Skip to main content

Pro TV, obligat de CNA să-i dea drept la replică lui Sevil Shhaideh. Membru CNA: „ăsta este stilul știrilor dumneavoastră, acuzați sau manipulați”

 
Pro TV, obligat de CNA să-i dea drept la replică lui Sevil Shhaideh. Membru CNA: „ăsta este stilul știrilor dumneavoastră, acuzați sau manipulați”
Foto: EVZ

Consiliul Național al Audiovizualului a decis să oblige Pro TV să-i acorde un drept la replică fostului vicepremier, Sevil Shhaideh, după o știre de pe Pro TV ce viza cazul Belina.

Publicitate

Cel mai vehement membru împotriva Pro TV a fost Monica Gubernat, care a acuzat postul că "manipulează."

De ce, dar și detalii despre caz, în continuare:

Sesizarea viza o știre difuzată pe 18 ianuarie de pe Pro TV, în care erau prezentate informații dintr-un raport al experților în cazul Belina. Aceștia „susțin că insula Belina și Brațul Pavel fac parte din proprietatea publică a statului. Așadar, Hotărârea de Guvern care a mutat sute de hectare de apă și teren din bazinul hidrografic al Dunării la Consiliul Județean Teleorman pare ilegală.

Cazul a ajuns pe masa CNA ca urmare a unei sesizări venite chiar din partea lui Sevil Shhaideh, care reclama că postul nu i-a cerut un punct de vedere în legătură cu știrea în cauză și că a refuzat să-i acorde apoi un drept la replică.

Totodată, Shhaideh spune în reclamație că „informația difuzată a prezentat o situație din cadrul unui document nepublic, prezentarea a fost eronată și de natură a induce în sânul opiniei publice ideea unei vinovății fără echivoc în ceea ce mă privește, prezentând niște concluzii pe care, până la această oră, nici măcar reprezentanții parchetului nu le-au tras din cadrul expertizei, în sensul în care s-ar confirma acuzația ce mi se aduce, respectiv că Hotărârea de Guvern inițiată și promovată de subsemnata ar fi ilegală.”

Prezentă în ședința publică a CNA, Adelina Sandu, reprezentant juridic al Pro TV, le-a spus membrilor CNA că dreptul la replică nu a fost acordat pentru că nu a fost adusă nicio acuzație la adresa doamnei Shhaideh.

Adelina Sandu, Pro TV:

„Dreptul la replică nu a fost acordat întrucât nu s-a făcut nicio acuzație. Materialul a prezentat doar concluziile raportului de expertiză prrin care experții au confirmat că respectiva proprietate trebuie să rămână în proprietatea statului și că s-ar putea confirma că HG-ul ar fi ilegal.

În știre nu s-a tras nicio concluzie, aceasta fiind de interes public justificat prezentând informați fundamentate pe acțiuni intreprinse de autoritățile statului și pe informații obținute din surse cu caracter confindențiale”. 

Monica Gubernat, membru CNA:

Faptul că ați acuzat-o de comportamente ilegale și de fapte ilegale, pentru dumneavoastră nu este o acuzație? Înțeleg că acel raport nici măcar nu a ajuns pe masa procurorilor, singurii care pot acuza sau nu un om, nu experții. Înțeleg că încă nu au tras nicio concluzie, mai ales că doamna Shhaideh nici măcar nu a fost trimisă în judecată.

Cum considerați că nu ați acuzat-o de nimic ilegal. Și ca faptă și ca fapt divers, ăsta este stilul știrilor dumneavoastră, acuzați sau manipulați.

Monica Gubernat i-a atras atenția reprezentantei că nu este prezentată nicio sursă a informațiilor. „Sunt surse confidențiale”, i-a spus aceasta. „Și dacă sunt confidențiale noi trebuie să vă credem pe cuvânt... Trebuia să anunțați că sursele sunt confidențiale”, a adăugat Monica Gubernat.

Răsvan Popescu, vicepreședinte CNA:

„Fiind un caz în cercetare, trebuia să o întrebați și pe ea (Sevil Shhaideh - n.r.)”.

Radu Herjeu, membru CNA a fost de altă parere:

„Sigur, materialul are o tentă. Eu, dacă nu știam nimic despre acest caz, înțelegeam că marea problemă a Belinei este că a pescuit gratis Dragnea. Reporterul pe asta s-a axat, că boșii PSD au pescuit acolo gratis.  

Însă, nu i-au fost aduse acuzații (lui Sevil Shhaideh - n.r.), care au fost făcute până acum în presă. Acelea nici măcar nu au fost reluate. Nici măcar nu s-a spus că este acuzată că ar fi făcut ceva într-un dosar. S-a considerat că raportul acela al experților ar putea justifica acuzația că trecerea dintr-o parte în alta a insulei nu este tocmai legală.”

Acordarea dreptului la replică a trecut cu șase voturi pentru: Orsolya Borsos, Florin Gabrea, Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat, Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea. 

Radu Herjeu și Dorina Rusu au votat împotrivă. 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

 • Cred ca n-ar plange nimeni daca CNA ar fi desfintat! Aceasta este o rafuiala a maretului partid cu presa neafiliata. Aceasta decizie, pur politica, va fi anulata de instanta!
 • Toti antenisti , comunisti ,,,,, la ordinul lui VARANUL comentati cred ca va spalat creierul DAS prostitutia ,PROMOVEAZA antenutele , rom, tv si .... iar CNA este un cuib de comunisti , al psd , JOS cu ei , platita cu bani grei din bani nostri , cine este M,G,
 • deci astia ignora toate prostiile spuse la Antena 3 si RTV si se iau de Pro tv? In logica de azi ar trebui sa vedem ore intregi de drept la replica pe aceste posturi.
 • Pro tv manipuleaza...pai sunt mici copii pe langa latrinele psd-ului. Chiar tot in tara asta e condus de comunistii astia ***? "
 • Era bine cand psd le anula datoriile la *** de la protv...acu' ca nu le mai da nimic nu mai sunt buni...fi-mi-ar sila de ei...
 • Dar ce repede a ajuns sa fie dezbătută sesizarea doamnei...are sesizări se iau în discuție după ce faptele se prescriu...
 • Ce audiența mai fac știrile?Pe cele din luna ianuarie nu le-ați pus.Ma intereseaza Observatorul Antenei 1 ca doar la ala ma uit :)))
 • ProTv, un post specializat în minciuni și manipulări ordinare. Au inventat și mediatizat în mod crunt prostituția televizată în România.
 • Jos CNA!!!
  Cea mai nenorocita institutie. Cum poate fi acuzat PRO TV de manipulare in timp ce RTV ii manipuleaza la greu.
  PSD=CNA=***.

Trimite un comentariu