Skip to main content

Şapte membri din Consiliul de Administraţie al TVR se delimitează de Doina Gradea în scandalul Starea Naţiei

 
Doina Gradea - Foto: HotNews
Doina Gradea - Foto: HotNews

Şapte membri ai Consiliului de Administraţie al TVR se delimitează de directorul general, Doina Gradea, în mai multe scandaluri, inclusiv cel legat de Dragoş Pătraru, arată o scrisoare deschisă transmisă HotNews.ro de către Dan Lazea, membru în Consiliul de Administraţie al televiziunii publice.

Publicitate

Aceştia spun că decizia cu privire la renunţarea la emisiunea Starea Naţiei a fost luată fără să se aştepte concluziile Comisiei de Etică şi Arbitraj, „aşa cum ar fi fost normal”. În plus, aceştia spun că le-a fost obstrucţionată activitatea şi cer convocarea unei şedinţe extraordinare a Consiliului de Administraţie, în care să fie supus la vot încetarea contractului cu Starea Naţiei.

„Vă solicităm organizarea în cel mai scurt timp posibil a unei şedinţe extraordinare a Consiliului de Administraţie şi, în urma analizării contractului pe care domnul Dragoş Pătraru îl are cu TVR şi a presupuselor încălcări ale clauzelor contractuale, să supuneţi la vot propunerea dumneavoastră şi a Comitetului Director condus de dumneavoastră de întrerupere a relaţiilor contractuale ale TVR cu domnul Dragoş Pătraru”, arată scrisoarea semnată de cei şapte membri ai CA.

„Din respect pentru cheltuirea banului public, vă reamintim şi că un eventual proces pierdut pe această speţă va atrage daune care vor trebui plătite tot din bugetul TVR, aşa cum s-a mai întâmplat în istoria instituţiei.”, mai arată scrisoare celor şapte membri.

Scrisoare trimisă presei îi are semnatari pe Liviu Brătescu, Monica Ghiurco, Sorin Ilieşiu, Dan Lazea. Hajnalka Nagy-Debreczeni, Cristian Vasile Petcu şi Christel Ţopescu.

Reamintim că săptămâna aceasta conducerea TVR a decis să rezilieze contractul cu echipa emisiunii Starea Naţiei.

Motivele invocate, pe scurt, sunt legate de afirmaţiile făcute de Dragoş Pătraru despre TVR (citate în document), dar şi despre faptul că realizatorul trebuia "să permită accesul Producătorului Executiv al TVR 1 la desfăşurătorul Programului în format electronic, cu o oră înainte de începerea difucării fiecărei Emisiuni", după cum Paginademedia.ro a scris AICI.

VEZI AICI reacţia lui Dragoş Pătraru după ce i-a fost reziliat contractul cu TVR

Scrisoarea deschisă semnată de şapte membri ai CA al TVR:

În scurta perioadă de timp care a trecut de la începerea mandatului actualului Consiliu de Administraţie, TVR a fost subiectul mai multor scandaluri. În toate aceste situaţii, în spaţiul public a fost folosită sintagma “conducerea TVR” deşi Consiliul de Administraţie nu a fost niciodată consultat cu privire la deciziile şi acţiunile pe care le-aţi întreprins fie dumneavoastră personal, fie la nivelul Comitetului Director al TVR, referitor la aceste scandaluri.

În respectivele situaţii, de la scandalul “Cap de porc” la scandalul Eurovision 2018 şi la scandalul Dragoş Pătraru, în care aţi fost implicată personal, comunicarea din partea TVR s-a făcut exclusiv din partea cabinetului Preşedintelui Director General ignorându-se opiniile exprimate în Consiliul de Administraţie.

În ceea ce priveşte emisiunea Starea naţiei difuzată de TVR1, realizată în urma contractului cu domnul Dragoş Pătraru, deşi Comisia de Etică şi Arbitraj a TVR avea în lucru analizarea cazului, nu aţi mai aşteptat, aşa cum ar fi fost normal şi cum s-a discutat în Consiliul de Administraţie, raportul acestei Comisii. Mai mult, fără să consultaţi Consiliul de Administraţie, cu câteva zile înaintea şedinţei acestuia din ziua de 26.06.2018, aţi adoptat Hotărârea Comitetului Director nr. 619 privind denunţarea unilaterală a contractului cu domnul Dragoş Pătraru şi eliminarea emisiunii Starea naţiei din grila de programe a TVR.

La aflarea acestei ştiri, am cerut explicaţii şi ne-am exprimat dezacordul faţă de nesocotirea Consiliului de Administraţie într-o decizie atât de importantă pentru TVR. Vă reamintim că membrii Consiliului de Administraţie au solicitat repetat să vadă condiţiile contractuale (respectând legislaţia în vigoare, după anonimizarea datelor personale etc.) ale colaborării cu anumite persoane/firme producătoare de conţinut/emisiuni pentru TVR, de exemplu pentru emisiunile Starea naţiei şi România 9. Accesul membrilor CA la aceste informaţii a fost însă mereu refuzat invocându-se clauzele de confidenţialitate din contracte.

Reamintim în acest context că aceste clauze privesc terţii; Consiliul de Administraţie nu este o “parte terţă” la un contract al TVR, ci este chiar forul care are acces la orice document care vizează buna funcţionare a TVR, tocmai pentru a putea lua decizii în cunoştinţă de cauză.
Considerăm că prin acţiuni precum cele descrise mai sus, Consiliul de Administraţie a fost obstrucţionat în exercitarea mandatului său legal, punându-se sub semnul întrebării îndeplinirea misiunii pe care o are Televiziunea publică conform legislaţiei în vigoare.

În concluzie, în funcţie de disponibilitatea celor implicaţi, vă solicităm organizarea în cel mai scurt timp posibil a unei şedinţe extraordinare a Consiliului de Administraţie şi, în urma analizării contractului pe care domnul Dragoş Pătraru îl are cu TVR şi a presupuselor încălcări ale clauzelor contractuale, să supuneţi la vot propunerea dumneavoastră şi a Comitetului Director condus de dumneavoastră de întrerupere a relaţiilor contractuale ale TVR cu domnul Dragoş Pătraru.

Din respect pentru cheltuirea banului public, vă reamintim şi că un eventual proces pierdut pe această speţă va atrage daune care vor trebui plătite tot din bugetul TVR, aşa cum s-a mai întâmplat în istoria instituţiei. Nu în ultimul rând, pe ordinea de zi a acestei şedinţe extraordinare solicităm o informare despre organizarea în curs şi contractele semnate pentru festivalul Cerbul de Aur, precum şi situaţia la zi a veniturilor din publicitate obţinute din transmisia Campionatului Mondial de Fotbal 2018.”

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • elena elena
    Doamna Doina nu scapa fara puscarie la ce manevre a facut cu Eurovisionul, Bivolu si compania, Nexus si multe altele. Pacat ca nu poate merge Gabita in aceeasi locatie
  • Impartial Impartial
    Chiar ar fi un lucru “senzational”: comitetul director a tvr sa astepte o decizie fara nicio consecinta juridica a comisiei de etica pentru incetarea unui contract la termen pentru a nu se mai prelungi automat. Cei din consiliul de administratie sunt absurzi. Probabil ca au primit ordin de la aceeasi unitate la care activeaza si patraru, ghita, irina radu, cei de la romania tv.
  • R4C R4C
    Mie imi place TVR, are unele programe (filme artistice si documentare) care nu se pot vedea la o televiziune comerciala. Daca politicienii cred ca este asa un mare avantaj sa influenteze politic, lasati-i in pace, este naivitatea lor. Acum vreo 7-8 ani se lupta Geoana sa apara la Catalin Maruta. Asemenea lucruri nu conteaza.
  • Anca Dumitrescu Anca Dumitrescu
    Si digi a intreurpt contractul dupa numai un an, l-a imbogatit pe patraru pentru incheierea inainte de termen, dar a scapat de un om care isi face o emisiune comerciala bazand-se pe barfe si pe trunchierea dupa bunul plac a unor discutii amicale. Iar la digi, in mare parte exista jurnalism de calitate si nepartinitor. Ce face patraru este comparabil cu mircea badea, banciu si alti parerologi inutili. Oamenii astia nu fac jurnalism de calitate, nu aduc niciun serviciu societatii. Pentru ei conteaza doar burta si buzunarul propriu.
  • mile mile
    Intrebare pentru consiliul de administratie: Ce legatura are comisia de etica si analiza unei posibile ingerinte editoriale a presedintelui tvr la stiri cu incetarea contratului emisiunii starea natiei? Nu are nicio legatura decat aceea pe care a incercat patraru sa o faca: santajul directorului pentru prelungirea contractului emisiunii lui. “Dezvaluirile” de la stiri nu au fost facute imediat ce posibilul act de cenzura a stirii a avut loc ci la doua luni dupa, atunci cand i-a servit interesului lui patraru. De aceea se numeste santaj.
  • Livia Pila Livia Pila
    Hai ca si consiliul de administratie e afumat rau. Banu public se cheltuie pe emisiuni comerciale in interes comercial si pt 1.5% rating? Nu cred. Puneti in balanta eventuala pierdere a unui proces de catre tvr in favoarea lui patraru cu perjudiciul adus de patraru tvr-ului si veti vedea ca prejudiciul cauzat de patrau este mult mai mare. Asa ca merita pe deplin incetarea contractului din urmatoarele considerente: defaimarea televiziunii si a angajatilor de-a lungul timpului de catre patraru, afirmatii care s-au dovedit ca fiind in marea lor parte false pentru care a incercat si comediantul sa isi ceara voalat scuze; cheltuielile pe care le are tvr cu emisiunea lui patraru caci operatorii, regia de emisie, curentul, studioul si spatiile in care isi desfasoara activitatea sunt platite din bani publici si nu de patraru; comportamentul impropriu fata de presedintele tvr atunci cand acesta nu a cedat santajului de a-i prelungi contractul, jocuri de culise pe care comediantul le-a facut in interes personal ajutand-o pe irina radu sa se razbune pentru pierderea sefiei tvr. Pentru toate aceste aspecte, aceasta emisiune comerciala nu are ce sa caute la postul public de televiziune, la fel ca multe altele.
  • nuCredeti nuCredeti
    Nu era normal sa ramana ambele persoane in tvr... Nu e fair ca seful sa fie atacat (chiar in spatiul public de un angajat)... Cum nu e corect ca angajatii sa fie jigniti.... In orice institutie ar fi fost dat afara, daca nu i se gasea directorului motive pt a fi dat el afara...eu asa vad lucrurile..

Trimite un comentariu

sus