi poate arata cineva vreo opera jurnalistica a numitei Ioana Avadani? Ca de dat cu parerea isi tot da, dar n-am citit/ vazut nimic interesant facut pe teren de madama asta.

Trimite un comentariu

sus