Skip to main content

Exorcizări la Nașul TV. În miezul zilei! Într-o emisiune păstorită de „Biserica Universală”

 
Exorcizări la Nașul TV. În miezul zilei! Într-o emisiune păstorită de „Biserica Universală”

DECIZIE. Exorcizări la TV, amendate. Postul Nașul TV, deținut de Radu Moraru, a fost amenda în ședința de astăzi pentru o emisiune în care au fost prezentate într-un mod foarte dramatic ritualuri de exorcizare a două femei. În timpul zilei!

CNA a analizat în ședința de joi imaginile dramatice cu două femei în timpul unui ritual de exorcizare. Scenele au fost difuzate la ora 17.00, pe Nașul TV, ca parte a emisiunii „Timpuri actuale”, „păstorită” de adepți ai Biserii Universale, un cult nerecunoscut în România.

Publicitate

La ședința de data trecută, membrii au fost împărțiți, unii voiau amendarea televiziunii cu 20.000 de lei, alții propuneau doar o somație. 

Așa că subiectul a fost readus în discuție în ședința publică de astăzi, la care a fost prezent și Nașul Radu Moraru și Julio Faustino, prezentat drep preot, reprezentant al Bisericii Universale. Întrebat dacă are contract pentru această emisiune cu Nașul TV, Julio Faustino a răspuns că da. 

Radu Moraru, în fața membrilor CNA:  

„Cred că am greșit difuzând aceste secvențe. Eu nu iau fiecare emisiune la puricat. Cred că am greșit pentru că aceste lucruri trebuie explicate înainte.

Cred că impactul lor e prea puternic pentru a fi difuzate la această oră. Cred că aici chiar am greșit. Sigur că nu cred că mai trebuie să dăm o amendă de sute de milioane lui Nașul TV pentru această chestiune, pentru că îmi recunosc vina. Pe viitor nu vreau să mai difuzăm acest tip de imagini la o oră accesibilă copiilor.”

Julio Faustino:

„Noi tot ce facem în cadrul Bisericii este conform Bibliei, conform cuvântului lui Dumnezeu. Când vine o persoană cu o problemă, noi trebuie să o ajutăm. Ceea ce ați văzut este conform Bibliei pentru a ajuta această persoane care suferea cu această manifestare a răului.”

Radu Călin Cistea, membru CNA: 

„Această Biserică Universală figurează pe lista religiilor acceptate oficial?”

Radu Moraru

„Legea din România spune că pentru a fi un cult înregistrat, recunoscut, e nevoie de o perioadă de supraveghere, care e de șapte ani. După șapte ani, după ce probabil se face o analiză, Secretariatul (de Stat pentru Culte) stabilește acest cult și îl reunoaște.”

Radu Herjeu, membru CNA, după plecarea reprezentanților din ședință: 

„S-a îngropat sub o tonă de bla bla-uri, dar un lucru care mi se pare inimaginaibil în 2019: să ne uităm la televizor la exorcizări. Noi aici trebuia să discutăm două lucruri: dacă o exorcizare are ce să caute la televizor și daca are ce să caute la ora cinci după-amiază? Le televizor! Într-o țeară europeană, în anul 2019! În schimb, ne plângem că oamenii au WC-uri în curte, dar le arătăm la televizor exorcizări. (...).

M-am uitat și eu, în Brazilia, această Biserică are 1,36% din populația țării. Este un cult în căutare de adepți în alte zone unde nu a existat și vin cu așa ceva pentru sălbatici, pentru oameni neieșiți din Evul Mediu. Eu îl înțeleg, câștigă bani din chestia asta. Supraviețuirea acelei televiziuni stă în așa ceva. Ok, dar fă în așa fel încât să nu încalci legislația din țara ta dacă alte considerente nu ai.”

Herjeu a precizat că, în stabilirea cuantumului amenzii, postul a ținut cont de audiența mică a postului. 

Pe de altă parte, unii membri au considerat că s-ar justifica mai degrabă o somație. Dorina Rusu, membru CNA, a venit cu această propunere și a cerut suplimentar o monitorizare a emisiunii de pe Nașul TV de acum înainte. Somația nu a trecut la vot, a avut doar cinci voturi pentru.

Alexandru Kocsis, membru CNA

„Pentru mine, protecția minorilor este un obiectiv foarte important, dar în același timp cred că orice televiziune are dreptul să existe într-o piață foarte competitivă și să găsească metode alternative de a se finanța dacă nu poate concura cu jucătorii mari din piață. Dacă alegerea unei nișe de genul acesta a fost soluția găsită de ei, cred că nu trebuie să facem în așa fel încât să luăm acest drept de a exista pe piața audiovizualului. (...) Ideea e că sincer omul părea dispus să accepte că o greșeală s-a comis și să mergem pe o sancțiune mai mică. Cred că ar trebui să mergem pe o somație.”

Pentru sancțiunea de 20.000 de lei au fost Ramona Sorescu, Monica Gubernat, Nicolaie Bălașa, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu și Orsolya Borsos.

Pentru somație au votat ceilalți cinci membri: Dorina Rusu, Cristina Pocora, Alexandru Kocsis, Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea. 

A trecut amenda de 20.000 de lei întrucât a atras șase voturi. 

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu