Skip to main content

CNA oprește emisia Realitatea TV 10 minute pentru reflectarea protestelor din 10 august. Romania TV, 15.000 de lei sancțiune

 
CNA oprește emisia Realitatea TV 10 minute pentru reflectarea protestelor din 10 august. Romania TV, 15.000 de lei sancțiune

Realitatea TV s-a ales cu întreruperea emisiei pentru 10 minute, pentru modul în care a reflectat evenimentele din jurul protestelor din 10 august. Pe de altă parte Romania TV, tot pentru perioada protestelor, a fost sancționată cu 15.000 de lei. Antena 3, nicio sancțiune. 

Publicitate

CNA a vizionat în ultimele două ședințe imagini din preajma protestelor din 10 august (înante și după). Forul a ajuns să analizeze în sfârșit reclamațiile privind protestele din august. 

Care a fost rezultatul

 • Antena 3: nicio sancțiune
 • Romania TV: 15.000 de lei amendă
 • Realitatea TV: oprirea emisiei pentru 10 minute. Emisia va fi înreruptă joi, 17 ianuarie, de la ora 19.00. Motivele: încălcarea dreptului la imagine, instigare la violență sau lipsa de reacție a mdoeratorului când s-au făcut acuzații grave pe post.

Radu Călin Cristea, membru CNA, cel care a și făcut propunerea s-a considerat chiar îngăduitor atunci când a făcut propunerea.

„Voiam să spun că am făcut această propunere cu tragere de inimă că nu mă simt deloc confortabil că am făcut-o. Cred că noul CNA ar trebui să dea semnale mai puternice în piață acolo unde socotește că e încălcată legea. M-am frământat între 200.000 de lei și oprirea emisiei. Am socotit că o amendă de 200.000 de lei ar fi mai dură și mai usturătoare decât o întrerupere de emisie”, le-a explicat acesta colegilor.

Pentru ce s-a dat sancțiunea la Realitatea TV, câteva exemple, din exemplele de încălcări precizate de Radu Călin Cristea:

 • „În emisiunea din 15 august: Nu mă voi opri până nu văd toți vinovații pe scările Parchetului, nu mă văd până nu-i văd în pușcărie. E o instigare la violență zic eu„
 • „Apoi citatul cu președintele Iohannis care este somat să se trezească, altfel va fi prea târziu”
 • „Se încalcă art 40 atunci când se afirmă: «La ordinele lui Liviu Dragnea, cum au avut ei infiltrații, cine au fost aceștia?» De unde știm că Liviu Dragnea a dat ordine?”
 • Iarăși intră la instigare la violență: „Ce veți vedea este de o duritate fără precedent. Veți vedea în relatitate cum procedează jandarmeria. |Veți vedea dialoguri halucinante, veți vedea violențe fără precedent.” - În opinia mea această prezentare implică o contrareplică a celor buni. 
 • „Nu mai adug faptul că se solicită închiderea Jandarmeriei”. 
 • „Emisiunea din 15 august în care se spune că grenadele cu gaze care au fost folosite în urma conflictului de stradă sunt interzise internațional. Nu sunt interzise internațional”
 • Mesaj pe crawl: „Oameni mutilați pentru liniștea lui Dragnea” Ce e asta?! „Conducerea PSD atacă populația” Ce e asta?!”
 • Despre colonelul Cucuoș s-a spus pe post: „Practic, acesta este domnul care a condus detașamentele de vânători de oameni, vineri noaptea”

Cine și cum a votat în cazul sancțiunii pentru Realitatea TV: Au fost pentru Orsolya Borsos, Ramona Sorescu, Monica Gubernat, Nicolaie Balșasa, Gabriel Tufeanu și Rau Călin Cristea. 

Răsvan Popescu și Radu Herjeu au votat împotrivă, motivând că nu sunt de acord cu introducerea în sancțiune a unui articol privind „instigarea la violență”, precizând că acest lucru nu poate fi dovedit. 

„Sunt pentru o astfel de măsură (oprirea emisiei - n.r.), dar nu cu incitarea la violență. Cred că este riscantă o astfel de etichetă”, a adăugat Radu Herjeu. 

Dorin Rusu, membru CNA, a fost de asemeni împotrivă. Ea propusese o amendă de 10.000 de lei pentru Realitatea TV, pentru limbajul vulgar folosit în mai multe ediții ale emisiunii.

„Mi se pare că propunerea cu suspendarea emisiei e o continuare a intervenției jandarmeriei. O intervenție în forță ca să le arătăm lor. Mi se pare foarte grav dacă cna ar vota așa ceva”, le-a spus Dorina Rusu. 

De altfel Dorina Rusu a propus sancționarea Antenei 3 și Romania TV cu câte 35.000 de lei, însă niciuna dintre propuneri n-a atras mai mult de un vot.

Sancțiunea pentru Romania TV, de 15.000 de lei, a venit la propunerea lui Radu Herjeu, membru CNA: 

„Pentru lipsa de reacție a moderatorului în momentul în care Liviu Dragnea a spus că Iohannis vrea dărâmarea guvernului cu forța și lipsa de intervenție când Niels Schnecker spune despre oameni plătiți ca să facă violențe. Acolo necesita intervenția moderatorului”

„La Antena 3, am mai spus, din păcate pentru mine este clar că difuzarea în buclă a acelui interviu a avut rol manipulator de a induce ideea că vor fi violențe, dar eu nu pot să o încadrez nicăieri, pentru că legea nu interzice să dai un interviu, în buclă, cu o persoană oricât deaberantă ar fi. Iar discuțiile din paltou s-au purtat pe baza acelui interviu” Este vorba despre interviul cu Ovidiu Grosu, cel autointitulat organizator al protestelor din 10 august, difuzat de antena 3 timp de mai multe zile înaintea protestelor din 10 august. 

Articolele invocate pentru sancționarea Realitatea TV cu oprirea emisiei pentru 10 minute:

Art 3 alineat 2 – Toți furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor și evenimentelor și să favorizeze libera formare a opiniilor.

Art. 40 alin 4 – Moderatorii programelor au obligația să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmațiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificare sunt acestea
5 – Moderatorii, prezentatorii și realizatorii programelor au obligația să nu folosească și să nu permită invitaților să folosească un limbaj injurios sau să instige la violență.

64 alin 1. În virtutea dreptului fundamental al publicului de informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:
a) Asigurarea unei distincții clare între fapte și opinii
Art. 34 alin. 1 – Orice persoană are dreptul la propria imagine

Articolele invocate pentru sancțiunea la Romania TV, 15.000 de lei: 

Art. 40 alin 4 – Moderatorii programelor au obligația să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmațiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificare sunt acestea

64 alin 1. În virtutea dreptului fundamental al publicului de informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:

a) Asigurarea unei distincții clare între fapte și opinii

Din discuțiile de astăzi de la CNA, cu Rareș Bogdan. Bogdan: „că vă doriți dumneavoastră sau nu cel mai iubit moderator din România sunt eu.” 

Rareș Bogdan:

Legat de 10 august. Discuția e una amplă dar eu zic să așteptăm raportul ONU. O parte din informații sunt publice, altele sunt secretizate încă. O parte din gaze au fost aduse după ce stătuseră 7-8 ani în depozite. Nici noi nici dumneavoastră nu putem aduce buletinul de analize respectiv. Vom avea într-o lună sau două un raport, probabil. Și după aceea ne putem gândi.

Radu Herjeu, membru CNA:

Noi astăzi, în 15 ianuarie, nu putem ști ce s-a întâmplat pe 10 august. Trebuie să așteptăm raportul ONU, ca să ne spună cum e cu gazul.

Rareș Bogdan:

E vorba strict despre componenta gazului.

Radu Herjeu:

Deci nu se știe astăzi, și trebuie să așteptăm raportul, dar dumneavoastră știați din august. Așa cum știa Cartianu că este muniție de război în guvern, așa cum se știau toate lucrurile acelea. Sigur nu ați prezentat nicio dovadă.

Rareș Bogdan:

Dovezile prezentate de noi sunt starea în care erau cei gazați în Piața Victoriei. Faptul că au ajuns inclusiv în următoarele cinci zile în secțiile de urgență și sunt înregistrate. Faptul că sunt 850 de plângeri la parchetul Militar făcute de victime și 32 de plângeri făcute de forțele de ordine, cred că sunt suficiente dovezi că lucrurile care s-au întâmplat acolo au fost extrem de grave.

Radu Herjeu:

Acele date sunt dovezi că ceva s-a întâmplat acolo, nu că s-a adus muniție de război și nici că acele gaze ar fi fost expirate. (…) Nu ați avut nicio dovadă, absolut nimic. Dumneavoastră nu înțelegeți că aruncarea în spațiul public, în momente extrem de delicate, cum a fost și acea perioadă din 10 august, aruncarea unor astfel de grozăvii în spațiul public de pe poziția de moderator este foarte gravă. Oamenii se uită la dumneavoastră ca la Dumnezeu. Pe ei nu-i interesează adevărul. Oamenii ăia vă idolatrizează, așa cum îl idolatrizează pe Gâdea. Nu înțelegeți că daca spuneți la TV că au aterizat extratereștrii în Piața Victoriei, 99% din cei care se uită la dumneavoastră vă vor crede.
Profitați de acest lucru și aveți o mare responsabilitate pe care nu v-o asumați. Vă lăsați purtați în emisiune de tot felul de umori, aruncați niște chestii fără să vă gândiți nicio secundă că nu puteți să le mai luați înapoi.

Rareș Bogdan:

Astăzi, că îmi doresc eu sau nu, că vă doriți dumneavoastră sau nu cel mai iubit moderator din România sunt eu. Că vă place sau nu, asta e. Că mai durează șase luni, o lună un an, că nu o să dureze la nesfârșit. Faptul că am ajuns în situația asta înseamnp că în proporție covârșitoare informațiile prezentate de noi au fost considerate de publicul din România informații corecte. (…) Eu consider că ceea ce s-a întâmplat pe 10 august a fost o chestiune extrem de gravă.

Radu Călin Cristea, membru CNA:

Vreau să-i mulțumesc lui Rareș Bogdan că a venit la această ședință. În plan general, nu pot să nu fiu de acord cu dumneavoastră în ce privește faptul că nu avem o evaluare oficială a tot ce s-a întâmplat în acele zile din perioada 10 august. Nu există nimic încheiat oficial în stilul unei sentințe definitive.
După opinia mea sunt foarte puține articole de lege care să nu fie încălcate în aceste emisiuni. Este ceva foarte straniu. Păreți a nu pleca urechea la o lege a audiovizualului care e funcțională, e respectată. Vă abateți oarecum de la normele deontologiei jurnalistice, clasice, occidentale. Acelea care înseamnă distincția între informații și fapt, care înseamnă balans și imparțialitate, care înseamnă audiatur el altera pars. Acestea sunt de bază. Mi se pare că faceți abstracție de ele sau nici nu le luați în considerație.

Dorina Rusu, membru CNA:

Spre deosebire de colegii mei, care au vorbit, eu cred că Realitatea a avut un rol important în acele zile în informarea publicului. Desigur nu sunt de acord cu excesele. Alte televiziuni prezentau informații despre care se știe deja că sunt mincinoase sau deformate. Aceste informații trebuiau prezentate. Au fost sigur excese foarte mari de limbaj, excese ce nu ar trebui să fie pe un post de televiziune. Cred că Antena 3 prin emisiunile pe care le-a făcut a incitat la violență. 

Nicolaie Bălașa, membru CNA:

În primul rând, sunt onorat să vă cunosc. Am lucrat tot în cadrul audiovizualului ca inspector în teritoriu o perioadă suficient de lungă de timp. (…) Nu pot să neg faptul că împărtășesc în mare punctul de vedere al domnului Cristea. Am să mă refer la o anumită problemă reglementată de art 3 cu 2 din Lege, protecția demnității umane și a dreptului la propria imagine. Și o fac pentru că am observat, nu doar la dumneavoastră, dar la dumneavoastră în mod special, că există o tendință generală de încălcare a drepturilor omului.

Mi s-a părut că dumneavoastră atunci, chiar în timpul evenimentelor respective și după aceea, că faceți chestiune asta, că încălcați dreptul al imagine ale diverselor persoane, marea majoritate dintre ele vârf de lance, repere ale vieții publice, politice. Însă am văzut chiar în cadrul acelor evenimente din august cum, de exemplu, i-ați denigrat chiar pe colegii dumneavoastră de la alte posturi de televiziune. Atâta vreme cât sunt colegii dumneavoastră, trebuie să-i tratați ca atare.

Am mai observat că urmăriți cu insistență denigrarea unor persoane publice folosind, într-o formă foarte subtilă, cuvinte cu semantică polivalentă și greu de interpretat de marea majoritate a publicului. Vă dau un exemplu: „a rămas pe centura politică”. Știți că acest cuvânt are și semantică peiorativă.

Îmi dați impresia că sunteți stăpânit de răutate și de ură și că faceți aceste chestiuni premeditat. (…) În momentul în care băgați ca imagine încrâncenarea dumneavoastră, sigur că incitarea la ură este aproape evidentă. Dacă noi ca instituție încercăm o schimbare totală de atitudine mi-aș dori ca și posturile de televiziune să aibă același tip de atitudine.
Mai am impresia că, nu doar la dumneavoastră ci la toate posturile, în situații contextuale, tot premeditat, provocați o întreagă angoasă.
Felul în care sunt transmise aceste informații, pe diverse posturi de televiziune, inclusiv la dumneavoastră cu precădere, îmi dă impresia că se formează o angoasă la nivelul întregului popor.

Răsvan Popescu, membru CNA

„Să începem cu partea cea mai simplă, emisiunea aceea cu Oreste, în care e un limbaj injurios clar la adresa domnului Ciorbea și a domnului Aurelian Pavelescu în care s-au folosit termeni precum „dement”, „klingonian”, „cretin”, „imbecil”. Îl cunosc pe domnul Ciorbea, am lucrat cu el, nu e deloc cum spune aici, e un om inteligent.

Faptul că dumneavoastră nu aveți nicio intervenție contravine art. privind limbajul injurios, care stabilește niște obligații pentru moderator. Limbajul injurios nu e permis la nicio oră.

Într-un caz din acesta atât de simplu, elementar, din punct de vedere al respectării legii, nu se poate, atunci ne mirăm de emisiuni despre situații complexe cum au fost violențele din 10 august. Aici s-au spus foarte multe. Ce vreau să spun este că, în esență, într-o situație controversată și neclarificată nici până astăzi, la dumneavoastră accentul a căzut pe acțiunea jandarmilor, la alții pe violențele unor protestatari. Echidistanța și informarea corectă în asemenea momente sunt cele mai importante.”

Știre în curs de actualizare
 

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

 • Rareș Bogdan: "Astăzi, că îmi doresc eu sau nu, că vă doriți dumneavoastră sau nu, cel mai iubit moderator din România sunt eu."

  Multă vreme, am considerat că ideea că Jandarmeria ar fi folosit gaze care dau efecte neurologice severe e doar o manipulare grosolană. Paragraful de mai sus mi-a dovedit că eram într-o gravă eroare. Să sune rapid careva la ONU să-i trimită mai repede pe experţii ăia...
 • "Antena 3:nicio sanctiune" ca de obicei... cine sa se uite la badea gadea ciuvica si alti papagali care jignesc si dezinformeaza?
 • Orice sanctiune care nu vizeaza inchiderea postului e prea mica,nu poti sta fara sa-ti platesti datoriile 8 ani
 • n am crezut ca poate ,dupa otv, exista pe piata tv ceva mai toxic, mai grotesc. si apoi a aparut rares bogdan. narcisist, superficial, educatie precara mascata de costume scumpe, gata sa mintă agresiv pt că asa vrea el. a mai fost dat jos dur de pe piedestalul construit ,de catre gusă, când a crezut ca el ,rareș, e realitatea tv. acum crede ca e cel mai iubit prezentator asta desi se bate in audiente cu disney chanel. va mai fi izbit de adevăr ,dur, la alegerile europarlamentare. cand va vedea ca retorica sa violenta nu a prins. dar, probabil, va gasi o cale sa se victimizeze si atunci...

Trimite un comentariu