Skip to main content

Șapte membri din Consiliul de Administrație al TVR se delimitează de Doina Gradea în scandalul Starea Nației

 
Șapte membri din Consiliul de Administrație al TVR se delimitează de Doina Gradea în scandalul Starea Nației
Doina Gradea - Foto: HotNews

Șapte membri ai Consiliului de Administrație al TVR se delimitează de directorul general, Doina Gradea, în mai multe scandaluri, inclusiv cel legat de Dragoș Pătraru, arată o scrisoare deschisă transmisă HotNews.ro de către Dan Lazea, membru în Consiliul de Administrație al televiziunii publice.

Aceștia spun că decizia cu privire la renunțarea la emisiunea Starea Nației a fost luată fără să se aștepte concluziile Comisiei de Etică și Arbitraj, „așa cum ar fi fost normal”. În plus, aceștia spun că le-a fost obstrucționată activitatea și cer convocarea unei ședințe extraordinare a Consiliului de Administrație, în care să fie supus la vot încetarea contractului cu Starea Nației. 

„Vă solicităm organizarea în cel mai scurt timp posibil a unei ședințe extraordinare a Consiliului de Administrație și, în urma analizării contractului pe care domnul Dragoș Pătraru îl are cu TVR și a presupuselor încălcări ale clauzelor contractuale, să supuneți la vot propunerea dumneavoastră și a Comitetului Director condus de dumneavoastră de întrerupere a relațiilor contractuale ale TVR cu domnul Dragoș Pătraru”, arată scrisoarea semnată de cei șapte membri ai CA.

Publicitate

„Din respect pentru cheltuirea banului public, vă reamintim și că un eventual proces pierdut pe această speță va atrage daune care vor trebui plătite tot din bugetul TVR, așa cum s-a mai întâmplat în istoria instituției.”, mai arată scrisoare celor șapte membri.  

Scrisoare trimisă presei îi are semnatari pe Liviu Brătescu, Monica Ghiurco, Sorin Ilieșiu, Dan Lazea. Hajnalka Nagy-Debreczeni, Cristian Vasile Petcu și Christel Țopescu.

Reamintim că săptămâna aceasta conducerea TVR a decis să rezilieze contractul cu echipa emisiunii Starea Nației.  

Motivele invocate, pe scurt, sunt legate de afirmațiile făcute de Dragoș Pătraru despre TVR (citate în document), dar și despre faptul că realizatorul trebuia "să permită accesul Producătorului Executiv al TVR 1 la desfășurătorul Programului în format electronic, cu o oră înainte de începerea difucării fiecărei Emisiuni", după cum Paginademedia.ro a scris AICI.

VEZI AICI reacția lui Dragoș Pătraru după ce i-a fost reziliat contractul cu TVR

Scrisoarea deschisă semnată de șapte membri ai CA al TVR:

În scurta perioadă de timp care a trecut de la începerea mandatului actualului Consiliu de Administrație, TVR a fost subiectul mai multor scandaluri. În toate aceste situații, în spațiul public a fost folosită sintagma “conducerea TVR” deși Consiliul de Administrație nu a fost niciodată consultat cu privire la deciziile și acțiunile pe care le-ați întreprins fie dumneavoastră personal, fie la nivelul Comitetului Director al TVR, referitor la aceste scandaluri.

În respectivele situații, de la scandalul “Cap de porc” la scandalul Eurovision 2018 și la scandalul Dragoș Pătraru, în care ați fost implicată personal, comunicarea din partea TVR s-a făcut exclusiv din partea cabinetului Președintelui Director General ignorându-se opiniile exprimate în Consiliul de Administrație.

În ceea ce privește emisiunea Starea nației difuzată de TVR1, realizată în urma contractului cu domnul Dragoș Pătraru, deși Comisia de Etică și Arbitraj a TVR avea în lucru analizarea cazului, nu ați mai așteptat, așa cum ar fi fost normal și cum s-a discutat în Consiliul de Administrație, raportul acestei Comisii. Mai mult, fără să consultați Consiliul de Administrație, cu câteva zile înaintea ședinței acestuia din ziua de 26.06.2018, ați adoptat Hotărârea Comitetului Director nr. 619 privind denunțarea unilaterală a contractului cu domnul Dragoș Pătraru și eliminarea emisiunii Starea nației din grila de programe a TVR.

La aflarea acestei știri, am cerut explicații și ne-am exprimat dezacordul față de nesocotirea Consiliului de Administrație într-o decizie atât de importantă pentru TVR. Vă reamintim că membrii Consiliului de Administrație au solicitat repetat să vadă condițiile contractuale (respectând legislația în vigoare, după anonimizarea datelor personale etc.) ale colaborării cu anumite persoane/firme producătoare de conținut/emisiuni pentru TVR, de exemplu pentru emisiunile Starea nației și România 9. Accesul membrilor CA la aceste informații a fost însă mereu refuzat invocându-se clauzele de confidențialitate din contracte.

Reamintim în acest context că aceste clauze privesc terții; Consiliul de Administrație nu este o “parte terță” la un contract al TVR, ci este chiar forul care are acces la orice document care vizează buna funcționare a TVR, tocmai pentru a putea lua decizii în cunoștință de cauză.
Considerăm că prin acțiuni precum cele descrise mai sus, Consiliul de Administrație a fost obstrucționat în exercitarea mandatului său legal, punându-se sub semnul întrebării îndeplinirea misiunii pe care o are Televiziunea publică conform legislației în vigoare.

În concluzie, în funcție de disponibilitatea celor implicați, vă solicităm organizarea în cel mai scurt timp posibil a unei ședințe extraordinare a Consiliului de Administrație și, în urma analizării contractului pe care domnul Dragoș Pătraru îl are cu TVR și a presupuselor încălcări ale clauzelor contractuale, să supuneți la vot propunerea dumneavoastră și a Comitetului Director condus de dumneavoastră de întrerupere a relațiilor contractuale ale TVR cu domnul Dragoș Pătraru.

Din respect pentru cheltuirea banului public, vă reamintim și că un eventual proces pierdut pe această speță va atrage daune care vor trebui plătite tot din bugetul TVR, așa cum s-a mai întâmplat în istoria instituției. Nu în ultimul rând, pe ordinea de zi a acestei ședințe extraordinare solicităm o informare despre organizarea în curs și contractele semnate pentru festivalul Cerbul de Aur, precum și situația la zi a veniturilor din publicitate obținute din transmisia Campionatului Mondial de Fotbal 2018.”

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Doamna Doina nu scapa fara puscarie la ce manevre a facut cu Eurovisionul, Bivolu si compania, Nexus si multe altele. Pacat ca nu poate merge Gabita in aceeasi locatie
  • Chiar ar fi un lucru “senzational”: comitetul director a tvr sa astepte o decizie fara nicio consecinta juridica a comisiei de etica pentru incetarea unui contract la termen pentru a nu se mai prelungi automat. Cei din consiliul de administratie sunt absurzi. Probabil ca au primit ordin de la aceeasi unitate la care activeaza si patraru, ghita, irina radu, cei de la romania tv.
  • Mie imi place TVR, are unele programe (filme artistice si documentare) care nu se pot vedea la o televiziune comerciala. Daca politicienii cred ca este asa un mare avantaj sa influenteze politic, lasati-i in pace, este naivitatea lor. Acum vreo 7-8 ani se lupta Geoana sa apara la Catalin Maruta. Asemenea lucruri nu conteaza.
  • Si digi a intreurpt contractul dupa numai un an, l-a imbogatit pe patraru pentru incheierea inainte de termen, dar a scapat de un om care isi face o emisiune comerciala bazand-se pe barfe si pe trunchierea dupa bunul plac a unor discutii amicale. Iar la digi, in mare parte exista jurnalism de calitate si nepartinitor. Ce face patraru este comparabil cu mircea badea, banciu si alti parerologi inutili. Oamenii astia nu fac jurnalism de calitate, nu aduc niciun serviciu societatii. Pentru ei conteaza doar burta si buzunarul propriu.
  • Intrebare pentru consiliul de administratie: Ce legatura are comisia de etica si analiza unei posibile ingerinte editoriale a presedintelui tvr la stiri cu incetarea contratului emisiunii starea natiei? Nu are nicio legatura decat aceea pe care a incercat patraru sa o faca: santajul directorului pentru prelungirea contractului emisiunii lui. “Dezvaluirile” de la stiri nu au fost facute imediat ce posibilul act de cenzura a stirii a avut loc ci la doua luni dupa, atunci cand i-a servit interesului lui patraru. De aceea se numeste santaj.
  • Hai ca si consiliul de administratie e afumat rau. Banu public se cheltuie pe emisiuni comerciale in interes comercial si pt 1.5% rating? Nu cred. Puneti in balanta eventuala pierdere a unui proces de catre tvr in favoarea lui patraru cu perjudiciul adus de patraru tvr-ului si veti vedea ca prejudiciul cauzat de patrau este mult mai mare. Asa ca merita pe deplin incetarea contractului din urmatoarele considerente: defaimarea televiziunii si a angajatilor de-a lungul timpului de catre patraru, afirmatii care s-au dovedit ca fiind in marea lor parte false pentru care a incercat si comediantul sa isi ceara voalat scuze; cheltuielile pe care le are tvr cu emisiunea lui patraru caci operatorii, regia de emisie, curentul, studioul si spatiile in care isi desfasoara activitatea sunt platite din bani publici si nu de patraru; comportamentul impropriu fata de presedintele tvr atunci cand acesta nu a cedat santajului de a-i prelungi contractul, jocuri de culise pe care comediantul le-a facut in interes personal ajutand-o pe irina radu sa se razbune pentru pierderea sefiei tvr. Pentru toate aceste aspecte, aceasta emisiune comerciala nu are ce sa caute la postul public de televiziune, la fel ca multe altele.
  • Nu era normal sa ramana ambele persoane in tvr... Nu e fair ca seful sa fie atacat (chiar in spatiul public de un angajat)... Cum nu e corect ca angajatii sa fie jigniti.... In orice institutie ar fi fost dat afara, daca nu i se gasea directorului motive pt a fi dat el afara...eu asa vad lucrurile..

Trimite un comentariu