Skip to main content

B1 TV amendat de CNA după atacurile lui Radu Banciu la minoritatea maghiară

 
B1 TV amendat de CNA după atacurile lui Radu Banciu la minoritatea maghiară

Radu Banciu a adus încă o amendă postului B1 TV, pentru atacuri la minoritatea maghiară.

Publicitate

Consiliul Național al Audiovizualului a decis să amendeze B1 TV cu 10.000 de lei, pentru o ediție a emisiunii „Lumea lui Banciu” din 5 februarie, în care moderatorul a afirmat, printre altele, că „populația băștinașă să fie efectiv torturată, martirizată de unii care vor să-și impună, până la urmă ce-și impun? Neghiobia, Bădărănia!”

Cazul a ajuns pe masa CNA ca urmare a unei reclamații din partea asociaţiei pentru Protecţia Drepturilor Minoritare "Miko Imre", potrivit căreia, Radu Banciu „a creat o atmosferă ostilă orientată împotriva comunităţii maghiare din România, incitând la ură pe bază de naţionalitate, etnie şi provocând un sentiment de insecuritate şi de pericol de discriminare a membrilor comunităţii române”.

Totodată, în reclamație se mai spune că unele dintre afirmațiile lui Banciu „conţin informaţii false, a căror scop este incitarea la ură naţională, rasială sau religioasă, la discriminare”. 

CNA a vizionat emisiunea, la pachet cu reclamații pentru alte emisiuni difuzate de B1 TV din prima parte a lunii martie, dar a considerat că sunt încălcări doar la emisiunea lui Banciu. 

Postul B1 TV a fost reprezentat în fața CNA de Rareș Anița, director de programe al postului.  

„Mi se pare puțin ciudat că vorbim de o emisiune din luna februarie cu o reclamație primită după două luni. Reclamația este făcută aceeași asociație care ne reclamă peste tot după fiecare emisiune, și la CNCD.”

Orsolya Borsos, membru CNA:

„Din câte știu, această asociație cu asta se ocupă. Nu de dumneavoastră, ci de drepturile minorității maghiare.” 

„Înțeleg asta, doar că devine puțin ciudat să stai să cauți și să vânezi fiecare emisiune și să o reclami după două luni. Avem discuții și în CNCD și vom vedea ce spune și instanța. Practic, nu mai putem spune nimic despre ce face UDMR, și nu mai putem critica ce face acest partid.

Emisiunile lui Banciu se bazează pe niște evenimente de actualitate și pe niște acțiuni ale partidului”, a continuat Rareș Anița. 

Orsolya Borsos:

„Aici nu este vorba despre UDMR. Puteți să-i criticați oriunde și cât vreți dumneavoastră. Nu despre asta e vorba” i-a răspuns Orsolya Borsos care a exemplficat printr-un citat din emisiunea lui Banciu: „Populația băștinașă să fie efectiv torturată, martirizată de unii care vor să-și impună...” 

Sancțiunea de 10.000 de lei a fost propusă de Radu Herjeu și votată de șapte din cei opt membri prezenți: Alexandru Kocsis, Orsolya Borsos, Monica Gubernat, Nicolaie Bălașa, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu și Radu Călin Cristea.

Cristina Pocora a votat împotriva sancțiunii, motivând că CNA a fost mult mai îngăduitor cu emisiunea lui Ionuț Cristache, România 9, în care au fost atacați Klaus Iohannis și Forumul Democrat German din România, și care a primit o somație publică.

„Acest vot reprezintă un răspuns la atitudinea Consiliului. Chiar săptămâna trecută, când am dezbătut emisiunea domnului Cristache, unde președintele Iohannis era făcut în toate felurile și i se făcea procese de intenție peste procese de intenție, iar moderatorul s-a ales doar cu o somație și s-a considerat că e în regulă.

Ori, pentru echilibru, ori suntem la fel pentru toate derapajele inclusiv la alte televiziuni, unde avem tot un one man show care spune vrute și nevrute și aplicăm aceeași regulă, ori doar pe unii îi vedem și pe ceilalți mai puțin”, a spus Cristina Pocora.

Monica Gubernat, membru CNA: „Doamna Pocora, așa pe viitor, ca strategie, să știți că nu puteți face o comparație între o persoană care are cea mai înaltă demnitate în statul român, deci este demnitar și este critabil ca orice demnitar, și o minoritate la ea acasă. Faceți diferența”

Cristina Pocora: „Era despre Forumul Democrat German și despre Președintele Iohannis.”

Monica Gubernat: „Ați făcut referire doar la Klaus Iohannis, nu și la minoritatea germană.”

Redăm câteva fragmente din emisiunea Lumea lui Banciu din 5 februarie:

„Liderii Coaliției, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, sunt la mâna lui Kelemen Hunor care sigur că își impune condițiile. Prima lui condiție este, indiferent cum o spune, indiferent cum se numește, indiferent de etichetă, prima și singura condiție a lui Kelemen Hunor este aceea ca limba română să dispară din zonele în care maghiarii sunt majoritari.” 

„Nu există români practic, ați auzit dacă ați fost atenți duminică la emisiunea cu Dan Tănasă, venit special din Covasna, dar el nu era decât un pretext, pentru că lucrurile astea le discutasem oricum înainte, deci această autonomie este bătută în cuie, doar că etnicii maghiari în disperarea lor, în mișelismul lor, cum vreți să spuneți modul în care se comportă, ei își doresc să scoată definitiv limba română din uzanțele, cutumele zonei respective. Acesta este marea lor ambiție.

Oameni care te înjură acolo cum te aud că pomenești numele de România sau de drapel românesc sau așa ceva. Este ceva ce nu s-a mai pomenit niciodată nicăieri. Nu există deocamdată cineva, vreun istoric, vreun jurnalist, cineva care să relateze o situație similară undeva pe planetă.

Adică populația băștinașă să fie efectiv torturată, martirizată de unii care vor să-și impună, până la urmă ce-și impun? Neghiobia, Bădărănia! Pentru că încă o dată spun, nimeni, nimeni nu contestă dreptul că acolo unde ești majoritar, încă o dată, nu este o catastrofă să fii majoritar în zona respectivă. (....)”

Astăzi însă s-a ajuns la această nemernicie incredibilă, absolut inacceptabilă ca UDMR-ul, care, încă o dată spun, este un partid lamentabil, primitiv ca și inteligență, da, extrem de slab pregătit. Pentru că dacă probabil, ar fi fost un partid cât de cât, ne rădeau de mult de acolo. Oameni extrem de prost pregătiți sau care n-au ideea managerială.

Marko Bela nu era un cretin dar nu era bun manager, nu știa să conducă un partid, așa, care nu și-au propus decât această țintă.”

Legislația invocată

Art 3, alineat (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Art. 47 - (3) Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup/comunităţi definit(e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice

Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:
a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii;
 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Anten3 pentru 4 emisiuni ia amenda 5.000 iar B1 pt o emisiune in care chiar se spune adevaru ca maghiari vor sa dispara limba romana din acele judete ...amenda dubla ,tare asta1 adevarata dreptate :))

Trimite un comentariu