Skip to main content

Pavianul, amendat și de CNA. Cât a luat Digi 24 după ce Cristian Tudor Popescu a comparat coafura Vioricăi Dăncilă cu un pavian cu mantie

 
Pavianul, amendat și de CNA. Cât a luat Digi 24 după ce Cristian Tudor Popescu a comparat coafura Vioricăi Dăncilă cu un pavian cu mantie

Pavianul este amendat și de Consiliul Național al Audiovizualului. După ce Cristian Tudor Popescu a fost amendat prompt de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pentru că a comparat coafura Vioricăi Dăncilă cu un pavian de mantie (o specie de maimuță), acum a atras o sancțiune și de la CNA.

Publicitate

Consiliul Național al Audiovizualului a votat amendarea postului Digi 24 - unde au fost făcute afirmațiile - cu 10.000 de lei, pentru încălcarea dreptului la imagine al Vioricăi Dăncilă.

Amenda vine la o lună și jumătate de la afirmațiile făcute de CTP - o reacție relativ promptă pentru CNA, în condițiile în care zeci de reclamații vechi de luni de zile nu s-au analizat, iar altele s-au și prescris.

Vera Secrieru, reprezentant Digi24, în fața membrilor CNA:

„Nu pot să spun că e cea mai măgulitoare comparație, că nu e. Dar, este o comparație de ordin estetic. Nu este amendarea unui defect fizic sau vreun alt criteriu. Am văzut și la alte televiziuni, cel puțin la cele occidentale, cum Theresa May era comparată cu o bufniță, Gordon Brown cu un cal.”

Radu Herjeu, membru CNA:

„Dacă a făcut o simplă observație mondenă, care se practică în toate țările civilizate, cum spuneți dumneavoastră, de ce domnul Popescu începe așa: „Iertați mă, nu pot să mă abțin, e absolut incorect ce fac, dar…”. Păi cum e incorect? Dacă e observație mondenă, absolut civilizată, care nu are nici un fel de valoare?

(...) S-a făcut mai mult tam-tam decât trebuia pentru o prostie aruncată de cineva. Cred că, din păcate, tocmai modul în care a fost apărată această ieșire a umflat-o foarte mult. Dacă omul și-ar fi cerut scuze după aceea sau postul, lucrurile s-ar fi încheiat demult.

În schimb, chiar și după amenda CNCD, domnul Cristian Tudor Popescu a ținut să ne spună că a făcut o observație mondenă.”

Florin Gabrea, membru CNA: 

„Jurnalul de la ora 8 seara nu este o emisiune de la ora 11 seară, de tip așa-zisul pamflet în care excelează domnul Mircea Badea unde, singur fiind în cușca aceea, poți să scoți orice pe gură fără nici un fel de remușcare.

Această era o emisiune serioasă, tematica era una politică. Domnul Prelipceanu înseamnă că nu cunoaște tipul acesta de reacții spontane și neașteptate ale domnului Popescu.”

„Pentru Digi24, care e un post relativ corect și civilizat, acesta este un faux pas pe care ar trebui să nu-l mai facă. Nu știu dacă ar fi cazul de o o pedeapsă. Poate o atenționare”, a mai adăugat Florin Gabrea, membru CNA.

Radu Herjeu, membru CNA:

„Domnule Gabrea, eu sunt mult mai intransigent cu cei de la care am așteptări. Pe mine m-a deranjat foarte tare lipsa de reactie a moderatorului si modul în care în spațiul public s-a sărit în apărarea acestui derapaj.”

Sancțiunea a fost propusă de Monica Gubernat, membru CNA pentru încălcarea dreptului la imagine al Vioricăi Dăncilă. Pe de altă parte, Florin Gabrea a propus o somație. 

Amenda a fost votată de Marius Badea, Orsolya Borsos, Viorel Vasile Buda, Monica Gubenrat, Laura Georgescu, Radu Herjeu și Răsvan Popescu. Florin Gabrea a votat împotrivă. 

LEGISLAȚIE.

ART. 30
Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi
libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum
şi dreptul la propria imagine
ART. 34
(1) Orice persoană are dreptul la propria imagine

ART. 3
(1) Prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi
se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi
religioasă, informarea şi educarea, inclusiv sub aspect ştiinţific, şi
divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor
fundamentale ale omului 

Citește și:

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

 • Se spune că nu trebuie să pedepsești de două ori pentru același păcat.
  Cunoscând decizia CNCD CNA nu trebuia să emită o altă amendă.
 • Cu timpul vom ajunge să fim iarăși duși în beciurile securității că pe timpuri. CNA... , ce gluma bună. O instituție care există degeaba. Iar pentru Carmen care a comentat *** mai sus, să mai treacă pe la școală. Că are lipsuri mari.
 • Referitor la afirmatia lui Radu Herjeu si asteptarile lui, cand eram la scoala, uneori primeam note mai mici decat notele colegilor mei, pentru ca profesorii imi spuneau : ''de la tine am pretentii''. Este o metoda oribila care nu duce la nimic bun si constructiv. Sigur ca dupa asta m-am lasat de invatatura, nu mi-a mai pasat, cel putin la unele materii.
 • Radu Herjeu : ''eu sunt mult mai intransigent cu cei de la care am așteptări''

  Asta se numeste dublu standard si nu asa se aplica o lege.
  Probabil va spune ca de la Gadea nu are nicio asteptare, ca sa-l scape de amenda.
 • Radu Herjeu, membru CNA:
  „eu sunt mult mai intransigent cu cei de la care am așteptări. "

  Declarația asta spune multe despre ce a ajuns CNA. Adică pe ăia care se străduiesc să respecte legea îi ardem la cea mai mică greșeală, iar pe cei care încalcă zi de zi orice regulă, legală sau a bunului simț, îi lăsăm să zburde în voie, pentru că, vezi doamne, nu avem așteptări de la ei... Ce argument mai e și ăsta? Legea nu e egală pentru toți, domnule Herjeu? Nu credeți că tocmai o astfel de argumentație le dă apă la moară ăstora din urmă, care scufundă jurnalismul în morcirlă pe zi ce trece?
 • CNA este dezinformat. CTP a spus ca este incorect ce face nu pentru ca se pregatea sa jigneasca o femeie, ci pentru ca isi intrerupea discursul politic pentru a face o comparatie estetica. CNA a ascultat trunchiat interventia telefonica a jurnalistului la Digi. In comparatie cu jignirile la adresa intregului popor facute de oameni de o slaba factura umana, intelectuala si morala la anumite posturi de stiri, ce a spus CTP este o adiere de vant. Rusine CNA si rusine CNCD. E noaptea mintii.
 • Felicitări CNA!!!Poate domnul CTPopescu sta mai atent la ce"scoate pe gura"!!Este foarte toxic in ultimul timp!!Ne-am cam saturat de "inteligența" lui abondanta!! Să mai ia o pauză!!Este prea irascibil !!
 • tovarasii de la CNA, cf Legii Audioviyualului, daca ati fi aplicat legea - ceea ce voi nu faceti, luati banii nostri de pomana - asa numitele "televiziun" antena3 si romaniatv ar fi trebuit inchise demult. Ce faceti acum se cheama razbunare, care stim a cui arma este. A pzdalde.
 • RADU HERJEU ETERNA SLUGA. UN PSEUDO_INTELECTUAL, UN ZERO BARAT, UN GHEM DE COMPLEXE NUMAI BUN DE ANALIZAT DE PSIHANALISTI. Era șomer înainte de a fi recrutat in oastea pesedista. Oare nu ii e rusine de el însuși, de faptul că e mercenar, de propria-i nimicnicie.
 • Daca Digi a luat 10.000 lei pentru o comparatie - e adevarat deplasata - oare cate zeci / sute de mii de lei va lua amendă A 3 pentru iesirea grosolană de aseară a lui Gâdea, stimati membri ai CNA ?

Trimite un comentariu