Skip to main content

Polemică Tolo-Recorder. Ajuți sau nu ajuți DNA? Schimb de replici după ce Recorder a furnizat DNA documente din Dumnezeul achizițiilor

 
Polemică Tolo-Recorder. Ajuți sau nu ajuți DNA? Schimb de replici după ce Recorder a furnizat DNA documente din Dumnezeul achizițiilor
Foto | Recorder - Dumnezeul achizițiilor

Ajuți sau nu ajuți, ca jurnalist, procurorii sau autorițățile penale cu documente obținute în urma unei investigații jurnalistice? Acest subiect a iscat o discuție în contradictoriu între Cătălin Tolontan, coordonator editorial al ziarului Libertatea, și publicația Recorder.

Publicitate

De unde a pornit?

Totul vine în contextul în care reporterii de la Recorder au anunțat într-un material că DNA s-a autosesizat după reportajul Dumnezeul achizițiilor - preotul cu 130 de contracte. În același articol, jurnaliștii Recorder precizau că au predat autorităților documentele care au stat la baza anchetei jurnalistice.

Cătălin Tolontan a reacționat. Tolo consideră că jurnaliștii nu ar trebui să pună la dispoziția procurorilor documentele obținute în urma documentării jurnalistice: 

„Ca să rămână o putere independentă, presa trebuie să-și respecte normele. Printre aceste reguli se numără și faptul că atunci când un om vorbește cu jurnaliștii, el nu vorbește cu poliția, cu procurorii sau cu serviciile secrete.”

Pe de altă parte, reporterii de la Recorder susțin că documentele pe care le-au pus la dispoziția procurorilor DNA sunt strict cele publicate în cadrul documentarului video „Dumnezeul achizițiilor”: 

„Am considerat că din moment ce le-am menționat în material, nu încălcăm nicio regulă jurnalistică dacă le punem la dispoziția organelor de anchetă”, au replicat ei

Tolontan își motivează afirmația și argumentează în felul următor:

„Fie că vin de la surse private sau din surse publice, ele sunt rodul muncii presei. Și sunt dedicate publicului, nu procurorilor. Nu suntem ajutori de procurori sau polițiști judiciari.

Jurnaliștii nu pot apărea drept parteneri ai Parchetului, ai Guvernului, ai statului, după cum nu pot apărea drept parteneri ai celor acuzați de stat.”

Recorder se apără, iar în răspunsul dat managerului de la Libertatea afirmă că:

„Te asigurăm că suntem foarte atenți la respectarea regulilor elementare ale acestei meserii: nu ne divulgăm niciodată sursele (în cazul acestui material nici n-am fi avut cum pentru că el a pornit de la niște informații accesibile oricui) și nu amestecăm meseria de jurnalist cu cea de procuror sau cu oricare alta.” 

În final, Cătălin Tolontan a conchis: „Să fim de acord că, în această chestiune, nu suntem de acord.”

Citește și: 

 

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

  • Tolontan, acest cavaler al dreptatii cu sabia lui in flacari. Daca descoperi o incalcare a legii, de ce sa nu dai documentele mai departe? Care e ideea, ca eu n-o inteleg? Arati publicului ca Gigi Berlogea e corupt si o lasi asa? Sau a gasit si el o ocazie sa se bage-n seama?
  • In afara surselor, care nu trebuie dezvaluite, de ce sa nu ajute jurnalistii o investigatie a procurorilor? De ce mai e presa putere in stat atunci? Rolul separarii puterilor nu este tocmai pentru a se putea controla reciproc?

    Poate Tolo 'radiatie' face o pauza si citeste "THE ROLE OF THE MEDIA AND INVESTIGATIVE JOURNALISM IN COMBATING CORRUPTION" facut de OECD in 2018 si revine cu o parere mai la obiect.

    Sa punem aici primul paragraf care se incheie fix cu "law enforcement"

    The media and investigative journalism play a crucial role in bringing allegations of corruption to light and fighting against impunity. International consortiums of investigative journalists are an example of an international cooperation that leads to tangible results in bringing financial and economic crime to the attention of the public and law enforcement authorities.

    https://www.oecd.org/corruption/anti-bribery/The-role-of-media-and-investigative-journalism-in-combating-corruption.pdf

Trimite un comentariu