Skip to main content

Realitatea TV, amendă de la CNA pentru atacurile dure la minoritatea maghiară. Sancțiune și pentru B1 TV

 
Realitatea TV, amendă de la CNA pentru atacurile dure la minoritatea maghiară. Sancțiune și pentru B1 TV
Rares Bogdan

Realitatea TV și B1 TV, sancționate pentru emisiunile virulente din 19 și 20 iunie, la adresa comunității maghiare: 85.000 de lei, pentru Realitatea TV, în timp ce postul B1 TV a fost sancționat cu 20.000 de lei. Ce s-a întâmplat pe platouri, de s-a ajuns la aceste amenzi?

Discuțiile din cele două emisiuni veneau în contextul moțiunii de cenzură declanșată de PSD-ALDE contra propriului guvern, Grindeanu, și a unor concesii pe care liderii PSD ar fi fost dispuși să le facă celor de la UDMR. Printre acestea, un proiect de lege ce prevedea sărbătorirea Zilei Maghiarilor pe 15 martie.

Publicitate

Cazul a ajuns pe masa CNA ca urmare a unei sesizări din partea UDMR.

„Pe parcursul emisiunilor menționate, prezentatorii emisiunilor au creat o atmosferă ostilă orientată împotriva UDMR și împotriva comunității maghiare din România, folosind un limbaj injurios și un ton care are menirea de a incita la ură pe bază de naționalitate și etnie. Prezentatorii emisiunilor formulau într-un mod provocator și insinuator în așa fel încât să instige audiența la sentimente antimaghiare”, arată în sesizarea de la UDMR. 

După analiza din forul audiovizual membrii CNA au decis: 85.000 de lei amendă la Realitatea TV, 20.000 de lei la B1 TV. 
Sancțiunea de 85.000 de lei a fost una intermediară, după ce alte două propuneri nu au strând cel puțin șase voturi pentru: 100.000 de lei, propusă de Radu Călin Cristea, respectiv, 70.000 de lei, propusă de Orsolya Borsos, retrasă și preluată apoi de Dorina Rusu. 

În cazul B1 TV, au fost două propuneri de sancțiune: Radu Călin Cristea a propus 50.000 de lei, în timp ce Dorina Rusu a propus 20.000 de lei (după ce sancțiunea a fost propusă de Orsolya Borsos și retrasă). 

Motivele. Încălcarea mai multor articole de lege privind, informarea corectă, a unei dezbateri echilibrate și imparțiale. Dar și pentru articole ce privesc instigarea la ură și afirmațiile defăimătoare. 

Dorina Rusu, membru CNA:

„După ce am văzut toate emisiunile, și eu tot cu B1 și Realitatea am rămas în minte. Nu cred că patriotismul asta înseamnă, să faci ce au făcut ei în aceste emisiuni. Nu am aceeași părere cu ei referitor la drepturile minorităților. Nu sunt de acord nici cu colegii mei care discutând cu privire la aceste emisiuni eludează chestiunea politică. Aceste discuții nu ar fi avut loc dacă partidul de la putere, PSD, nu s-ar fi gândit să aducă peste noapte discuția pe niște legi importante, sensibile, cu privire la care trebuie să existe dezbateri publice serioase, înainte de a fi adoptate.

Și toate astea au fost pentru un troc politic, pentru că așa se punea problema la momentul respectiv. 

Dezbaterile de pe posturile TV ar trebuie să se desfășoare în cu totul alt climat. Trebuie să se discute pe textele de lege, cu invitați care știu despre ce este vorba, cu invitarea ambelor părți. Se poate discuta orice, dar în termeni civilizați. Poți să pui în termeni duri problema, dar fără să înjuri, fără să inciți.”

Monica Gubernat, membru CNA: „Rolul nostru în CNA nu este să discutăm despre trocuri politice. Aveți foarte mare dreptate, temele sunt extrem de sensibile, și tocmai de aceea nu poți să susții un singur punct de vedere care se bazează doar pe anumite momente din istorie.” 

Radu Herjeu, membru CNA:

„Eu văd o diferență între B1 TV și Realitatea. La Realitatea TV mi se pare ca s-a exploatat și din punct de vedere istoric acest subiect, din motive politice. Nu pentru ca, vezi Doamne, era un subiect la zi si trebuie să-l discutam ci pentru că erau niște partide de atacat, pentru că erau niște frământări, se schimbau guverne și se căutau majorități în Parlament. Mie, la Realitatea, toată campania mi s-a părut că a fost un pretext. (...) Si virulenta extraordinara care pare de sorginte nationalista si patriotica, de fapt, este doar o strategie politică.

Mie mi se pare inadmisibil ce s-a intamplat la Realitatea. Daca o emisiune precum cea de la Realitatea nu este foarte gravă, atunci nicio emisiune nu poate naște un conflict. Toți neaveniții aceia care își dat cu părerea despre istorie, au fost niște discuții care au depășit orice fel de dezbatere, orice fel de derapaj. Deja sunt halucinante. Cred ca depășesc cu mult cadrul legal românesc. (...) Nu ai voie să nu ai niciun reprezentant de la niciunul dintre partidele alea pe ideea că ei nu vin.” 

Oroslya Borsos, membru CNA: Pe mine m-a deranjat foarte mult faptul ca nici până azi nu știm ce conține acest proiect de lege. Nu scuză niciun proiect de lege acest tip de comportament și acest tip de incitare la ură. Domnii prezenți în platou chiar se joacă cu focul pentru că e foarte greu dacă te atingi de emotii e foarte greu să te abții.”

Fragmente din emisiunile Realitatea TV

Pe ecran, în emisiunea Jocuri de putere, au rulat titluri precum „Nu ne vindem țara, o dăm gratis”, „UDMR, noul partid balama”.

„Centenarul unirii, Marii Uniri, este abandonat acest proiect, în schimb se pregătesc să creeze premisele unei dezvoltări de tip Kosovo, unei regiuni autonome după model Kosovo în Transilvania, doar pentru a obține 30 de voturi. Sunt absolut inconștienți acești oameni, mi se pare incredibil.”

Ei asta generează o combinație de cocktail Molotov la nivelul minorităților inter etnice din Transilvania, o Transilvanie în care românii desigur conviețuiesc foarte pozitiv cu maghiarii acolo, dar o Transilvanie presată de data asta de aceste intenții halucinante ale lui Liviu Dragnea și ale lui Călin Popescu Tăriceanu și presiunea de tip șovin pe care, prin vectori de influență, Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei o exercită asupra concetățenilor noștri din Transilvania. Am discutat noi mult la Realitatea despre proiectul Trianon, un proiect de tip revizionist care este implementat prin vectori de opinie, ne uităm că prin modificările la lege exact partea cu mass-media finanțată de către statul român în limba maghiară este una centrală.”

Ioana Ene Dogioiu:

„Eu chiar fac parte din categoria celor care sunt total nenaționaliști, dar aici deja mi se pare prea mult. Și mai trebuie să ne gândim la un lucru. UDMR-ul întotdeauna cântă, dansează după cum i se cântă de la Budapesta. Chiar îl lăsăm pe Viktor Orban să facă politica internă de la București? O fi un lucru așa de bun? Nu știu. Întreb și eu, poate ne răspunde domnul Dragnea, cel mândru că e român.

Denise Rifai:

Se duc tratative cu cuțitele pe masă în stil mafiot. Ciolanul și magia puterii șterg limite și principii, doctrine și afinități, șterg alianțe și șterg rivalități. Cum se spune în popor Grindeanu Ponta și Dragnea fac compania, se fac frate cu dracul ca să-și nimicească adversarii. Și totuși, să ne uităm mai atent cum procedează. Împart banii țării, uită ce le-au promis alegătorilor în campanie, amenință cu instituțiile statului și ne mint că o fac pentru noi, pentru binele nostru, așa ni se spune, că luptă pentru România. ”

Rareș Bogdan:

Iar atunci când demenții prind aripi, aceștia trebuie opriți. Pablo Escobar de Teleorman și ordonanța sa, un ins care nu are altă carieră politică decât cea de atârnător, dau foc României. La propriu, pentru 30 de voturi, adică pentru 30 de arginți, înfig un cuțit în inima românilor din Transilvania. Batalioanele românești care au eliberat Transilvania sunt trimise înapoi.”

Dacă acești doi derbedei care se află întâmplător în fruntea Camerei Deputaților și a Senatului României, care nu cunosc istoria, care-și bat joc de ea, nu știu ce înseamnă 15 martie, le spun eu. 15 martie 1848, în proclamația din acea zi, națiunea maghiară cerea unirea cu Transilvania, dobitocilor, imbecililor, cretinopaților, nenorociților, ați înțeles ce se cerea în 15 martie? Nu am ce să reproșez UDMR, nu voi reproșa nimic Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, din contra, le voi felicita liderii pentru că se bat pentru radicalii lor, pentru că marea parte a electoratului maghiar nu vrea asta.

E plin Facebook-ul și mesajele Realității de către oameni de foarte bună credință, cetățeni de etnie maghiară, care spun – nu vrem asta, vrem liniște! Domnule Dragnea și domnule Tăriceanu, știți ce înseamnă 15 martie 1990? Vă spun eu, pentru că o să vă bată Dumnezeu pe amândoi, așa cum Mihăilă Cofariu, de 28 de ani, a fost bătut și nu de Dumnezeu, tot în 15 martie, iar voi o faceți zi națională. Știți ce conține proiectul? Prag de 10  pentru oficializarea limbii maghiare, autonomie extinsă. Este neconstituțional.”

Citește și: Festival de victimizare la Realitatea TV după ce postul a fost amendat. Cu jumătăți de adevăr și jigniri grosolane la adresa membrilor CNA

Fragmente din emisiunile B1 TV

Tudor Barbu: Plata pe care PSD-ul o face deja acum UDMR-ului pentru ca voturile maghiarilor să vină mâine în parlament alături de Dragnea. Atenție! Plata pe care PSD-ul poporului român o face UDMR-ului pentru ca să-și dea voturile lui Dragnea și alor lui. Dacă ați votat PSD-ul, bucurați-vă. Acum ați votat și intrarea UDMR-ului, contra cost, la guvernare.

Tudor Barbu: „Nu vă întrerup decât o singură secundă pentru a spune celor de acasă că vom ilustra acest impecabil discurs de bun român și înțelept al profesorului Coșea, îl vom ilustra, iată, cu imagini triste pentru poporul nostru, Csibi Barna spânzurând-ul pe Avram Iancu, vă aduceți aminte, asta știți de ce? Așa, doar ca remember pentru cei care cred că B1 TV uită. Nu uităm. Nu uităm și nu iertăm. Iată imaginile. Iertați-mă, v-am întrerup. Spuneți, spuneați bine.”

Mihai Neamțu: Este clar că maghiarii, deocamdată cei care îi trimit pe acei politicieni corupți în Parlament, încă nu și-au învățat lecția, o dată, trebuie cumva și nou să le comunicăm, poate că aceste lucruri contează. N-avem suficienți politicieni care vorbesc maghiara, români care vorbesc maghiara. Asta este o barieră care uneori poate să ne pună într-o situație delicată. Eu m-aș duce, sincer, dacă aș fi un vorbitor de maghiară eu m-aș duce la Tg. Secuiesc, le-aș vorbi despre cât de mult sunt ei înșelați.
Tudor Barbu: Nu, nu te-ar primi.
Mihai Neamțu: Nu sunt sigur.

Tudor Barbu: Sută la sută. Au încercat oameni care vorbesc maghiara perfect și care gândesc ca tine curat, românește, adevărat, cu înțelepciunea celui care vrea să facă bine. Adică muncă de mecenat. Nu te primesc pentru că acolo sunt elite murdare, elite murdare este o sintagmă cu ghilimele de rigoare, care au enclavizat, nu lasă mesaje... Ei își pierd pâinea dacă te duci. Tu dacă ai vorbi maghiară, Mihai Neamțu, și te-ai duce într-o zonă de influență a UDMR-ului, ca și secuimea, ți-ar lua capul UDMR-ul.

Mihai Neamțu: UDMR-ul, dar nu neapărat ungurii.
Tudor Barbu: Nu ungurii, UDMR-ul, Doamne iartă-mă.

Legislație invocată în cazul celor două posturi amendate

Art 3, alineat 2
(2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Art 64, alineat 1, litera a

ART. 64

(1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:
a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii;

Art 66

În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.

Art 47, alineat 3
Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup/comunităţi definit(e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice

ART. 40

(1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt.

(2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt.

(3) Orice material înregistrat în care se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale trebuie să conţină şi opinia acesteia. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt.

(4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea.

(5) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

 • Pozitia conducatorilor etnicilor maghiari ar trebui sanctionata sever si nu prin tacere cum fac fostii si actualii sefi ai clasei politice aflata la conducerea Romaniei.Etnicii maghiari sunt obligati sa stie ca in primul rand sunt cetateni romani,si sunt obligati sa respecte legile acestei tari.In prezent se bucura de toate drepturile de care se bucura si cetatenii romani.
 • Se decide mult viitor în aceste moment. Nerecuperarea Basarabiei funcţionează în postromânism ca o obişnuire cu gândul unor concesii în Ardeal, iar mulţi kilointelectuali au învăţat imediat după 1989 deschiderea societăţii la Budapesta, deci mare solidaritate cu cele 2 posturi tv cele mai implicate în Rev. de Catifea din Feb 2017 nu va fi, dealtfel uriaşa coaliţie pentru ajustarea convenabilă a Justiţiei abia aşteptând reîntâlnirea parlamentarilor, cu perspectiva de a opera armonios şi sub o preşedinţie Firea.
 • ASADAR CNA-UL, IN COMPONENTA SA CA SI INDIVIZI, AU PURCES LA AMENZI IMPOTRIVA CELUI MAI CORECT SI PATRIOTIC POST TV., VIS A VIS DE ROMANIA TV ORI ANTENA3, TELEVIZIUNI IREVERSIBIL DECLASATE ,PARTINICE , DE PARTID ROSU CA SI CNA-UL MAI NOU...!!?
  IN CONCLUZIE, CINE SUNTETI VOI CNA-UL!!!? O ADUNATURA DE TEMBELI POLITIC INFIPTI ,NERUSINATII,FECALELE UNEI NATII,DERBEDEII CE AU TRADAT IN 89' ORI URMASII ACELORA...!!!!!! RUSINE, JOS ACEST CNA = *** ''CONTROLOR'' A MASSMEDIEI ROMANESTI !
  NE PUTEM CONSIDERA INTRODUSI IN CEL MAI NEGRU MOMENT AL ISTORIEI ROMANIEI,ASISTAM NEPUTINCIOSI LA DICTATURA ROSIE INSTITUITA DE PARTIDUL PENALULUI DRAGNEA ...
  VOUA,CELOR DIN CNA VA TRANSMITEM FERM CA UNGURII INCA NU AU RUPT TRANSILVANIA CU TOT CONCURSUL PE CARE IL DATI ALATURI DE PARTIDUL=*** ROSU CE DISTRUGE CE A MAI RAMAS DIN RO. INTR-O MANIPULARE DIABOLICA A MASELOR DE ROMANI, MAJORITAR SI PREMEDITAT REDUSI LA IGNORANTA ,DAR ..DAR....VOI,VOI VETI RASPUNDE URAT,VETI FI RUPTI CURAND IN FATA ROMANILOR ...!
 • Domnilor de la CNA, cred ca ar trebui sa cunoasteti putina istorie. Ma mira dl. din Ineu - jud. Arad. La Arad a locuit Vasile Goldis, cel care a redactat si citit Proclamatia Marii Uniri ... si multe alte documente, de ex. Declaratia de la Oradea - citita in Parlamentul de la Budapesta de Alex. Vaida Voevod etc. Avem toate sansele sa nu mai avem nici un centenar daca organe ale statului roman - menite a veghea corectitudinea - sunt manati "in lupta" de alte interese.
  Apropo de limbaj si altele ... Va place Romania TV? sau Antenele? Limbajul folosit atunci cand se vorbeste despre Presedintele Romaniei? de exemplu. Nu este vorba tot despre un "minoritar"? De altfel, toti suntem cetateni romani. Cand politicieni din fruntea statului, cei care conduc Camera sau Senatul folosesc un limbaj de tip stalinist, nu va sesizati pe acele posturi care nu-i aduc pe drumul cel corect?
  Va rog sa va uitati in oglinda, sa va ganditi ce spun copiii dv. despre voi ... apoi sa dati verdicte.
 • slugile pesedealde, cnaologii, cum se dau ei deontologi cand vine vorba de atacat minoritatile care-i sprijina la guvernare... atacul sustinut la statul de drept, practicat zilnic de a3/rtv/b1 nu-l vad. Daca s-ar aplica legea 100%, aceste "canale" de stiri ar trebui sa ia amenzi de zeci de mii de lei zilnic.

Trimite un comentariu