Skip to main content

ActiveWatch condamnă decizia CNA în cazul Realitatea TV: „E un semnal de alarmă. CNA și-a suspendat misiunea de garant al interesului public”

 
ActiveWatch condamnă decizia CNA în cazul Realitatea TV: „E un semnal de alarmă. CNA și-a suspendat misiunea de garant al interesului public”

ActiveWatch condamnă și cataloghează drept agresivă sancționarea postului Realitatea TV. Organizația a reacționat în urma deciziei Consiliului Național al Audiovizualului de a întrerupe emisia postului Realitatea TV.

„Este un semnal de alarmă care ne arată că și CNA și-a suspendat misiunea de garant al interesului public”, subliniază ActiveWatch. 

Publicitate

Poziția luată ActiveWatch notează că CNA ar fi acționat cu „dublă măsură”, deoarece în alte cazuri nu ar fi ajuns până la suspendarea emisiei:

„Nu putem trece cu vederea faptul că, în februarie 2017, posturile Antena 3 și România TV au fost amendate cu câte 50.000 de lei pentru aceleași abateri care sunt imputate acum postului Realitatea TV. Dublă măsură?”

Cere forului audiovizual să publice criteriile pe care s-a bazat pedeapsa pe care a primit-o postul TV: 

„Solicităm forului audiovizual să facă publice criteriile și metodologia care au stat la baza acestei decizii radicale”, menționează punctul de vedere publicat pe Facebook. 

De asemenea, reprezentanții consideră că CNA ar fi trebuit să fie prezent în timp real în spațiul public, în ultimii ani: 

„Dacă ar fi inițiat dezbateri și discuții oneste cu radiodifuzorii, CNA nu ar fi fost pus în situația de a pune "mira" pe ecrane.”

Câteva dintre ideile comunicate de ActiveWatch în cazul Realitatea TV: 

  • Decizia CNA de a suspenda temporar emisia postului Realitatea TV este alarmantă.
  • CNA ar fi trebuit să intervină mult mai prompt în ambele episoade pentru a aduce echilibru în dezbaterea publică și pentru a proteja interesul public.
  • CNA riscă să rămână în liga instituțiilor de tip watch-dog care au fost puse cu botul pe labe.
  • Ne întristează faptul că un post de televiziune din România anului 2019 este sancționat prin suspendarea emisiei.
  • Este un semnal de alarmă care ne arată că și CNA și-a suspendat misiunea de garant al interesului public.

Citește și:

Punctul de vedere emis de ActiveWatch, pe larg: 

„Decizia CNA de a suspenda temporar emisia postului Realitatea TV este alarmantă. Solicităm forului audiovizual să facă publice criteriile și metodologia care au stat la baza acestei decizii radicale.

Decizia de astăzi ridică un mare semn de întrebare: suspendarea emisiei are caracter progresiv sau cumulativ, și progresiv și cumulativ? Vă rugăm să detaliați.

Nu putem trece cu vederea faptul că, în februarie 2017, posturile Antena 3 și România TV au fost amendate cu câte 50.000 de lei pentru aceleași abateri care sunt imputate acum postului Realitatea TV. Dublă măsură? Acuzațiile de lovitură de stat coordonată de forțe oculte sunt mai credibile decât acuzațiile că Jandarmeria a acționat disproporționat în ziua de 10 august 2018?

În opinia noastră, avem două episoade distincte (protestul din ianuarie 2017 și protestul din august 2018) și multe similitudini: eveniment de criză, radiodifuzori exaltați care nu mai țin cont de normele deontologice, bias și un amestec nepermis între opinie și informație. În mod ideal, CNA ar fi trebuit să intervină mult mai prompt în ambele episoade pentru a aduce echilibru în dezbaterea publică și pentru a proteja interesul public.

Fără motivarea consistentă și credibilă a deciziei de astăzi, CNA riscă să rămână în liga instituțiilor de tip watch-dog care au fost puse cu botul pe labe, alături de Avocatul Poporului și CNCD.

Ne întristează faptul că un post de televiziune din România anului 2019 este sancționat prin suspendarea emisiei. Dacă CNA ar fi fost prezent în spațiul public și ar fi intervenit, la timp și în timp real, în degringolada din ultimii ani, dacă ar fi inițiat dezbateri și discuții oneste cu radiodifuzorii, CNA nu ar fi fost pus în situația de a pune "mira" pe ecrane.

Este un semnal de alarmă care ne arată că și CNA și-a suspendat misiunea de garant al interesului public.

 

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

  • Sunt niste extremiști cum i numesc unii pe de o parte cu ei de dreapta, iar cu poporul votanti se poarta in sine ca si cum ar fi de stânga extrema. Motivul pt care ei nu dau nimic
  • Petrisorose, am hastagrezistat si n-am citit articolul de anul asta despre audienta "Singur acasa" la proteveu si Revelionul ptezentat de Dan Negru. Dar, iti urez un sincer " La multi ani", caCo ldea pliaza presa pe oameni inteligenti si deontologi, deci tu ai o paine buna de mancat.
  • Pacat ca nu inchide de tot dughenele astea pline de laturi si dejectii numite posturi de stiri indiferent ca se numesc realitatea,rtv,antena3,pline de sclaveti ce au ca unic scop *** a diversilor infractori si diverselor partide politice,si prostirea numerosilor prosti din tara asta care din pacate isi permit un abonament tv.Sa se suspende mizeriile astea de propaganda pe perioade cat mai lungi spre definitiv daca se poate,un fel de "detoxifiere"

Trimite un comentariu