Skip to main content

Șapte membri din Consiliul de Administrație al TVR se delimitează de Doina Gradea în scandalul Starea Nației

 
Șapte membri din Consiliul de Administrație al TVR se delimitează de Doina Gradea în scandalul Starea Nației
Doina Gradea - Foto: HotNews

Șapte membri ai Consiliului de Administrație al TVR se delimitează de directorul general, Doina Gradea, în mai multe scandaluri, inclusiv cel legat de Dragoș Pătraru, arată o scrisoare deschisă transmisă HotNews.ro de către Dan Lazea, membru în Consiliul de Administrație al televiziunii publice.

Aceștia spun că decizia cu privire la renunțarea la emisiunea Starea Nației a fost luată fără să se aștepte concluziile Comisiei de Etică și Arbitraj, „așa cum ar fi fost normal”. În plus, aceștia spun că le-a fost obstrucționată activitatea și cer convocarea unei ședințe extraordinare a Consiliului de Administrație, în care să fie supus la vot încetarea contractului cu Starea Nației. 

„Vă solicităm organizarea în cel mai scurt timp posibil a unei ședințe extraordinare a Consiliului de Administrație și, în urma analizării contractului pe care domnul Dragoș Pătraru îl are cu TVR și a presupuselor încălcări ale clauzelor contractuale, să supuneți la vot propunerea dumneavoastră și a Comitetului Director condus de dumneavoastră de întrerupere a relațiilor contractuale ale TVR cu domnul Dragoș Pătraru”, arată scrisoarea semnată de cei șapte membri ai CA.

Publicitate

„Din respect pentru cheltuirea banului public, vă reamintim și că un eventual proces pierdut pe această speță va atrage daune care vor trebui plătite tot din bugetul TVR, așa cum s-a mai întâmplat în istoria instituției.”, mai arată scrisoare celor șapte membri.  

Scrisoare trimisă presei îi are semnatari pe Liviu Brătescu, Monica Ghiurco, Sorin Ilieșiu, Dan Lazea. Hajnalka Nagy-Debreczeni, Cristian Vasile Petcu și Christel Țopescu.

Reamintim că săptămâna aceasta conducerea TVR a decis să rezilieze contractul cu echipa emisiunii Starea Nației.  

Motivele invocate, pe scurt, sunt legate de afirmațiile făcute de Dragoș Pătraru despre TVR (citate în document), dar și despre faptul că realizatorul trebuia "să permită accesul Producătorului Executiv al TVR 1 la desfășurătorul Programului în format electronic, cu o oră înainte de începerea difucării fiecărei Emisiuni", după cum Paginademedia.ro a scris AICI.

VEZI AICI reacția lui Dragoș Pătraru după ce i-a fost reziliat contractul cu TVR

Scrisoarea deschisă semnată de șapte membri ai CA al TVR:

În scurta perioadă de timp care a trecut de la începerea mandatului actualului Consiliu de Administrație, TVR a fost subiectul mai multor scandaluri. În toate aceste situații, în spațiul public a fost folosită sintagma “conducerea TVR” deși Consiliul de Administrație nu a fost niciodată consultat cu privire la deciziile și acțiunile pe care le-ați întreprins fie dumneavoastră personal, fie la nivelul Comitetului Director al TVR, referitor la aceste scandaluri.

În respectivele situații, de la scandalul “Cap de porc” la scandalul Eurovision 2018 și la scandalul Dragoș Pătraru, în care ați fost implicată personal, comunicarea din partea TVR s-a făcut exclusiv din partea cabinetului Președintelui Director General ignorându-se opiniile exprimate în Consiliul de Administrație.

În ceea ce privește emisiunea Starea nației difuzată de TVR1, realizată în urma contractului cu domnul Dragoș Pătraru, deși Comisia de Etică și Arbitraj a TVR avea în lucru analizarea cazului, nu ați mai așteptat, așa cum ar fi fost normal și cum s-a discutat în Consiliul de Administrație, raportul acestei Comisii. Mai mult, fără să consultați Consiliul de Administrație, cu câteva zile înaintea ședinței acestuia din ziua de 26.06.2018, ați adoptat Hotărârea Comitetului Director nr. 619 privind denunțarea unilaterală a contractului cu domnul Dragoș Pătraru și eliminarea emisiunii Starea nației din grila de programe a TVR.

La aflarea acestei știri, am cerut explicații și ne-am exprimat dezacordul față de nesocotirea Consiliului de Administrație într-o decizie atât de importantă pentru TVR. Vă reamintim că membrii Consiliului de Administrație au solicitat repetat să vadă condițiile contractuale (respectând legislația în vigoare, după anonimizarea datelor personale etc.) ale colaborării cu anumite persoane/firme producătoare de conținut/emisiuni pentru TVR, de exemplu pentru emisiunile Starea nației și România 9. Accesul membrilor CA la aceste informații a fost însă mereu refuzat invocându-se clauzele de confidențialitate din contracte.

Reamintim în acest context că aceste clauze privesc terții; Consiliul de Administrație nu este o “parte terță” la un contract al TVR, ci este chiar forul care are acces la orice document care vizează buna funcționare a TVR, tocmai pentru a putea lua decizii în cunoștință de cauză.
Considerăm că prin acțiuni precum cele descrise mai sus, Consiliul de Administrație a fost obstrucționat în exercitarea mandatului său legal, punându-se sub semnul întrebării îndeplinirea misiunii pe care o are Televiziunea publică conform legislației în vigoare.

În concluzie, în funcție de disponibilitatea celor implicați, vă solicităm organizarea în cel mai scurt timp posibil a unei ședințe extraordinare a Consiliului de Administrație și, în urma analizării contractului pe care domnul Dragoș Pătraru îl are cu TVR și a presupuselor încălcări ale clauzelor contractuale, să supuneți la vot propunerea dumneavoastră și a Comitetului Director condus de dumneavoastră de întrerupere a relațiilor contractuale ale TVR cu domnul Dragoș Pătraru.

Din respect pentru cheltuirea banului public, vă reamintim și că un eventual proces pierdut pe această speță va atrage daune care vor trebui plătite tot din bugetul TVR, așa cum s-a mai întâmplat în istoria instituției. Nu în ultimul rând, pe ordinea de zi a acestei ședințe extraordinare solicităm o informare despre organizarea în curs și contractele semnate pentru festivalul Cerbul de Aur, precum și situația la zi a veniturilor din publicitate obținute din transmisia Campionatului Mondial de Fotbal 2018.”

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

 • Observati ca printre semnatarii hartiei sunt doi *** plus apatrida Cristina.....redactiile bastinasilor incearca tabloidizarea TVR.Banul public trebuie cheltuit pentru.....public nu pentru clica neispravitilor.
 • Principiul apărat de semnatarii petiției - care sunt parte a echipei supreme de conducere a TVR, Consiliul de Administrație) - este cât se poate de ok. Doina Gradea, deși crede ca e pe tarlaua proprie, trebuie să înțeleagă că ocolirea votului o pune în sfera penalului și că rolul ei e de a pune în aplicare deciziile Consiliului. Nu poți șterge și/ sau muta de capul tău emisiuni din grilă doar pt că așa ai tu chef. E elementar de știut că în orice țară civilizată impunerea unor vedete și programe pe piață e o muncă de ani de zile. Nu poți ascunde contracte de membrii CA, culmea, într-o instituție publică ce ar trebui să fie un exemplu de transparență. Și toate astea în timp ce pe ecrane apar tot felul de șușe costisitoare,
 • Printre semnatarii petiției de apărare a sifonarului Pătaru, care a înregistrat pe ascuns convorbirile private cu oameni de la TVR și Digi și le face publice acum (sau amenință că le va difuza) se află si persoane (Ghiurco, Țopescu, Hajnal) care au fost umplute de lături la precedenta întrerupere de contract. Revedeți mizeriile debitate de apărătorul democrației în ultimele emisiuni înainte de plecarea la Digi. Revedeți toate episoadele tensionate din serialul Patraru versus... și veți identifica un parten comportamental pe cât de ieftin, pe atât de ipocrit și pestilențial: joacă întotdeauna cartea victimei, caută în permanență un subiect de scandal și pozează tot timpul în jurnalistul opresat. Semnatarii petiției să facă o scrisoare în care să spună de ce nu au fost în stare în ultimii trei ani să producă nicio srategie de management. O adunătură de amărâți care stă cu nasul în firimiturile împrăștiate de PSD! Meseria este în altă parte, crizele de ideologie democratoidă sunt doar pentru naivi un înlocuitor al performanței profesionale. Halal reprezentatnt(ă) pentru salariații sindicaliști în Consiliul de Administrație!
 • Pai DORELE ''Ermil Pangrati'' daca nu mai avea contract ce a rezilit Doina Gradea cu conducerea TVR? AAAAA contractul daaaa, care ce sa vezi EXISTA ca daca n,u nu aveau ce rezilia logic.
 • @elena daca citeai comentariul cu atentie, eu m-am referit la partea din comentariul tau care se referea la inchirierea de echipamente nu si la incheierea contractelor. La eurovizion trebuie sa le intrebi pe grajdea si marciuc pe ce au cheltuit banii.
 • @ emil: si directorii care au semnat inceperea contractului cu patraru nu au facut abuz de putere? Daca nu stiai, patraru nu a participat la niciun concurs pentru cerere de emisiune la tvr. Deci a fost angajat printr-un abuz de putere in ambele cazuri. Acum i s-a terminat contractul si nu i se mai prelungeste, nu e niciun abuz de putere. Si daca patraru da in judecata tvr, castiga si ia banii de la voi, cum se lupta asta cu fortele raului cand face bani pe spinarea voastra? Burta si buzunarul, atat, restul e vrajeala si telenovela prietene!
 • Elenul Serios?
  Atunci poate imi explici de ce nu s-au evitat licitatiile pe eurovision si au splitat contractul in 6 fix sa nu faca licitatii. Dar nu imi spune INGINERII au facut asta nu Doinota si Gabita?
 • @elena Nu doina gajdea decide ce echipamente sa foloseasca si nici nu beneficiaza de pe urma inchirierii echipamentelor de la alte companii. Aici “inginerii” din tvr sunt horia cazan, daniel selaru, eternii ocupanti ai functiilor cheie indiferent de presedinte si cei care sunt pusi ocazional ca sefi de departamente la stiri si la productie-artistica.
 • Doina a executat ordinul de la PSD, nu conteaza banii, Statul plateste, PSD il doare ***, a scapat de Patraru e fericire maxima.
 • Gradea a facut abuz de putere, a dictat o decizia fara nici cea mai acoperire, orice jurist vede de la o posta ca Patraru castiga procesul cu TVR si le ia banutul.Si partea proasta ca il ia de la noi de la oaamenii derand nu de L aDoina Gradea pe persoana fizica.

Trimite un comentariu