Skip to main content

EXCLUSIV. Schimbări majore la Prima TV. Postul lui Cristian Burci, preluat de Look TV

 
burci-qmagazine
burci-qmagazine

SURSE. Postul Prima TV va trece prin schimbări semnificative. Controlul asupra staţiei deţinute în prezent de Cristian Burci urmează să fie preluat de Adrian Tomşa, proprietarul posturilor Look TV.

Publicitate

Potrivit informaţiilor Paginademedia.ro, tranzacţia a fost parafată şi este aproape finalizată.

Burci şi Tomşa au început discuţiile încă de anul trecut, iar în prezent se discută ultimele detalii ale afacerii.

Schimbările de la Prima TV nu se vor opera imedia, având în vedere că staţia este, în prezent, într-un proces de reorganizare judiciară, după ce a fost în insolvenţă. Noul plan de reorganizare - care îl implică pe noul "actor" Look TV, trebuie să fie mai întâi aprobat de Adunarea Creditorilor, înainte de a fi pus în aplicare.

În luna septembrie, este stabilit un nou termen în procesul de reorganizare al postului Prima TV,

Semnele schimbării

Primele "semne" ale schimbărilor se văd deja pe post. Prima TV a luat drepturile pentru meciul de fotbal Rudar Velenje - Steaua, pe care l-a difuzat pe 26 iulie (audienţele, aici). Totodată, Prima TV va difuza, în luna august, două meciuri amicale: Chelsea Londra - Olympic Lyon (7 august) şi Atletico Madrid - Inter Milano (11 august).

Drepturile de difuzare pentru meciurile de fotbal de mai sus au fost luate de Prima TV de la firma EAD, deţinută de Orlando Nicoară, cel care se ocupă de vânzările de publicitate ale postului Look TV.

În ultimul an, Cristian Burci a mai avut discuţii pentru vânzarea Prima TV. Una dintre intenţii – potrivit informaţiilor Paginademedia.ro – a fost cu cei de la Dogan, care deţin în România Kanal D.

Ca o notă, Cristian Burci a fost unul dintre consultanţii Dogan Media, atunci când turcii se pregăteau să intre în România pentru a lansa Kanal D, acum peste zece ani.

Se conturează un nou grup media

Adrian Tomşa - cel care urmează să preia controlul Prima TV, potrivit surselor Paginademedia.ro, operează staţiile Look TV şi Look Plus, dar şi site-ul Profit.ro. Urmează să lanseze şi postul de televiziune de business Profit.

În noua formulă, grupul va opera posturile generaliste Prima TV, Look TV şi Look Plus, canalul de business Profit.ro şi site-ul economic.

Contactat de Paginademedia.ro, Adrian Tomşa nu a comentat informaţiile Paginademedia.ro.

La rândul lui Cristian Burci a precizat că a avut discuţii cu Look TV doar despre o colaborare pe partea de sport. Despre o schimbare a proprietarului Prima TV: "Nu este adevărat! Este fals!" a spus Burci. "Nu am ajuns la nicio înţelegere", a declarat Burci pentru Paginademedia.ro.

Cu ce vine Look TV? Fotbalul, de bază în relansarea Prima TV

Prima TV va primi o "injecţie" cu fotbal după preluarea staţiei de către Look TV, care deţine o serie de drepturi de difuzare pentru mai multe competiţii.

Look TV deţine drepturile de difuzare pentru meciurile din Liga I, un important “magnet” pentru audienţă. Parte din meciuri ar urma să fie difuzate de Prima TV.

Totodată, postul TV a anunţat că a luat şi drepturile de difuzare, pentru următorii trei ani, pentru partidele din Europa League şi din UEFA Champions League.

În portofoliul de drepturi al Look TV au mai intrat, în această vară, meciurile din Cupa României şi Liga a II-a.

Compania care deţine Look TV va mai lansa un post TV. Este vorba de Profit TV, post “declinat” din site-ul Profit.ro, pe care Adrian Tomşa l-a preluat anul trecut de la Orlando Nicoară.

Din punct de vedere al audienţei, Prima TV se situează în primele 6-8 locuri, în funcţie de target.

Ca încasări din publicitate, staţia atrage până în zece milioane de euro anual.

Postul TV l-a atras, din această vară, şi pe Dragoş Pătraru, care va realiza Starea Naţiei la Prima TV din 20 august, după cum Paginademedia.ro a scris aici.

Cum a stat Prima TV în mai, de exemplu (iunie a fost o lună atipică, luna cu Mondialul de fotbal):

Prime-Time, intervalul de maximă audienţă, 19.00-23.00:

Naţional: locul 7, cu o medie de 202.000 telespectatori (1,1 rating)

Urban: locul 8, cu o medie de 93.000 de telespectatori (1 rating)

Comercial: locul 6, cu o medie de 31.000 de telespectatori (0,7 rating).

Prima TV, lansată de Burci, vândută de Burci, preluată iar de Burci

Prima TV a fost lansat de Cristian Burci, actualul proprietar al ziarelor Click! şi Adevărul, în decembrie 1997, pe licenţa postului Amerom.

În 2005, omul de afaceri a vândut postul către SBS Broadcasting (la pachet cu postul de radio Kiss FM), pentru 27 de milioane de dolari.

În 2013, Burci redevine proprietar al Prima TV. SBS a vândut atunci Kiss FM către grecii de la Antena Group. Nu şi postul de televiziune, care s-a reîntors la Burci, după cum Paginademedia.ro a scris aici.

În august 2015, Prima Broadcasting Group şi-a cerut insolvenţa. A urmat o perioadă în care staţia a fost implicată în mai multe procese pentru recuperarea datoriilor (unul dintre ele, cu Mihai Găinuşă).

Datoriile la vremea respective se ridicau la 100 de milioane de lei. Cel mai mare creditor era o firmă deţinută tot de Cristi Burci (Graffiti Red), cu 8,4 milioane de euro de recuperat.

Citeşte şi:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Rares Rares
    Nu se va schimba nimic.
  • Daniela Daniela
    Vreau sa ma angajez la tv
  • DODO DODO
    TOATE televiziunile sint de doi lei Fac aceleasi emisiuni doar botezate diferit aceleasi emisiuni de fakaturi aceleasi tipuri de filme vechituri extrem de proaste luate en gros aceleasi stiri de mahala Lipsa totala de imaginatie si profesionalism Emisiuni adresate unui public fara prea multa scoala ( ...da multi ) care ,, se rid ,, la un umor penibil cu seriale la care ma gindesc daca chiar le urmareste cineva Si divele... ele care in afara de silicoane de sus pina in jos nu au nimic de aratat Doar sportul ne mai spala retina ( rar cite o reclama ) Va rog sa vedeti filmul ,, IDIOCRATIA ,,si veti intelege unde duce drumul asta Constiinta ce zice ? dar mindria ? cine v-a avea curajul sa iasa primul din aceasta mocirla acela v-a domina tv -urile viitorului Nu-i greu
  • anonim anonim
    @Radu cat despre trasnitii! da chiar imi doresc si eu sa dispara! parvenitii astia! care mananca degeaba audientele alea!
  • anonim anonim
    @Radu stai matale linistit! ca nu se renunta doar pentru ca vrei tu asa! la cronica carcotasilor! eu ma uit si acum chiar daca mihai gainusa numai este! ce sa fac! la altceva nu pot sa ma uit! mie imi pare rau de mihai gainusa ca nu vrea sa se impace cu serban huidu! sa fie sanatos! nu e barbat! e femeie! tot la cronica carcotasilor facea treaba ca lumea! asa ce a facut si-a facut alta emisiune cusurgii! pe urma la tvr 1 stirile de maine! o mai facea si singur! nu-mi placea! plus ca se enerva aiurea facea gesturi comuniste de astea! cu mana! nu mersi! ce ii asta la el magarie! prefer sa rad la serban huidu! si la codrut keghes! ca astia sunt maestri! sasa serban huidu nu a fost arestat! si nici nu va fi! si in plus de asta poate el a uitat ce a facut in 2012! na ca asta este grija ta cea mai mare! sa il vezi arestat nu poti dormi noaptea fara sa stii ca e arestat! cred ca te bucuri de nu se poate! da poate el nici nu a vrut sa ii omoare pe oamenii aia! s-a intamplat! ce in 2010 la ski! crezi ca a vrut el sa se loveasca si sa isi piarda memoria! nu intocmai tot dintr-o greseala banala! nu consider intradevar moartea celor patru oameni! ceva banal! da dar lumea mai moare in ziua de astazi! asta este! trecem peste! si mergem inainte! ce sa facem! viata timpul si minutele nu asteapta! pe nimeni!
  • Miriam Racord Miriam Racord
    Clever Media nu confirmă preluarea Prima TV.
    Agro TV nu apare în enumerarea voastră.
  • Cristi Cristi
    Geo și Valentin În noua formulă, Prima TV ar urma să folosească și o parte din dotarea tehnică folosită acum de Digi 24. Nemulțumiți de performanța postului de știri, acționarii vor să-l restructureze.
  • gabriel gabriel
    prostilor, fcsb nu e Steaua.
  • Ludovic cel mic Ludovic cel mic
    *** Burci, si-a bagat in insolventa postul tot cu alta firma detinuta de el. De-a dreptul... drept! Nu imi explic cu statul roman nu ancheteaza lucrul asta si nu imi dau seama de ce ANAF-ul doarme pe el. Sper sa nu mai apuce sa ajunga HD. *** astea: prima, national... sa ajunga istorie mai repede.
  • Doru Doru
    Cred ca tu esti acela "mile"... Mai critici mult celelalte posturi TV si lauzi doar "Antena 1" ?
  • mile mile
    ai uitat de papagalii protevisti, multi la numar
  • sile drojdieru sile drojdieru
    iuli si cu mile sunt cei 2 papagali de la muppets show care isi dadeau cu parerea despre orice si oricand. Mare lucru daca n-or fi unul si acelasi papagal de serviciu.
  • mile mile
    iuli, de unde ai informatii sau doar asa aberezi tu , sursa
  • Iuli Iuli
    Titlul original este "Burci vinde Prima TV catre DIGI! Zoltan Teszari si-a implinit visul: televiziune generalista."

    Ps: Prima trece la HD, din emisiunile actuale raman Schimb de mame si Mama mea gateste mai bine. Stirile se muta de la 6 la 7, logo nou, identitate vizuala, alt voice-over promo, vor aduce formate din afara.

    Poate prin ianuarie 2019 vom vedea ca Prima TV devine DIGI One / DIGI 1 (digi unu)
  • Genius Genius
    Haideti sa fim seriosi ! Nu se va intampla nimic ! Uite cum arata si ce difuzeaza LOOK.... e la capatul listei de audiente ! Doar daca Tomsa, apropiatul lui Teszari nu va fi intermediar si de fapt va integra PRIMA-LOOK in trustul Digi

Trimite un comentariu

sus