Skip to main content

VIDEO. Vezi în timp real cine îţi citeşte site-ul. Totul despre noul sistem SATI de măsurarea a traficului pe net

 
VIDEO. Vezi în timp real cine îţi citeşte site-ul. Totul despre noul sistem SATI de măsurarea a traficului pe net

VIDEO. Publici un articol pe site şi poţi vedea profilul celor care au intrat să citească materialul. În timp real.

Publicitate

Este principala noutate a sistemului de măsurare a traficului pe internet SATI, relansat săptămâna trecută.

Orice site din SATI îşi poate şti, în timp real, profilul vizitatorilor - clienţi unici, spune într-un interviu acordat Paginademedia.ro Arina Ureche, director executiv BRAT - Biroul Român de Audit Transmedia.

În funcţie de datele despre comportamentul userilor, site-urile îşi pot adapta conţiutul, iar publicitarii îşi pot targeta mai eficient campaniile.

Câţi clienţi unici generează un singur om? În medie 7,2 clienţi unici (pentru că o singură persoană poate naviga de pe mai multe dispozitive - telefon, tabletă, desktop - sau poate folosi mai multe browsere, fiecare considerat client unic).

Totul despre măsurarea traficului pe internet - SATI, dar şi despre un nou instrument - platforma SATI DMP (profilarea audienţei şi integrarea într-un adserver), în continuare:

SATI 2.0:

  • Noutatea – profilarea clienţilor unici. Până în vechiul sistem, erau profilele oamenilor. Acum profilul se va putea face nu numai după oameni, ci şi după clienţi unici (Definiţie client unic: o combinatie unica a adresei IP si a altor identificatori. In functie de metodologia aleasa, in afara adresei IP se mai pot lua in considerare si User Agent (tipul browserului si sistemul de operare), Registration ID, Cookies etc.)
  • Orice site din SATI îşi poate şti, în timp real, profilul vizitatorilor.
  • Un om generează mai mulţi clienţi unici, în funcţie de tipul de navigare (browsere diferite) sau de numărul de device-uri de pe care accesează (desktop, laptop, mobil, tabletă)
  • Un om are, în medie, 7,2 clienţi unici. Aceştia sunt profilaţi.
  • Un site poate vedea, la nivel de secundă, nu numai câţi clienţi unici are, ci şi profilul socio-demografic. (câte femei au văzut un articol lansat acum o oră, de exemplu)
  • Altă noutate: pe lângă datele socio-demografice, se pot şti date despre preferinţe de consum de conţinut.

Cât costă?

  • Site-urile plătesc în funcţie de trafic. Un site cu până în 500.000 de afişări ar trebui să plătească undeva la 500-600 de euro pe an. Un site cu zeci de milioane ajunge la 2.000-3.000 de euro.
  • Bugetul pentru studiul SATI: aproximativ 300.000 de euro pe an.

Platforma SATI DMP:

  • Platformă construită pe sistemul-mamă SATI. SATI a generat integrarea datelor într-o platformă de tip DMP – integrează date despre userii online.

Ce face DMP şi nu face SATI?

  • Publisherii pot, cu ajutorul DMP, să îşi personalizeze conţinutul. Pot vedea istoricul de consum al userilor pe site şi le pot propune conţinut personalizat, newslettere etc

Publisherii pot, cu această platformă, să targeteze mai eficient campaniile.

  • DMP portează aceste date de profilare. Permite ca, odată ce ai identificat clienţii unici în DMP, să îi acţionezi (cu conţinut personalizat, newslettere, publicitate targetată etc)
  • Un client de publicitate nu mai cumpără un număr de afişări bulk, ci poate să le cumpere direct targetate către un număr de useri care au un numitor comun
  • Pot fi folosite şi în personalizarea conţinutului de către publisheri.
  • Sistemul DMP permite, practic, portarea datelor ATI despre userii online în alte sisteme (adservere, de exemplu, pentru targetarea publicităţii). DMP-ul comunică cu un adserver şi permite livrarea publicităţii exact la un segment de audienţă predefinit

Costul?

  • DMP este separat de SATI. Costul e apropiat de cel al SATI.
  • Se plăteşte separat de SATI, preţul este asemănător, chiar mai mic.

Câte site-uri din SATI sunt şi în DMP?

  • Din 200 de site-uri din SATI, peste 100 sunt şi în DMP.
  • Cele 106 site-uri din DMP reprezintă 50 de milioane de clienţi unici lunar, pe când SATI are 65 de milioane de afişări lunar.

VIDEO. Arina Ureche, totul despre măsurarea audienţei online. SATI 2.0 şi SATI DMP

Cresc bugetele către online? Ce spune un publicitar

Ce avantaje vede un publicitar în noul sistem de măsurare a audienţei online? Au şanse de creştere bugetele de pe online?

Răspunde Cosmin Oţel, de la agenţia Initiative.

VIDEO. Cosmin Oţel, despre noul SATI şi efectele lui

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • gigi gigi
    acum ca sotul d-nei Arina Ureche este director la Antena Group, se considera conflict de interese?
  • Stoian Ciprian Stoian Ciprian
    Yoda, tu ai dreptate asa, per ansamblu. Piata de publicitate romanesca chiar e cu vreun deceniu in urma Statelor Unite (atentie!), insa doar atat. Europa insa este, si ea, poate nu la un deceniu, dar la vreo 5 ani tot e in urma gigantilor tech americani in materie de creare de tooluri de masurare a audientelor (daca gresesc, corecteaza-ma te rog). Solutia lor e de apreciat (si cer bani pe ea pentru ca nu sunt Google sau Facebook, care isi trag banii din alte parti, avand audiente-monstruase la nivel global - vezi Google cu 45.5 mld trafic lunar pe motor, numai pe .com) si merita incurajati, nu denigrati, pentru ca incearca sa scoata capul la lumina dupa un deceniu in care toata lumea s-a rezumat la a se folosi de toolurile oferite de Google, Facebook and Co., trimitand bugete imense prin Irlanda, in loc sa caute sa dezvolte inca de la inceput tooluri care sa ofere aceleasi servicii la nivel local si national si apoi, cine stie, poate ca acum s-ar fi batut umar la umar cu monstrii astia digitali. Nu poti sa ceri nimanui sa iti dezvolte acum un tool mai performant decat cele existente deja. Tool-ul va fi perfectionat, probabil, in timp.
  • Yoda Yoda
    Suuuper, au atins si ei in sfarsit ce facea Google Analytics, gratis, acum un deceniu.
  • burningsnowflake burningsnowflake
    ha-ha-ha, interes total!
    cohortele de specialisti publicitari, cu pareri maxim pertinente si viziuni atotstiutoare asupra domeniului prezent si viitor cu cea mai promitatoare dezvoltare, bleah-bleah-bleah... au reusit in doua zile zero comentarii.
    nici un comentariu.

Trimite un comentariu

sus