Skip to main content

VIDEO. De ce reclama First Bank arată "ca venită de afară", dar e făcută integral în România? Naumovici explică

 
VIDEO. De ce reclama First Bank arată "ca venită de afară", dar e făcută integral în România? Naumovici explică

VIDEO. George Washington, călare, le vorbește soldaților. Pe un câmp de luptă. O engleză cu accent pe fundal. Cadre cinematografice. Costume din perioada Independenței Americii. O reclamă care pare "făcută afară". Reclama First Bank este însă gândită, filmată și produsă în România (Bătălia lui Washington "s-a dat" pe undeva, pe un câmp din Giurgiu.)

De ce a preferat agenția de publicitate să meargă pe un "spot american"? Mai ales că vorbim de 23 Communication, agenția lui Bogdan Naumovici, publicitar cunoscut pentru "aerul românesc" din reclamele pe care le realizează.

Care a fost motivul pentru care aici a mers pe "aerul american"?

Publicitate

Explică pentru Paginademedia.ro Bogdan Naumovici, un publicitar cunoscut

Înainte de răspunsuri, primul spot al First Bank:

Cum a venit ideea cu "aerul americanul"?

Bogdan Naumovici: Ne bucurăm mult să fim întrebați dacă spotul e făcut în Statele Unite, mai ales că între brief și lansare am avut cam o lună și un pic. Noi credem că oamenii pe care First Bank și-i dorește drept clienți sunt, în majoritate, educați, citiți, umblați suficient prin lume încât să aprecieze o campanie în engleză, regizată și jucată impecabil, "ca afară".

Lansarea primei bănci din România care își asumă ADN-ul american merită o campanie, așa cum spune și sloganul, făcută "The American Way".

Am filmat două spoturi, unul de imagine și al doilea de produs, în două zile de filmare, în două locuri: Herăști, undeva spre Giurgiu, unde am filmat câmpul de bătălie al lui Washington și tiparnița lui Hamilton, și life Palatul Știrbei din Buftea, unde am recreat sală în care s-a semnat Declarația de Independență a Statelor Unite și reședința din cel de-al doilea spot. Casa de producție care s-a autodepășit a fost Smart Film, iar regizorul, evident american, a fost Brandon Beachman, ajutat de un director de imagine tot american, Colin Arndt.

Conceptul creativ?

Bogdan Naumovici: Am propus un singur concept creativ, venit cumva de la sine, din ADN-ul american al băncii. Când spui America și spui bani, te gândesti destul de repede la președinții și Părinții Fondatori ai națiunii americane, portretizați pe dolari. Iar ei au lăsat în urmă o bogată literatură și o întreagă iconografie care a devenit familiară întregii lumi.

"The Founding Fathers" este conceptul generos sub care a fost lansată First Bank, într-o campanie care a început cu un panotaj de teasing, cu 4 citate ale lui George Washington, Benjamin Franklin, Thomas Jefferson și Abraham Lincoln, iar pe 22 noiembrie, de Thanksgiving, a apărut și spotul de lansare, "Hamilton", odată cu dezvăluirea brandului pe panouri, la metrou și în online.

Povestea lui Hamilton, unul dintre cei doi Părinți Fondatori care nu au fost și președinți, alături de Benjamin Franklin, ne-a interesat când am observat că e singurul portret de pe dolari orientat spre stânga. Săpând puțin mai adânc, am descoperit că el este întemeietorul primei bănci a Statelor Unite, numite în mod original, First Bank, și al sistemului financiar american. Am pus povestea lui în contextul istoric corect, cel al Revoluției Americane.

Asta a însemnat costume și peruci aduse de la Londra și de la Praga, actor britanic, voci americane, un efort impresionant de producție de care Smart Film s-a achitat impecabil. Aș adăuga aici că ne-am bucurat de un mandat de încredere total, foarte rar întâlnit în această piață și cu atât mai puțin la începutul unei relații, inclusiv deplina libertate la a ne alege partenerii cu care am realizat spoturile.

De ce nu s-a precizat, în reclamă, că First Bank este, de fapt, urmașul Piraeus Bank?

Bogdan Naumovici: Am ales să vorbim despre First Bank, intențiile și valorile sale, mai degrabă decât despre trecerea de la Piraeus Bank la noul brand. Am considerat că e mai important să ne concentrăm pe ce urmează, pe noile servicii și produse aduse de First Bank.

Ce a vrut clientul? Care a fost brieful?

Bogdan Naumovici: Brief, cuvântul din engleză pe care îl folosim în industria noastră când ne referim la tema pe care o primim de la un client, înseamnă și "scurt". Ceea ce brieful este foarte, foarte rar. De data asta, însă, tema a avut fix o frază: First Bank este o bancă românească cu capital american, care livrează "better banking". Atât.

Cred că noi, la 23, suntem mai aproape de valorile americane în general, așa că ne place mult libertatea. Șansa de a lansa o bancă nouă în România, cu asemenea libertate creativă, e un lucru cu care nu prea te mai întâlnești în zilele noastre.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

  • Ori avem noi alte asteptari... ori suntem luati peste picior. Pana si articolul este scris intr-o maniera de te baga in ceata. Ca sa vorbim in ordinea succesiunii informatiilor primite: avem o reclama cu iz americanesc, urmeaza apoi senzatia din interviu ca o banca americana vine in Romania. Ceva mai incolo suntem linistiti... e o banca romaneasca cu investitori americani si gandire americana. Dupa care, spre final, pac... De fapt banca asta americana e urmasa lui Piraeus Bank... aia de la greci.

    Orice roman care a avut legatura cu bancile, in general, stie ca degeaba vopsesti gardul si apoi incepi sa vinzi cozonac, dar de fapt ele sunt tot gogosi.
  • Cand am vazut publicitatea agresiva mi am dat seama ca este o noua pacaleala..."Cand am auzit prima data sloganul"Dormiti linistiti FMI veghiaza.. "mi am dat seama ca e facut de un excroc. Acum se vopseste o bancuta de 2 lei.
  • O porcarie de reclama, care se potriveste ideii caraghioase de a pune numele First Bank unei banci din afara Top 10 si fara sanse de a deveni lider pe aici. Limbile astea cu de unde le-au venit ideile de creatie poti sa le spui unor ***, dar oamenii client de banci cu nivel mediu si peste se amuza de romgleza campaniei, o manea de creatie, iar "ideile" cu legarea First Bank de Washington si banking peste 200 ani, cu un text chinuit, in ultima parte nu mai e nicio logica, vb ala repede in reclama ca s-o lege de inceputul in Ro, dar chestii puerile. Un fas, dar fiind romanesc apropos de creatie, pana nu se si fudulesc cu *** pe care le trag astia cu agentia nu iese o treaba complet romaneasca. Surpriza mea este ca obositul ala de CEC a reusit campanii mai bunisoare decat ***.
  • Este o colecție de idei bune începută de INOVEO cu brandingul creat de ei și cu panotajele lor și continuată de Smart Film și 23 Communication cu aceste prime reclame.

    Sper să intre și First Bank în rândul lumii oferindu-le clienților acces la mai multe bancomate (vezi serviciile oferite de CEC Bank și Euronet).

    Nu-i bulșit!

Trimite un comentariu