Skip to main content

Cât mai costă un fake news. România TV, amendată de CNA pentru „o invenție de la un cap la altul”.

 
Cât mai costă un fake news. România TV, amendată de CNA pentru „o invenție de la un cap la altul”.

Un fake news de 10.000 de lei. Postul România TV a fost sancționat cu o amendă de 10.000 de lei pentru o „știre” difuzată de post pe 16 noiembrie despre presupuse radiații provocate de substanțele explozive folosite de militarii americani la exerciții militare din județul Călărași. 

„Totul de la un cap la altul este o invenție”, a remarcat Dorina Rusu, membru CNA. 

Publicitate

„E foarte grav să bagi oamenii aceia în sperieți că plutește uraniul peste ei. Chiar mi se pare inconștiență să lansezi pe piață o asemenea știre fără să aveți un punct de vedere de la MApN”, a remarcat la rândul său Radu Herjeu, membru CNA, cel care a și propus sancțiunea de 10.000 de lei, pentru încălcarea legislației privind informarea corectă. 

Știrea de pe România TV conține imagini cu detonări, despre care Ministerul Apărării au spus că sunt din 2011

„Acuzații grave în cazul exercițiilor militare din Călărași. Un ofițer de armată martor la manevre spune că rachetele detonate la Jigălia, ar conține uraniu scăzut, un element radioactiv. De altfel, localnicii se plâng că recoltele sunt afectate de poluarea excesivă, ba chiar au apărut și animale mutant.”, se menționează în știre. 

Sancțiunea propusă de Radu Herjeu a fost votată de următorii membri: Orsolya Borsos, Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu. 

Radu Călin Cristea a votat împotrivă. 

Din discuțiile de la CNA:  

Roxana Niculescu, reprezentantul România TV, în fața CNA:

„Sesizarea este făcută de un petent care spune despre propaganda proprusă și antiamericană. Știrea a fost difuzată pentru prima dată de mai multe site-uri, printre care HotNews.

De acolo am luat-o. Am transmis în scris către Ministerul Apărării Naționale solicitare de punct de vedere. În momentul în care am difuzat știrea ați văzut că am și spus: până în acest moment, biroul de presă al Ministerului Apărării Naționale nu a răspuns. Două zile mai târziu ni s-a trimis răspunsul.

Știrea a fost difuzată o singură dată, atunci când a văzut=o și petentul nostru și ne acuză de propagandă. Două zile mai târziu s-a primit acest comunicat nu sub formă de drept la replică. Am considerat că trebuie să-l difuzăm și l-am dat imediat ce l-am primit.

Dorina Rusu, membru CNA:

„Știrea este preluată de pe site-ul „marinbadea.ro”. Nu cred că HotNews a putut să scrie așa ceva, dar dumneavoastră, ca post de televiziune, cum puteți să difuzați o astfel de enormitate fără să sunați la Ministerul Apărării? Imaginile sunt din 2011, uraniul nu există.

Cum să dați o astfel de știre fără să așteptați o poziție de la Minister. Nu era o știre care ardea. Nu-mi vine să cred că e posibil să se dea așa ceva pe post. Totul de la un cap la altul este o invenție și în legătură cu un subiect grav. E vorba despre o alianță militară, despre relația dintre România și Statele Unite.”

Radu Herjeu, membru CNA:

Aș vrea să văd și eu solicitarea scrisă către Ministerul Apărării Naționale.

Roxana Niculescu:

„O voi căuta. Știrea a fost dată în urmă cu șase luni. Va fi un mail. Ce să vă spun, că am vorbit personal cu Ministrul Apărării și cu șeful de cabinet?”

Radu Herjeu, membru CNA:

„Dacă ați vorbit, de ce nu apar punctele de vedere în știre? Două zile mai târziu, MApN răspunde la ce a văzut la televizor și nu la solicitarea dumneavoastră. Se spune în punctul de vedere că „imaginile difuzate de mass-media sunt din 2011”. Deci comunicatul este referitor la ce au văzut la televizor și nu la solicitarea dumneavoastră.

Materialul e făcut în stilul caracteristic, dar chiar e foarte grav să bagi oamenii aceia în sperieți că plutește uraniul peste ei. Chiar mi se pare inconștiență să lansezi pe piață o asemenea știre fără să aveți un punct de vedere de la MApN. Nu aveați un punct de vedere, nu o dădeați, pentru că e o știre gravă. Se vorbește despre iradierea unei populații cu uraniu.”
 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu