Skip to main content

VIDEO. Finalul unei epoci. De ce a fost scoasă la pensie „Fata de la pagina 5” din Libertatea

 
VIDEO. Finalul unei epoci. De ce a fost scoasă la pensie „Fata de la pagina 5” din Libertatea
Laura Cosoi, una dintre vedetele care au debutat la Fata de la Pagina 5. Foto: Libertatea

VIDEO. Știați că... Fata de la pagina 5, celebrul "brand" al vechiului tabloid Libertatea, este istorie? Rubrica ocupată ani la rând de "aspirante" la statutul de vedetă, care le-a dat pe Laura Cosoi, Andreea Mantea sau Roxana Ionescu (Mama Natură) nu mai există.

Publicitate

Cum a fost scoasă la „pensie” Fata de la pagina cinci, unul dintre cele mai puternice „branduri” de care era legat ziarul Libertatea?

Este doar o parte a unui amplu proces de repoziționare a Libertății dintr-un ziar tabloid, ce aborda „problematica celebrităților de mâna a doua”, într-o publicație populară, ce abordează subiecte „de la politică și social, la economie pe înțelesul oamenilor”.

Explicația a venit de la Mihnea Vasiliu, director general al Ringier România, invitat la Interviurile PaginademediaLive. 

Pentru că această fată de la pagina cinci a fost un etern exemplu de tabloid, am scos-o, să scăpăm și de chestia asta”, a spus Mihnea Vasiliu

Întrebat dacă nu îi este teamă că lumea va înceta să mai cumpere ziarul, Vasiliu a răspuns: „Eu nu desconsider publicul în halul ăsta încât să cred că lua ziarul doar pentru fata de la pagina cinci.”

VIDEO 1. De ce a fost "scoasă la pensie" Fata de la Pagina 5

Conținutul așa-zis tabloid care vindea, de fapt, nu făcea decât să distrugă brandul

Libertatea trece, de câțiva ani, printr-un proces de repoziționare, spune Mihnea Vasiliu.

Mihnea Vasiliu:

"Noi rămânem un ziar de masă, dar conținutul așa-zis tabloid care vindea, de fapt, nu făcea decât să distrugă brandul. Noi am eliminat conținutul care era greșit perceput ca fiind un conținut vandabil. Era vandabil probabil doar pe termen scurt, cum a fost probabil și clickbait-ul într-o perioadă, pe site-urile românești. Pe termen scurt, obțineai click-uri, pe termen lung, distrugeai brandul.

Repoziționarea asta am încercat să o facem încă din 2011-2012. Lucrurile nu se pot schimba foarte brusc. A fost un proces destul de lung și am încercat tot felul de formule editoriale ca să ajungem acolo. Cu mai mult sau mai puțin succes.

Îmi aduc aminte de conținut de tipul: „mâine va fi cutremuri de gradul nouă în România. Vom muri cu toții”. Bineînțeles că „mâine”, din fericire, nu se întâmpla nimic. Poate că vindeai mai mult în ziua când puneai asta în ziare, dar apoi te înjura toată lumea. Stricai brandul insidios, încetul cu încetul, zi de zi, fără să-ți dai seama, chipurile, făcând ce face un tabloid. Nu, un tabloid nu face asta.

Despre repoziționarea Libertatea:

"E un ziar popular, însemnând că ar trebui să aibă un conținut relevant pentru un public larg, mediu, dar asta nu înseamnă că trebuie să se limiteze, cum s-a întâmplat într-o perioadă, într-o zonă de senzațional stupid sau numai celebrități.

Acoperim orice subiect, de la politică și social, la economie pe înțelesul oamenilor și cred că această repoziționare, care a început de ceva vreme, se vede deja cu ochiul liber, pe site și în ziar. Numai cine nu vrea să vadă sau n-a mai deschis site-ul sau ziarul de ani de zile poate să mai spună că Tolontan a făcut o prostie venind la ziarul „sinistru” Libertatea." 

VIDEO 2. Mihnea Vasiliu, despre repoziționarea Libertatea. Ziar popular vs. Tabloid

Răspunsurile lui Mihnea Vasiliu, pe larg, în continuare: 

Paginademedia.ro: Pentru Libertatea ce înseamnă venirea GSP în grup, în momentul de față. Libertatea trece printr-un proces de repoziționare, de la un tabloid, la un ziar popular. Accentul este pe print sau pe digital?

Mihnea Vasiliu: Accentul este pe brandul Libertatea. Nu putem să delimităm atât de net printul de digital. Vorbim de un brand. Noi vrem să creștem un brand și nu neglijăm printul. Ne interesează să poziționăm brandul acesta unde, de fapt, a fost de la bun început. Cred că el a avut o cădere, la un moment dat, dar nu este o repoziționare fundamentală față de perioada inițială a apariției Libertății.

Da, e un ziar popular, însemnând că ar trebui să aibă un conținut relevant pentru un public larg, mediu, dar asta nu înseamnă că trebuie să se limiteze, cum s-a întâmplat într-o perioadă, într-o zonă de senzațional stupid sau numai celebrități.

Acoperim orice subiect, de la politică și social, la economie pe înțelesul oamenilor și cred că această repoziționare, care a început de ceva vreme, se vede deja cu ochiul liber, pe site și în ziar. Numai cine nu vrea să vadă sau n-a mai deschis site-ul sau ziarul de ani de zile poate să mai spună că Tolontan a făcut o prostie venind la ziarul „sinistru” Libertatea. Nu poți fi decât de rea credință sau neinformat. Să deschidă oamenii ziarul sau site-ul Libertatea și să vadă corespondențe din Bruxelles, de la summitul NATO, anchete, reportaje, informații exclusive.

Și fata de la pagina cinci a dispărut de vreo două luni de zile din ziar. Asta nu înseamnă că am inventat un nou model de ziar care nu există. Ziarele mari de afară, Bild (Germania – n.r.), chiar și Blik-ul din Elveția sunt ziare în care găsești interviuri cu Angela Merkel, politică externă, social. Nu sunt ziare care tratează doar problematica celebrităților de mâna a doua.

Paginademedia.ro: Fata de la Pagina cinci era un brand puternic al Libertății, în perioada tabloidă. Cum ați renunțat la el?

Mihnea Vasiliu: Nu cred că era relevant pentru ce vrem noi să facem. Noi vrem să ne adresăm cu informații de calitate oamenilor, și pe asta punem accentul. Și pentru că această fată de la pagina cinci a fost un etern exemplu de tabloid, am scos-o, să scăpăm și de chestia asta.

Paginademedia.ro: Și dacă nu mai cumpără lumea ziarul că nu mai este fata de la pagina cinci?

Mihnea Vasiliu: Eu nu desconsider publicul în halul ăsta încât să cred că lua ziarul doar pentru fata de la pagina cinci. Eu cred că publicul cumpără ziarul pentru că găsește în el informații de calitate.

Paginademedia.ro: E un bagaj de tabloid pe care îl are în spate ca imagine, de care știm foarte bine că nu este ușor să scapi indiferent ce titlu ai fi.

Mihnea Vasiliu: Bineînțeles. Repoziționarea unui brand este, cred, cel mai dificil lucru în marketing. Probabil o să mai tragem multă vreme aceste ponoase și o să ne asumăm lucrul acesta.

Paginademedia.ro: Orientarea aceasta pe care v-o asumați de ce a fost aleasă în acest moment. Argumentul de până acum pentru tabloid era: publicul asta consumă. Asta consumă, asta îi dăm.

Mihnea Vasiliu: Argumentul era greșit. În primul rând, Libertatea nu se repoziționează într-o zonă qualiy, per se. Quality înseamnă „Die Welt” sau „Frankfurter Allgemeine Zeitung”. Nu ne repoziționăm în zona asta, noi rămânem un ziar de masă, dar conținutul așa-zis tabloid care vindea, de fapt, nu făcea decât să distrugă brandul. Noi am eliminat conținutul care era greșit perceput ca fiind un conținut vandabil. Era vandabil probabil doar pe termen scurt, cum a fost probabil și clickbait-ul într-o perioadă, pe site-urile românești. Pe termen scurt, obțineai click-uri, pe termen lung, distrugeai brandul.

Repoziționarea asta am încercat să o facem încă din 2011-2012. Lucrurile nu se pot schimba foarte brusc. A fost un proces destul de lung și am încercat tot felul de formule editoriale ca să ajungem acolo. Cu mai mult sau mai puțin succes.

Îmi aduc aminte de conținut de tipul: „mâine va fi cutremuri de gradul nouă în România. Vom muri cu toții”. Bineînțeles că „mâine”, din fericire, nu se întâmpla nimic. Poate că vindeai mai mult în ziua când puneai asta în ziare, dar apoi te înjura toată lumea. Stricai brandul insidios, încetul cu încetul, zi de zi, fără să-ți dai seama, chipurile, făcând ce face un tabloid. Nu, un tabloid nu face asta.

Paginademedia.ro: Această zonă mai curată începe să fie atractivă și pentru publicitari?

Mihnea Vasiliu: Da, bineînțeles. Acesta este și scopul, să devenim mai atractivi și pentru publicitari, pentru cei care din anumite segmente, sectoare, nu voiau să se asocieze cu Libertatea, și pe bună dreptate. Acum le spun că se pot asocia fără nicio problemă. Este și acesta unul dintre scopuri, dar până la urmă scopul primordial este să avem satisfacția că facem lucruri care sunt interesante cu adevărat. Că nu suntem în zona aceasta a păcălelii pentru un trafic imediat sau pentru tirajul de astăzi. Mi se par foarte distructive pentru brand.

Paginademedia.ro: Ați simțit și în business, că anumiți clienți de publicitate care evitau Libertatea în trecut au început să vină că tre acest ziar?

Mihnea Vasiliu: Da, am simțit.

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Ieri si azi au apărut primele articole marca Tolo, Neag și Luțac în Libertatea. Sunt despre "masturbatorul din lift". Adică tocmai ce deontologește pe aici Mihnea Vasiliu că nu e ok! Curată ipocrizie.
  • Taică-meu a migrat de la liderul pieței la Libertatea.
    Mie nu mi se pare grozav nici acum, dar poate că cu Tolontan va fi mai bine, sper.
  • Fetele de la pag 5 nu mai erau de mult fete, ba destule erau si escorte, cu alte cuvinte rubrica asta devenise una de promovare...pentru cunoscatori...
  • Libertatea e o varza acum. Incearca de amorul artei trecerea de la tabloid sordid, scandalos, la un fel de bulevardier quality, fara zvâc, sare si piper. E ca si cum Kanal D ar vrea sa devina Discovery Channel. Asa ceva a mai incercat si EvZilei, iar rezultatul e dezastruos. Libertatea se vindea intr-o mare veselie tocmai pt ca *** era perfect mixata cu senzationalul din sport si showbiz, cu exclusivitati citate peste tot. Cand a preluat-o dl manager Mihnea Vasiliu, publicatia vindea de cinci ori mai mult decat azi, adica locul in care a adus-o viziunea stralucita a acestuia.
  • Rubrica Fata de la pagina 5 a fost desființată pentru că în urma măsurilor de redresare ziarul a rămas cu 4 pagini. Glumeam, nu am citit articolul, dar pare mai ok ce am scris eu, nu?
  • Din cauza masurilor declarate pompos aici de dl Mihnea Vasiliu, Libertatea a scazut dramatic in vanzari. Acum nu e nici tabloid, nici ziar de scandal, nici social-quality. N-are o identitate, subiectele sunt super-trase de par, fotografii proaste si scriitura slaba.

Trimite un comentariu