Skip to main content

Anul în care Adrian Sârbu a hotărât ca Pro TV să iasă din must-carry. Anul în care a plecat din Pro TV

 
Anul în care Adrian Sârbu a hotărât ca Pro TV să iasă din must-carry. Anul în care a plecat din Pro TV

10 ani de Paginademedia. Mișcări importante în Pro TV, în 2013. A fost anul în care Pro TV a decis, după 18 ani de emisie, să iasă din lista must-carry. Cu alte cuvinte, să perceapă bani pentru cabliști. O mutare curajoasă. Antena 1 a făcut acest pas în 2018, iar Kanal D, în urmă cu câteva săptămâni.

2013 a fost și anul în care Adrian Sârbu pleca de la Pro TV, postul pe care el îl înființase în 1995.

Paginademedia.ro a notat mișcările acelui și le reia în secțiunea 10 ani de Paginademedia:

Iulie 2013: Premieră după 18 ani. Pro TV iese din lista must carry. Cabliștii vor plăti pentru postul din grupul condus de Adrian Sârbu

PRO TV PE BANI. Pro TV a înștiințat CNA că iese din grila must-carry, începând cu data de 23 iulie. Cu alte cuvinte, începând de la această dată, societățile de cablu trebuie să ceară acordul Pro TV pentru a retransmite postul și să plătească pentru a-l putea retransmite către abonați.

O măsură "îndrăzneață". O spunea chiar Adrian Sârbu, când a prezentat rezultatele companiei:

"După cum am arătat în noiembrie, performanțele noastre din acest an reflectă situația dificilă în care a fost piața media în 2012. Momentele provocatoare cer măsuri îndrăznețe: creșterea prețului publicității și a taxelor pentru cabliști.

Cu o poziție puternică de lider pe toate piețele pe care activăm, fără nicio datorie până în noiembrie 2015 și suportul majorității acționarilor, am intrat în 2013 cu încrederea că vom putea construi și vom putea crește veniturile."

Cât plăteau cabliștii pentru Pro TV?

Preţul de pornire în negocierile cu cabliştii era de la 1 euro (4,5 lei) pe abonat, pe lună, pentru întregul pachet de canele.

Acest preţ era valabil timp de patru ani de zile, începând de la data de 1 februarie 2014.

Se aplicau și discunturi:

Discountul pentru companiile cu abonaţi între 1 milion şi 1,5 milioane este de 44,44% (UPC se înscria aici). Iar pentru companiile cu abonaţi între 2,5 -3 milioane discountul este de 61,11% (RCS era singura "calificată" aici).

August 2013: Adrian Sârbu pleacă de la conducerea CME

La o lună de la ieșirea Pro TV din must carry, Adrian Sârbu a demisionat din funcția de conducere de la CME, compania care deține Pro TV în România.

Potrivit comunicatului companiei de la vreamea respectivă, „boardul de directori susține strategia de business pe care Adrian Sârbu a avut-o în ultimul an, inclusiv creșterea prețurilor la publicitate și a celor pentru redifuzarea canalelor”.

Inițial, Adrian Sârbu a fost partener al CME, când compania a intrat pe piața din România odată cu lansarea Pro TV, în 1995. Mai apoi, el a fost COO al CME în perioada 2007 - 2009. Din 2009, Sârbu a fost ales președinte și CEO al CME.

Sârbu a condus până anul trecut și CET 21, compania care operează grupul Nova în Cehia, dar a renunțat la funcție în aprilie anul trecut.

Adrian Sârbu își prelungise contractul cu CME chiar în luna aprilie, pentru o perioadă de trei ani, după cum paginademedia.ro a anunțat AICI. Salariul acestuia era de 1,8 milioane de dolari pe an. Contractul prevede și bonusuri anuale, în funcție de targeturi care pot ajunge la 100% din salariu.

Clauzele de reziliere prevedeau plăți între 3,6 și 5,4 milioane de euro pentru Sârbu.

Detalii, în articolele pe această temă publicate de Paginademedia.ro:

Citește și:

 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

  • Am citit postarea dv,pe f, care o gaasesc f.f.pertinenta,corecta si concreta. Ne asteapta zile grele,iar cei suspusi sau autopusi sa conduca dstinele acestei tari,decoreaza FDGR,in loc sa stea pe platforma acuzatilor in acest FRDG vs FDG. Traim zile si fapte grele si nelalocul lor !!

Trimite un comentariu