Skip to main content

Jocurile de putere au mai adus o amendă la Realitatea TV: 15.000 de lei. Reprezentantul postului: „Se spune că domnul Rareș Bogdan iubește mai mult hiperbolizarea, în timp ce alții iubesc mai mult metafora”

 
Jocurile de putere au mai adus o amendă la Realitatea TV: 15.000 de lei. Reprezentantul postului: „Se spune că domnul Rareș Bogdan iubește mai mult hiperbolizarea, în timp ce alții iubesc mai mult metafora”

Consiliul Național al Audiovizualului a decis amendarea postului Realitatea TV pentru două ediții ale emisiunii Jocuri de putere din 16 și 17 noiembrie 2017, în care s-a discutat despre congresul PSD de la Herculane, despre Liviu Dragnea și despre Tel Drum. 

Publicitate

Dintre afirmațiile lui Rareș Bogdan care au atras atenția membrilor: 

  • „Am asistat la halucinații colective în după-amiaza asta. Nu cred că a fost abuz de droguri, cred că nu consumă, totuși, droguri! Dar, cu siguranță, halucinațiile colective au fost generate de ticăloșie care a fost combinată cu impotență guvernamentală. Puteți alege una dintre ele, care vreți, toate se potrivesc.”
  • „În loc să nu riște viitorul partidului pentru următorii douăzeci de ani, PSD a strâns rândurile în jurul unui lider penal. Își asumă un mesaj pe care îl cred doar nerozii, doar proștii absoluți, doar… sau ticăloșii sau unii cu educație extrem de precară.”
  • Mai există unul sănătos la cap acolo? Domne, rezoluția rămâne o pată neagră… domne, este un act de demență! Deci, această rezoluție este un act complet de… nu poate… aia nu poate să o elibereze decât niște bolnavi psihici. Daci citiți… nu exagerez deloc, vă rog frumos, deci nu exagerez deloc! Citiți-o!

Totodată, în sancțiune s-a ținut cont și de ediția din 16 noiembrie, în care Teodor Nițulescu, fost președinte PSD și fost prefect al județului Teleorman, care i-ar fi adus acuzații neprobate lui Liviu Dragnea. 

Sancțiunea de 15.000 de lei a fost propusă de Radu Herjeu, membru CNA, pentru încălcarea articolelor privind dreptul la imagine, cel privind obligația moderatorului să solicite invitaților să probeze acuzațiile pe care le fac și cel privind limbajul injurios. 

Amenda a fost votată de șase dintre cei opt membri prezenți: Orsolya Borsos, Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu și Răsvan Popescu. 

Radu Călin Cristea a propus și votat o sancțiunea de 10.000 de lei, în timp ce Dorina Rusu a votat împotriva ambelor propuneri. 

Nicoleta Cone, în fața membrilor CNA, în apărarea Jocurilor de putere:  

„Cu toții știm că Rareș Bogdan face un jurnalism de opinie, cu toții știm că a fost un editorial ceea ce a ținut el. Este cumva o diferență de stil întreRareș Bogdan și alți jurnaliști care au spus cam același lucru. Se spune că domnul Rareș Bogdan iubește mai mult hiperbolizarea, în timp ce alții iubesc mai mult metafora.”

Reprezentanta Realitatea TV a făcut și o comparație între intervențiile lui Cristian Tudor Popescu și cele ale lui Rareș Bogdan, pe subiectul congresului PSD de la Herculane, din noiembrie 2017, când premier era Mihai Tudose. Ea a menționat că pentru o plangere similara privind limbajul lui CTP pe subiectul congresului, pe care CNA a analizat-o recent, forul nu a luat nicio decizie de sancționare.  

„Până la urmă același lucru (ca CTP - n.r.) a făcut și Rareș Bogdan: și-a spus punctul de vedere. Nu înțeleg de ce faptul că Rareș Bogda, care își pune întrebarea dacă sunt drogați și dacă sunt pe pastile - deci la modul dubitativ - , ar fi mai grav decât a spune că oamenii prezenți la acel congres au vid în cap (din afirmațiile lui CTP de la Digi24 - .r.)?”, a mai spus Nicoleta Cone. 
 
Radu Herjeu, membru CNA:

„Una dintre diferențe e că Cristian Tudor Popescu nu apare în fiecare seară să țină un editorial, slavă domnului. A doua este că domnul CTP a început să facă recidive pentru Digi24 de curând, domnul Rareș Bogdan are o veche istorie în sensul ăsta. În al treilea rând, una e să ai două, trei replici și alta este să o ții langa 10 minute și să spui că oamenii sunt duși cu capul.”

Monica Gubernat, membru CNA: 

Problema mea o reprezintă și liberatatea asta a limbajului, dar nu asta e problema principală, cât acuzații care se aduc fără să întrebați și partea cealaltă.  A fost, ca să folosesc o replică celebră, un festival al acuzațiilor la adresa anumitor persoane fără să le cereți punctele de vedere. Nici măcar DNA-ului, care a fost acuzat că îl protejează pe Liviu Dragnea. (...) Se aduc acuzații și referitor la TelDrum. Ați cerut și părerea celor implicați? (...) Despre protocoale a avut un asemenea speech domnul Rareș Bogdan?” 

Dorina Rusu, membru CNA: 

„Legat de acuzațiile din emisiunea legată de Tel Drum. Chiar și eu, deși nu am nicio legătură cu acest subiect, cunosc persoane care mi-au povestit despre afacerile legate de TelDrum. Eu cred că în Teleorman și sugarii știu că Tel Drum are legături cu Liviu Dragnea, numai cine nu vrea nu știe. 

Pe de altă parte, o să mă refer la a doua emisiune (cea despre congresul de la Herculane - n.r.): cred că atunci când ești partidul de la guvernare și ai o asemenea putere, cum estre acum PSD, cred că ar trebui să-ți asumi și tipul acesta de reacții din partea unor jurnaliști, cum este Cristian Tudor Popescu sau Rareș Bogdan. Întâlnim acest limbaj și la Mihai Gâdea și la Mircea Badea și la România TV, doar că nu fac referire la PSD, ci la alții. Cred că dacă ești partidul de la putere și faci ce face PSD-ul, trebuie să te aștepți și la astfel de reacții.”

Legislația audiovizuală pe baza căreia s-a propus amenda:

Art. 40 „(1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt.

(4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea.

(5) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă”;

art. 67 „În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii”].

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • RB poate spune cate-n luna si in stele. Poate jigni pe oricine. Poate lua amenda in fiecare zi. Nu ii pasa! De ce? Nu le plateste nimeni. Poate o suspendare a licentei ar fi binevenita. Acelasi tratament trebuie aplicat si celor care depasesc timpul alocat pentru publicitate in mod deliberat (ca amenda este mult mai mica decat incasarile).
  • Nu ar trebui sa li se opreasca emisia - macar temporar - celor care nu isi platesc sanctiunile aplicate de CNA...banuiesc ca nu sunt la prima amenda iar cele care le-au fost aplicate anterior nu le-au platit.
  • ei....realitatea nu isi plateste impozitele de ani de zile, credeti ca isi vor plati amenda ?
    ps misto ca fanii lui r.b. sunt cei inceti la minte, usor de inflacarat cu discursuri bombastice, dar ei ii insulta pe ceilalti.
  • Eternul servant pesedist Radu Herjeu datorie. De ce nu se însoară asta cu deputata PSD Diana Tușa? Le-ar sta foarte bine împreună. Ambii devotați lui Dragnea care le-a făcut cadou fiecăruia cite o sinecură
  • Bravo domnule RARES BOGDAN. Loveste in incultii, agramatii si leprele, lichelele astea din PSD pana le-o veni rau. Sa plece si sa ne scuteasca de prostia lor. Dau cu tara in gard.Trebuie scuturati bine, sa le vina mintea la cap, daca mai are ce sau daca au avut vreodata.

Trimite un comentariu