Skip to main content

Mai multe reclame la clinicile Regina Maria, interzise. Spun că sunt cei mai buni. CNA: „O afirmație care nu se poate susține”

 
Mai multe reclame la clinicile Regina Maria, interzise. Spun că sunt cei mai buni. CNA: „O afirmație care nu se poate susține”

Consiliul Național al Audiovizualului a decis în ședința publică de astăzi intrarea în legalitate a patru spoturi la rețeaua de clinici Regina Maria în care se fac o serie de afirmații despre serviciile și medicii rețelei.  

Motivul deciziei sunt afirmațiile din spoturi: „Rețeaua medicală cu cei mai buni medici”, „Rețeaua medicală cu cea mai bună maternitate”, „Rețeaua medicală cu cele mai bune abonamente medicale” sau „Rețeaua medicală cu cele mai bune spitale”. 

Publicitate

Ce înseamnă intrarea în legalitate: Că spoturile nu mai pot rula pe TV numai după ce vor fi modificate astfel încât să respecta legislația audiovizuală. 

Spoturile au ajuns în atenția CNA ca urmare a unei sesizări venite din partea concurenței, MedLife:

„Afirmațiile „Cei mai buni medici, cea mai performantă aparatură medicală, cea mai bună maternitate, cele mai bune spitale, servicii de cea mai bună calitate, cea mai bună reputație” sunt afirmații interpretabile, cu o notă subiectivă folosită cu vădită rea intenție împotriva celorlalți membri ai Colegiului Medicilor din România, împotriva celorlaltor furnizor de servicii medicale și nu în ultimul rând cu scopul de a induce în eroare pacienții, consumatorii deoarece între medici cu același grad profesional nu poate exista o relație de superioritate cum nici aparatura de ultimă generație cu aceleași caracteristici tehnice nu poate fi clasificată diferit”, se arată în reclamația MedLife. 

Un punct de vedere a dat și Consiliul Român al Publicității (RAC), organism care are un rol consultativ în relația cu CNA, care a menționat: 

„Utilizarea superlativelor absolute pentru afirmațiile Cei mai buni medici, Cea mai performantă aparatură medicală, Cea mai bună maternitate, Cele mai bune spitale, Servicii de cea mai bună calitate, Cea mai performantă aparatură medicală, Cea mai bună maternitate, Cele mai bune spitale, Servicii de cea mai bună calitate, Cea mai bună reputați.

Nu au putut fi susținute de studiul prezentat, care este un studiu de percepție a consumatorilor. Experiența consumatorilor în legătură cu aceste servicii nu poate susține superlativul cel/cea mai bună atâta vreme cât consumatorul respectiv nu poate dovedi că are o experiență multiplă a mai multor operatori în domeniu. (...) RAC a considerat că se încalcă articolul 1 (3). Este, prin urmare, o comunicare înșelătoare prin sugerare, ambiguitate ori exagerarea caracteristicilor serviciilor respective.”

Regina Maria nu a avut niciun reprezentant în fața CNA pentru a-și susține cazul. 

Radu Herjeu, membru CNA: „Cred că este o afirmație care nu se poate susține. Este o afirmație în care oamenii, care au nevoie de medici, cred. În cazul acesta, omul nu se va duce la toate clinicile ca să vadă care e cel mai bun medic. El se va duce la cel care îi spune la televizor că are cei mai buni medici. Așa funcționează.”

Decizia de intrare în legalitate a fost dată pentru articolul ART. 93 (1):

Comunicările comerciale audiovizuale trebuie să respecte, indiferent de formă şi de durată, principiile de protecţie a minorului, de informare corectă a publicului, de respectare a demnităţii umane, de asigurare a unei concurenţe loiale şi să nu utilizeze practici comerciale incorecte, înşelătoare sau agresive, aşa cum ele sunt definite de Legea nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor, cu modificările şi completările ulterioare. 

Propunerea a fost adoptată cu unanimitatea membrilor prezenți: Florin Gabrea, Orsolya Borsos, Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Radu Herjeu, Gabriel Tufeanu, Răsvan Popescu. 

Unul dintre mesajele din spoturile Regina Maria: 

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Trimite un comentariu