Skip to main content

O pată pe obrazul CNA. S-a prescris unul din cele mai grave derapaje TV: înmormântarea Ilenei Ciuculete

 
O pată pe obrazul CNA. S-a prescris unul din cele mai grave derapaje TV: înmormântarea Ilenei Ciuculete

Vă mai aduceţi aminte de derapajul în lanţ de la începutul anului, de la înmormântarea Ilenei Ciuculete? Nu mai puţin de cinci televiziuni - România TV, Antena 3, Antena Stars şi Etno TV - au difuzat în cele mai amănunţite detalii funeraliile. Cu prim planuri cu familia şi live-uri din cimitiri. Inclusiv cu imagini din groapă!

Publicitate

Etno TV a găsit chiar o oportunitate de business: mesaje de condoleanţe pentru familie, pe bani, prin SMS!

Acum, posturile în cauză răsuflă uşurate. Au scăpat!

După mai bine de şase luni, cazul nu mai poate fi amendat. Cazul s-a prescris. Consiliul Naţional al Audiovizualului a pus problema pe ordinea de zi abia în urmă cu două săptămâni, la limita prescrierii (pe 20 septembrie a expirat). Nu a mai apucat să fie discutat.

Interesant este că, în cele şase luni de la derapajul în lanţ, CNA a luat în discuţie reclamaţii mai recente, iar cazul Ciuculete a fost ocolit. De exemplu, chiar şi în ziua în care a apărut pe ordinea de zi, CNA a discutat alte puncte. A dat atunci amezni pentru cazul Pomohaci (Antena Stars şi Antena 1) şi pentru jignirile aduse Laurei Codruţa Kovesi (România TV), deşi cazurile erau mai recent decât înmormântarea Ilenei Ciuculete, care risca să se prescrie. Ceea ce s-a şi întâmplat.

CNA nu a motivat de ce nu a luat în discuţie timp de şase luni cazul Ileana Ciuculete.

Ce au văzut telespectatorii, pe 20 martie:

- prim-planuri cu mama îndurerată, lângă sicriu

- imagini cu sicriul coborât în groapă

- groparii lucrând în cavou

- imagine cu defuncta în sicriu, la Antena 3 (câteva secunde doar)

- fundaluri sonore de jale, din care nu a lipsit cântecul lăutăresc Deschide, gropare, mormântu'

- reporteri căţăraţi pe morminte, un microfon vârât între un preot şi cineva din familie care plângea, cameramani făcându-şi loc printre familia îndurerată

- live-uri de lângă groapă, înainte de ceremonie

- directuri cu participanţii la funeralii, abordaţi în timpul ceremoniei

- multe cadre foarte apropiate cu familia îndurerată (codul de reglementare în audivizual prevede respectarea demnităţii persoanelor în cazul unor tragedii)

Derapajul în lanţ - cu imagini nepermise de codul de reglementare în audiovizual - a scos a făcut audienţe, iar posturile care au dat înmormântarea au fost pe primele locuri. Cu Etno lider!

Citeşte şi: Ce audienţe au făcut posturile cu înmormântarea Ilenei Ciuculete, AICI

Citeşte şi: Detalii despre ce s-a întâmplat pe TV în ziua înmormântării Ilenei Ciuculete, AICI.

Monitorizarea a lucrat degeaba! Membrii CNA nu au mai discutat cazul

Cazul Ciuculete nu a apucat să fie discutat în forul audiovizual, însă departamentul de monitorizare a analizat atent ce s-a întâmplat pe posturile TV. Minut cu minut. Chiar pe secunde, în unele cazuri.

Rapoartele de monitorizare pentru cele patru posturi TV se întind pe câteva zeci de pagini. Departamentul a punctat clar şi concluziile.

Membrii CNA au avut rapoartele în mape, dar de discutat, nu au mai apucat.

Câteva dintre concluziile rapoartelor de monitorizare:

România TV:

  • au fost prezentate, pe ecran splitat, imagini cu sicriul în jurul căruia se aflau mai multe persoane dar şi prim plan cu mama defunctei aplecată cu partea superioară a corpului peste sicriu.
  • Titluri: DUREREA UNEI MAME CARE ÎŞI ÎNGROAPĂ FIICA. Pe întreg ecranul a fost prezentată o secvenţă în care mama defunctei, sprijinită de braţ de o persoană tânără pentru a o ajuta să se deplaseze, se îndrepta către capela care găzduieşte trupul neînsufleţit al defunctei. Secvenţa conţine imagini în prim plan cu chipul îndurerat al mamei. Doamna în vârstă plângea rostind următoarele cuvinte:

Mama Ileanei Ciuculete: Copila mea scumpă, veni ceasul plecării, copilul meu scump. Copila mea scumpă şi dragă. Nu mai poţi să mai stai aicea. Copila mea. Copila mea, azi veni ziua plecării, copila mea. Scumpa mea, iubita mea. Iubita mea, copila mea.

  • Un moment sfâşietor şi lângă sicriul Ilenei Ciuculete artistul preot Cristian Pomohaci a cântat o melodie bisericească adaptată special pentru fosta lui Colegă. Mama artistei şi toţi cei aflaţi în biserică, în acel moment, au izbucnit în hohote de plâns.
  • A fost prezentată imagine în prim plan cu sicriul aflat în groapă (timp de 7 secunde), apoi cu momentul în care este pusă piatra funerară peste groapă (timp de 16 secunde).
  • În timpul comentariilor, au fost difuzate în direct imagini cu mama Ilenei Ciuculete, susţinută de anumite persoane, aplecată deasupra gropii în care se afla sicriul. A fost prezentată imagine în prim plan cu sicriul aflat în groapă (timp de 7 secunde), apoi cu momentul în care este pusă piatra funerară peste groapă (timp de 16 secunde).

Postul de televiziune România TV a difuzat în data de 18.03.2017, intervalul orar 10:00-18:00, emisiuni informative şi de dezbatere care au analizat subiectul înmormântării defunctei Ileana Ciuculete. În cadrul acestor ediţii au fost prezentate imagini în direct cât şi secvenţe înregistrate cu:

● interiorul şi exteriorul capelei în care a fost depus trupul neînsufleţit al defunctei Ileana Ciuculete;

● sicriul în jurul căruia se aflau mai multe persoane;

● prim planuri cu mama defunctei aflată în diferite ipostaze: urcând treptele capelei susţinută de două persoane tinere, plângând lângă maşina mortuară, plângând şi în acelaşi timp aplecată fiind cu partea superioară a corpului peste sicriu, şezând lângă groapa în care se afla sicriul defunctei;

● prim plan cu sicriul aflat în groapă.

  • Avertizarea ATENŢIE! Imagini care vă pot afecta emoţional nu a însoţit în permanenţă imaginile mai sus menţionate şi nici nu a fost prezentă în toate ediţiile care au analizat subiectul în cauză.

Antena Stars:

  • Au fost difuzate fotografii ale persoanei decedate, imagini din interiorul bisericii unde oamenii plângeau lângă fotografia artistei, imagini cu alte persoane stăteau lângă sicriul închis. Apoi au apărut secvenţe care o înfăţişau pe mama artistei care urca scările bisericii ajutată de alţi oameni.
  • Au fost prezentate imagini de la biserică şi apoi de la cimitir. În imagine au fost surprinşi mama, soţul şi fiii artistei.
  • Full screen a fost filmat sicriul închis care era purtat de câteva persoane, în timp ce soţul artistei mergea în spatele acestor persoane.
  • Pe fundal se auzea muzica de înmormântare, precum şi oameni care jelesc.
  • Fiii artistei priveau în jos, lângă piatra funerară. Fratele cântăreţei plângea. Pe ecran nu a fost titrat nici un avertisment adresat telespectatorilor.

Antena 3:

  • Relatări despre boala necruţătoare dar şi un scurt istoric al vieţii şi carierei artistei, pe ecran fiind difuzate fotografii şi imagini video cu Ileana Ciuculete în diferite ipostaze. (sel.2, min.04.30-04.50- Ileana Ciuculete –fotografiată nud, pe prima pagină a unui ziar cu titlul: “Îşi iubeste amanţii la iarbă verde”) Voce din off: …Cea mai nonconformistă interpretă de muzică populară şi a făcut ceea ce nicio vedetă din România nu mai avusese curajul să facă până atunci. A fost protagonista unei întâmplări care a lăsat mască pe toată lumea. Ileana a fost fotografiată nud pe prima pagină a unui ziar.
  • (min.12.58-18.00- imagini în direct de la mormânt în fereastra din stânga şi apoi pe tot ecranul, cu persoanele indurerate –probabil mama, soţul, copiii care plâng în momentul în care sicriul este coborât în criptă!)
  • imagine cu mama Ilenei Ciuculete plângând la căpătâiul acesteia, soţul, alte rude şi prieteni!

Etno TV:

  • Pe parcursul zilei de 15.03.2017, în intervalul orar 07.00-22.00, postul de televiziune Etno TV a titrat pe ecran sau a afişat pe crawl TRIMITEŢI MESAJE DE CONDOLEANŢE FAMILIEI ILENEI CIUCULETE PRIN SMS LA NR. 1204 (tarif 1,19 euro, tva inclus) în cadru emisiunilor Cântece pentru cei dragi, Matinali şi populari, Sănătate înainte de toate, Vatra cântecelor noastre, Seară bună dragi români, timp de aproximativ 493 minute, însemnând 58% din intervalul menţionat.
  • În imagine au apărut soţul artistei, unul dintre fiii acesteia dar şi mama interpretei. Aceasta din urmă a fost filmată în biserică îndreptându-se spre sicriu şi strigând: Copila mea, copila mea, copila mea scumpă! Copila mea! Copila mea, ai rămas singurică aici! Pentru ce oi fi muncit, copila mea? Ai lăsat tot în urmă, copila mea !
  • Sicriul a fost legat şi coborât în groapă. Filmarea a fost redată în cadru restrâns. Soţul şi mama artistei priveau de pe margine în jos, în groapă. Se auzeau strigătele mamei artistei-copilul meu, copilul meu! Te trage pământul! Nu mai pot, copila mea, nu mai pot! Nu mai pot, dragostea mea! Pe ecran a fost titrat LACRIMI ŞI ULTIMELE APLAUZE PENTRU ILEANA CIUCULETE.
  • În imagine se puteau observa numeroase persoane adunate în jurul pietrei funerare a artistei. Apoi, cavoul a fost acoperit.

Citeşte şi:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • gogu radulescu gogu radulescu
    CNA actual trebuie desfiinţat şi reînfiinţat pe baze noi (ca, de altfel, mai toate instituţiile româneşti, pe model georgian). Noul CNA trebuie să se ocupe de tot ce înseamnă media: TV, online, radio, print, OOH, dar şi de publicitate (inclusiv conduită agenţii).
  • Corina Corina
    mai pagina de media, nu pot sa inteleg de ce ne mai obosim sa relatam si redactam / sa citim, daca dupa aceea nu facem nimic. voi aveti acces la aceste sedinte, deci aveti ceva voce, zic. noi citim doar, si poate ne infuriem. una peste alta, la final, fiecare ramane in zona sa de confort, deci, nimic nu se schimba pentru ca nimic nu se face. ma gandesc, daca voi acreditatii, ati avea o initiativa mai percutanta in ideea de a schimba ceva la acest cna, poate noi, care de mult nu mai avem voce pe nicaieri, am putea sa "aderam" la, muuuult mai usor....
  • George George
    au fost ocupati cu realitatea tv care are tupeul sa vorbeasca romaneste in emisiuni
  • Alex Alex
    Cu un articol inainte luati apararea CNA-ului si blamati Realitatea, acum blamati CNA-ul...
  • Gibson Gibson
    Pai facand o scurta analiza a posturilor care au transmis așa ceva, adică România TV, Antena 3, Antena Stars și Etno TV, observam exact posturile tv simpatizante ale propagandei pesediste. Bineînțeles ca CNA tolereaza așa ceva din moment ce nicio instituite publica din Romania nu a rămas nepolitizata. Mi-e scârbă de țara in care trăim...
  • david david
    Revoltator !!! Se umple paharul tovarasi.

Trimite un comentariu

sus