Skip to main content

CNA, scrisoare către Jandarmerie: aveți grijă de jurnaliști

 
CNA, scrisoare către Jandarmerie: aveți grijă de jurnaliști
Sursa: Epoch Times România

Antena 3 s-a plâns, CNA s-a executat. A trimis o scrisoare la Jandarmerie.

„Consiliul Național al Audiovizualului a luat act de înmulțirea cazurilor de agresare și/sau împiedicare a activității jurnaliștilor aflați pe teren în interes de serviciu. (...) membrii Consiliului vă solicită să asigurați condițiile pentru ca jurnaliștii sa-și poată desfășura activitatea în conformitate cu legislația în vigoare.”

Publicitate

Astfel sună, pe scurt, scrisoare pe care CNA a decis să o trimită Jandarmeriei. Decizia vine după ce Antena 3 s-a plâns la CNA că jurnaliștii postului sunt deranjați în timpul transmisiunilor live de diverși protestatari care le intră în cadru și adresează injurii. Cazul a fost discutat pe larg joi, împărțind forul în două tabere, după cum Paginademedia a relatat AICI.

Astăzi, înainte de vot, punctele adverse au revenit. De o parte au fost Dorina Rusu și Alexandru Kocsis care au considerat că o astfel de scrisoare nu este necesară, iar Jandarmeria trebuie să-și facă oricum treaba. 

„Nu mi se pare normal să fim de partea unui de un post de televiziune împotriva protestatarilor. E ca și cum am asmuți Jandarmeria pe protestatari”, a remarcat Dorina Rusu, membru CNA. 

„Eu le-aș răspunde celor de la Antena 3 astfel: Vă rugăm să vă adresați Jandarmeriei. Nu să ne adresăm noi jandarmeriei”, a spus Alexandru Kocsis. 

De cealaltă parte, majoritatea membrilor a fost de părere că e nevoie de o astfel de reacție în condițiile în care faptele de agresiune asupra jurnaliștilor s-au înmulțit. 

Scrisoarea a fost aprobată de șase membri, din cei opt prezenți. Dorina Rusu și Alexandru Kocsisi au fost „împotrivă”, în timp ce „pentru” au votat Monica Gubernat, Orsolya Borsos, Ramona Sorescu, Nicolaie Bălașa, Radu Herjeu și Răsvan Popescu. De la ședința de astăzi au lipsit Radu Călin Cristea, Gabriel Tufeanu și Cristina Pocora (în prima parte a ședinței). 

Dorina Rusu, membru CNA:

Mie nu mi se pare normal să facem gestul acesta. Mi se pare normal să apărăm libertatea presei, dar să nu o facem la solicitarea unui post de televiziune. S-ar putea ca unii dintre jurnaliști să se plângă că pe 10 august tocmai Jandarmeria a fost cea care a acționat împotriva lor.

Noi trebuie să ne transformăm într-un punct neutru și dacă este să dăm un comunicat cu privire la apărarea jurnaliștilor și la libertatea presei atunci trebuie să-i apere pe toți.

Nu mi se pare normal să fim de partea unui de un post de televiziune împotriva protestatarilor. E ca și cum am asmuți Jandarmeria pe protestatari.

Cred totuși că atitudinea protestatarilor față de anumite posturi de televiziune este cauzată de felul în care aceste posturi relatează ceea ce se întâmplă la proteste, felul în care aceste posturi au vorbit despre protestatari.

Putem de exemplu să dăm un comunicat de Ziua Presei, pe 3 mai, atunci ar trebui să vorbim despre libertatea presei și despre cum suntem noi preocupați de asta.

Monica Gubernat, vicepreședinte interimar CNA:

În primul rând, această solicitare este pentru protejarea tuturor jurnaliștilor împotriva actelor de violență care se văd cu ochiul liber pentru că sunt transmise și pe Facebook și online și pe toate canalele media.

A spune că CNA este împotriva protestatarilor cred că este puțin exagerat, pentru că noi suntem doar împotriva violenței și aici vrem să atragem atenția cu această adresă. Din păcate, Doamna Rusu, constat că găsiți scuze pentru aceste violențe, ceea ce nu cred că este în regulă. Găsiți normal ca oamenii să se comporte ca în Vestul Sălbatic și să meargă să-și facă dreptate singuri. Găsiți scuze și validați violența.

Dorina Rusu:

Nu fac asta. Am spus că sunt împotriva oricărui fel de violență. Nu sunt de acord să ne solidarizăm doar cu un post de televiziune.

Alexandru Kocsis, membru CNA:

Nu sunt neapărat împotriva a aceea ce se solicită în acest text, dar nu înțeleg de ce trebuie să facă CNA această solicitare. Vreau să știu dacă s-a sesizat cineva în acest sens din partea reprezentanților jurnaliștilor.

Noi nu suntem reprezentanții jurnaliștilor, nici ai radiodifuzorilor, noi suntem reprezentanți ai publicului. Există Uniunea Națională a Jurnaliștilor din România. Există Asociația Jurnaliștilor din România. Au făcut asemenea sesizări? Dacă era o problemă în acest sens, cred că de acolo trebuia să vină o solicitare în genul acesta și nicidecum din partea Consiliului Național al Audiovizualului.

Ramona Sorescu, membru CNA:

E vorba despre simplul fapt că trebuie să sesizăm un fenomen. Nu este vorba că luăm parte a cuiva sau a altcuiva. Sesizăm pur și simplu un fenomen care se întâmplă, indiferent de ce parte a baricadei te afli. Am văzut pe Facebook campanii pornite împotriva televiziunilor.

Nu cotează care e televiziunea respectivă și nu contează care sunt jurnaliștii. Pur și simplu noi sesizăm un fenomen. E o chestie foarte reală, nu înțeleg de ce trebuie să ne certăm atât și să politizăm chestia aceasta. Ceea ce facem noi nu trebuie să fie politizat. Noi trebuie să fim corecți și să sesizăm acest fapt și punct. Dacă vreți, putem să ne întâlnim cu jurnaliștii și să facem o statistică cu chestia asta.

Alexandru Kocsis:

Doamna Sorescu a făcut referire la campaniile violente duse pe Facebook împotriva jurnaliștilor. Și ce facem acum, punem jandarmii pe Facebook?

Ramona Sorescu:

Avem o solicitare din partea unui radiodifuzor. Nu contează care este el. Ceilalți radiodifuzori poate că nu au știut că pot face lucrul acesta, să ne ceară sprijinul într-o situație de genul acesta.

Alexandru Kocsis:

Eu le-aș răspunde celor de la Antena 3 astfel: Vă rugăm să vă adresați Jandarmeriei. Nu să ne adresăm noi jandarmeriei.

Ramona Sorescu:

Dacă s-ar fi întâmplat chestia asta în Turcia, ce atitudine am fi avut? Trebuie să ajungem într-o situație ca în Turcia ca să putem avea o atitudine?

Alexandru Kocsis:

Nu am spus că este ceva greșit, ci că nu este de competența CNA și nu ar trebui să ne băgăm noi într-un astfel de subiect. Această temă a politizării CNA-ului este tocmai pentru că ne băgăm în anumite subiecte care nu ne aparțin, din punctul meu de vedere.

Ramona Sorescu:

Deci televiziunile n-ar trebui și nu sunt politizate. CNA-ul nu ar trebui și nu este politizat. Atitudinea pe care o luăm noi în speța asta nu are nicio legătură cu politica. E pur și simplu un răspuns al unei solicitări care ține până la urmă de umanitate. Nu e vorba de altceva. Este vorba de sprijinii jurnaliștii. Asociația Jurnaliștilor și tot ce aduceți voi în față aici nu există, fraților. NU există. Cât am fost jurnalist, pe mine nu m-a sprijinit nimeni din punctul acesta de vedere. Mi se pare că politizați prea mult speța aceasta.

Alexandru Kocsis:

Sunt de acord dacă le trimitem o adresă celor de la Antena 3 prin care să le spunem să se adreseze Jandarmeriei. Cu asta sunt de acord. Dar nu să ne adresăm noi jandarmeriei în numele unui radiodifuzor.

Ramona Sorescu:

Ce te face să crezi că jurnaliștii și televiziunile în general nu cer protecția organelor abilitate în momentul în care participă la diverse manifestări publice sau nu numai. Chiar dacă nu există un acord scris, există un acord tacit iar oamenii se sprijină între ei, indiferent de televiziunea de la care ești. Duceți-vă în teren să vedeți cum funcționează lucrurile.

În momentul în care mergi la proteste, toate fly-urile sunt poziționate în locurile care pot fi afectate cel mai puțin. Solicitarea nu se referă la momentele protestelor, ci în general la protecția jurnaliștilor. Trebuie să sesizăm un fenomen. Nu înțeleg de ce e atât de greu de înțeles. Este o chestie supergravă, indiferent de ce parte a baricadei te afli.

Răsvan Popescu:

Știu că am stabilit în ședința precedentă că ne vom adresa Jandarmeriei în acest sens de a preciza articolele respective și de a le solicita ca pe viitor să facă mai mult în direcția aceasta. Așa că indiferent despre ce eveniment e vorba, acumsau în viitor, să își ia mpsurile de protecție necxesare pentru ca jurnaliștii să-și poată face meseria.

Radu Herjeu, membru CNA:

Din păcate în România, orice e considerat politic. Orice ai face orice membru în CNA, oricâtă bună credință ai avea, se va găsi cineva care să-l acuze că o face politic. Recunosc, în primele luni mă stresa chestia asta, că nu înțelegeam unde vedeau ei politic că eu propuneam amenzi și pentru unii și pentru alții. Eu nu vreau să mai țin cont de acest lucru. Eu țin cont de conștiința mea.

La nivel de țară există o presiune din ce în ce mai mare la adresa jurnaliștilor locali. Există pe fondul creșterii agresivității din societatea românească, există din ce în ce mai multe cazuri în care jurnaliștii nu se mai simt în siguranță atunci când își desfășoară activitatea. Sigur că atunci când mergi pe teren cresc riscurile de a fi agresat și de a fi împiedicat să-ți desfășori activitatea.

Faptul că Antena 3 este cea care se plânge de așa ceva, unul dintre motive ar putea fi și modul în care Antena 3 i-a tratat pe cei din Piață. Dar după cum am spus, ce a fost la gura Realității despre mitingiștii de la PSD și totuși niciun jurnalist de la Realitatea TV n-a fost agresat la mitingul PSD. Nici un jurnalist de la Digi24 nu a fost agresat la mitingul PSD. Poate că explicația stă și în calitatea umană a celor care agresează și nu doar în pretextele pe care cred ei că le au. Plus că acești jurnaliști sunt agresași pentru ce spun cei din platou, nu pentru ce fac ei. Jurnaliștii de la Antena 3 sunt agresați pentru ce spune Gâdea pe post sau pentru ce spune Badea. Ceea ce mi se pare total anormal, în afară de faptul că nu ar trebui să existe violență.

Întâmplarea face ca în Legea audiovizualului este acel articol. (…) Eu cred că legiuitorul a vrut prin acest articol să dea totuși CNA și un statut de for, nu doar de amendare, ci și unul de dezbatere a acestor probleme cu care se confruntă jurnaliștii. Acum ni s-a solicita acest lucru. Eu nu pot să-i spun că nu mă interesează că tu ești agresat în piață și du-te și rezolvă-ți cu Jandarmeria. Nu pot să fac acest lucru.

Prezentăm textul integral, în continuare:

 
În atenția d-lui Colonel Ionuț-Cătălin SINDILE
Împuternicit Inspector general al Jandarmeriei Române

Consiliul Național al Audiovizualului a luat act de înmulțirea cazurilor de agresare și/sau împiedicare a activității jurnaliștilor aflați pe teren în interes de serviciu.
 
Ținând cont de prevederile art. 8 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, conform cărora
 
„(1) Autorităţile publice abilitate asigură, la cerere: a) protecţia jurnaliştilor în cazul în care aceştia sunt supuşi unor presiuni sau ameninţări de natură să împiedice ori să restrângă în mod efectiv libera exercitare a profesiei lor; b) protecţia sediilor şi a localurilor radiodifuzorilor, în cazul în care acestea sunt supuse unor ameninţări de natură să împiedice sau să afecteze libera desfăşurare a activităţii lor.
 
(2) Protecţia jurnaliştilor şi a sediilor sau a localurilor radiodifuzorilor, în condiţiile alin. (1), nu trebuie să devină pretext pentru a împiedica sau a restrânge libera exercitare a profesiunii ori a activităţii acestora”;
 
precum și de dispozițiile art. (1) din Legea Jandarmeriei Române nr. 550/2004, conform cărora (1) Jandarmeria Romană este instituţia specializată a statului (...) care exercită, in condiţiile legii, atribuţiile ce ii revin cu privire la apărarea ordinii şi liniştii publice”;
 
membrii Consiliului vă solicită să asigurați condițiile pentru ca jurnaliștii sa-și poată desfășura activitatea în conformitate cu legislația în vigoare.

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Trimite un comentariu