Skip to main content

VIDEO. Alex Dima: Sunt multe momente în care ți-e frică. Dar îți spui: "mergem"? Mergem peste ei! Poveștile din spatele poveștilor cu defrișări

 
VIDEO. Alex Dima: Sunt multe momente în care ți-e frică. Dar îți spui: "mergem"? Mergem peste ei! Poveștile din spatele poveștilor cu defrișări

VIDEO. "I-am prins pe unii și când vizionam acasă materialul, aveam căștile pe urechi. Se auzea o tobă. Puternic. M-am întrebat ce tot fac ei acolo? Am tot ascultat și am tot schimbat canalele să văd ce sunet era. Era lavaliera pe care o aveam prinsă pe sub tricou și-mi bătea mie inima. Atât de tare încât se auzea în lavalieră." - Alex Dima, reporter România, te iubesc, la Interviurile 10 ani de Paginademedia.ro.

Povești din spatele poveștilor cu defrișările ilegale documentate de Alex Dima pe parcursul a zece ani. Povești încărcate de revoltă, de adrenalină, uneori de frică, dar și de satisfacție.

Despre momente critice de pe teren, cu "topoare și bâte lovite de mașină", cu tăietori de lemne care se anunțau "că vine presa" prin semnale "din bătrâni" (băteau un fel de toacă), cu polițiști depășiti de situație, cu situații "capcană", dar și cu satisfacții: "după o singură anchetă, am salvat 20.000 de hectare de pădure."

Pentru că "principala forță care trebuie să primeze este datoria de jurnalist pe care tu trebuie să ți-o faci. Dacă e un subiect care poate să schimbe ceva, jurnalistul să se apuce de treabă."

Alex Dima.

Poveste din Borșa: ambuscada din pădure

O întâmplare care nu are nevoie de niciun comentariu. Cu topoare și cu polițiști care s-au întrebat înaintea jurnaliștilor "ce ne facem acum".

Alex Dima:

"Eram la Borșa. Mi s-a spus „nu te duce acolo, că ăștia mai întâi te omoară și după te întreabă ce cauți”.

Pro-ul nu m-a lăsat fără pază, așa că am luat Poliția de frontieră. Am luat doi agenți. Am bătut pădurile, mai și ploua, am răcit graoznic atunci.

La un moment dat, le-am dat o stație și le-am zis „îmi iau operatorul și mergem prin pădure și dacă vedem ceva, vă dau și veniți și voi”.

Am mers, și la un moment dat s-au auzit drujbele. Tăiau brazi. Ilegal. Le-am dat și agenților prin stație au venit și ei. Cei care tăiau au zis: „ok, facem cum ziceți voi, noi trebuie să încărcăm mașina cu lemne, mergeți după noi în sat și acolo ne înțelegem”.

La un moment, veneau din sat 3-4 mașini de teren, s-au dat jos, urlau și erau cu topoarele pe mașina noastră. Agenții spuneau „ce ne facem?”. Am deschis geamul, era unul care părea că e liderul lor, m-am dat jos, am vorbit cu el și l-am mai adus pe calea cea bună în sensul că s-au mai calmat."

VIDEO. Alex Dima, poveste din Borșa

Frica și toba din lavalieră

Despre momentele de frică?

Alex Dima:

"Sunt multe momente. I-am prins pe unii și când vizionam acasă materialul, aveam căștile pe urechi și se auzea o tobă. Am tot ascultat și am tot schimbat canalele să văd ce sunet era ăla.

Era lavaliera pe care o aveam prinsă pe sub tricou să nu o vadă și-mi bătea mie inima. Atât de tare, încât se auzea în lavalieră."

VIDEO. Toba din lavalieră

Șase, vine presa!

Hoții de lemn nu sunt lipsiți de imaginație când presa ajunge în zonă. Cum se anunță între ei?

Alex Dima: 

"Se anunță, au tot felul de stații, de mesaje, de semnale. În Apuseni i-am prins pe unii. Au fugit și i-am prins într-o adevătoare așezare a tăietorilor de lemne. Au bătut într-un fier și au dat alarma.

Într-un alt sat, undeva prin Bacău, era un domn angajat cu un scuter, pentru că în valea aceea nu era semnal și stătea la ieșirea din sat spre pădure.

În momentul în care venea controlul, se urca pe scuter și se ducea și fluiera, striga. Așa s-a întâmplat și când am ajuns noi. L-am văzut pe scuter și am găsit la drum căruțe cu cai. Acolo se căra cu căruța, erau vreo 19 căruțe urcate.

Se fură și cu camionul. Cum îți explici că pe Valea Nucșoarei, județul Argeș, de vreo doi trei ani, printr-o zonă unde au trecut 6000 de camioane. O singură firmă a coborât 1800 de camioane. Ok, încerc să înțeleg că furi. Furi 2, furi 10, dar 1800?"

O oprire "pentru roșii" i-a dat de gol. 

Alex Dima:

"Ne-am oprit în sat și aveam informații că acolo se taie și ne-am luat ceva de mâncare. Era chiar ziua cu Referendumul. 

Și am zis „hai să luam și niște roșii”. Și când am trecut prin satul ăsta, m-au văzut cei din sat, m-au recunoscut și au dat alarma în pădure.  

VIDEO. Alex Dima: Șase, vine presa!

Ponturi în direct. Comunitatea trebuie să intervină

"Comunitatea trebuie să intervină și să sancționeze", spune Alex Dima. În timpul interviului acordat Paginademedia.ro, primește "ponturi" prin telefon.

Alex Dima:

"În momentul acesta, îmi bâzâie telefonul pe masă și este un domn care îmi vinde ponturi din păduri. Nu pot să zic ce-mi zice pentru că omul e amenințat. Noi de ducem acolo, stăm o săptămână, da ei sunt oameni din sat, ei locuiesc acolo, își duc copii la școală, au părinți, au mame…

Ei sunt români adevărați și slavă Domnului că mai avem și oameni cu coloană, fie că lucrează în sistem, fie că sunt activiști de mediu, fie că sunt cetățeni, nu-I mai rabdă să vadă povestea asta. 

Satisfacții?

"Am avut senzația că dau în gol multă vreme. Am făcut în 2008 o campanie „România, marea defrișare”. Nu știa nimeni câtă pădure avem. Am dat campania asta pe TV, ea a avut succes. Aveam atunci senzația că dau în gol.

Următorul material l-am dat în 2011 și au urmat alte ediții. Aveam senzația că dau în gol, dar cumva simțeam că asta e datoria mea, să fac treaba asta. ONG-urile nu existau, abia prin 2014 au ieșit.

Lucrurile, în timp, au început să se miște. Când l-au arestat pe Hrebenciuc, care era un zeu al politicii, pentru pădure l-au luat. Și atunci, mi-am dat seama că ce facem noi nu este în zadar.

Îți dai seama, după o ediție de RTI am salvat 20.000 de hectare de pădure care erau retrocedate în niște condiții dubioase. În 2013 am arătat de-a fir a păr cum au luat unii o pădure, ăia cu 40 de milioane de euro, și după ce am dat materialul pe post am primit o hârtie de la DNA în care ne cereau documentele.

În 2015 i-au arestat și la anul ăsta le-au dat condamnările. Principalul făpătaș a luat 10 ani și 8 luni în primă instanță, un fost prefect de Buzău a luat vreo 9 ani, un judecător 7 ani cu executare. După care, au venit ONG-urile și s-au mobilizat, oamenii din sistem, din Rom Silva, din Garda Forestieră, care chiar vor să apere pădurea și asta fac."

VIDEO. Alex Dima, ponturi în direct:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

  • Alex Dima, este un om minunat. Daca nu facea el asemenea emisiune nu aveam habar de ce se intampla in Romania. Sa-i de-a Domnul sanatate si sa fie ferit de mafiotii care nu fac altceva decat distrug iar autoritatile se fac ca nu vad ( nu toti) !!! Toata stima pentru domnul Alex Dima.
  • Priete-ne, ce este frumos nu inseamna ca este si bine, iar ce este bine ramane pe vecie asa. La fel cu toate si cu masura lor, daca vine vorba "Mirel" ca asa am invatat, asa spun si acum.
  • Un operator de teren nu trebuie sa fie charismatic, trebuie sa fie un bun investigator, si Alex Dima este baiat destept si cu sange-n instalatie.Un prezentator trebuie sa fie charismatic intr-adevar, dar nu el prezinta emisiunea...Iar grasutul Mihai Ghita este simpaticut, dar atat...Nu prea il vad prin padure alergand dupa braconieri si taietori de lemne...
  • Pe cine intereseaza arogantul acesta limitat? Pana si grasutul care prezinta ”Asta-i Romania” la Kanal D este mai charismatic decat acest Dima

Trimite un comentariu