Skip to main content

Prima TV a fost scoasă la vânzare de PwC. Pică dealul cu proprietarul Look? Ce spune Adrian Tomșa

 
Prima TV a fost scoasă la vânzare de PwC. Pică dealul cu proprietarul Look? Ce spune Adrian Tomșa

UPDATE. Exclusiv: Ce spune Adrian Tomșa, cel cu care creditorii Prima TV aprobaseră discuțiile pentru vânzare, dar și contractul. Ce s-a întâmplat?

Publicitate

Se caută cumpărător pentru Prima TV. Compania de audit PwC România a anunțat că se va ocupa de găsirea unui cumpărător pentru Prima TV, televiziunea deținută de societatea Prima Broadcasting Group SRL, ca urmare a deciziei luate de reprezentații și creditorii companiei de a acorda un mandat exclusiv către PwC în acest scop.

Din echipa care se va ocupa de Prima TV face parte și George Ureche, fost director general al Antena Group, revenit recent în echipa PwC.

„Prima TV este un post TV fanion cu o istorie îndelungată, trecând prin mai multe tranzacții, cu un brand încă foarte puternic și poate reprezenta o bună oportunitate de dezvoltare a unei noi platforme media în România sau un activ valoros pentru companiile TV deja prezente în piață”, a declarat George Ureche, Liderul departamentului de Fuziuni si Achiziții, PwC România:

Cristian Gavril, Head of Business Recovery Services, PwC România:

„Suntem interesați sa oferim soluții configurate si adaptate companiilor aflate în dificultate, urmărind să valorificăm experiența noastră combinată în servicii de M&A, restructurare si insolvență. Ne dorim să punem la dispoziția colaboratorilor experiența și networking-ul nostru la nivel regional, inclusiv prin facilitarea valorificării activelor din procedurile de insolvență din piața locală.”

Prima TV a intrat în insolvență în 2015. În 2017, creditorii au aprobat un plan de reorganizare care prevede inclusiv opțiunea de business transfer.

În luna mai 2019, compania și creditorii acesteia au decis să acorde mandat exclusiv de vânzare către PwC România pentru finalizarea unei posibile tranzacții.

A picat deal-ul cu Adrian Tomșa?

Comunicatul PwC vine la câteva luni după ce Adunarea Creditorilor Prima TV aprobase vânzarea televiziunii către omul de afaceri Adrian Tomșa, proprietar al Look TV, după cum paginademedia.ro a relatat AICI

În octombrie, anul trecut, Adunarea Creditorilor a fost de acord cu oferta în valoare de 4,8  milioane de euro (pe larg AICI). La vremea respectivă, potrivit documentelor trimise creditorilor, "administratorul judiciar a înregistrat o ofertă pentru achiziționarea tuturor activelor corporale și necorporale aparținând Prima Broadcasting Group." O vânzare "în bloc".

Oferta prin "negociere directă cu cumpărător identificat", este de 22,4 milioane de lei. În euro: 4,8 milioane, după cum punctează documentul. 

După ce creditorii au fost de acord cu oferta, a urmat un nou pas: în februarie, acest an, Adunarea Creditorilor a aprobat și forma contractului, ultima etapă urmând a fi semnarea efectivă a acestuia. 

Potrivit informațiilor Paginademedia.ro, discuțiile s-au blocat în această etapă.

Ce spune Adrian Tomșa?

"Noi avem o ofertă depusă. Ne gândim dacă să o menținem sau nu"

Ce se întâmplă ce dealul cu Adrian Tomșa, proprietarul Look, care era la un pas de semnare?

Contactat de Paginademedia.ro, Adrain Tomșa a declarat că "există în continuare oferta", dar că "se gândește dacă o menține".

Adrian Tomșa, pentru Paginademedia.ro:

"Noi avem o ofertă clară depusă. Există oferta de la noi, dar creditorii au considerat că au nevoie de un consultant pentru această tranzacție.

Din punctul nostru de vedere, este o ofertă rezonabilă și corectă, atât din punct de vedere financiar, cât și al condițiilor. Ne menținem oferta, însă în aceleași condiții", a declarat Adrian Tomșa pentru Paginademedia.ro.

Au fost discuții cu PwC, consultantul de vânzare?

"Am fost contactați de consultanți în legătură cu oferta. Le-am spus că ne vom gândi până săptămâna viitoare dacă vom continua discuțiile", a declarat Tomșa pentru Paginademedia.ro.

Dacă oferta a fost aprobată de Adunarea Creditorilor, la fel și contractul, unde s-au oprit discuțiile? De ce nu s-a semnat?

"Să spunem că nu am vrut să ne asumăm riscuri mai mari. Nu ne-am modificat oferta. Nu pot da mai multe detalii", a mai spus pentru Paginademedia.ro Adrian Tomșa, proprietarul grupului Clever Media, care deține posturile Look, dar și compania eAd (care are drepturile de difuzare pentru Liga I). 

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

 • Se înțelege ca nu-i vorba că vânzătorul nu are bani, ci cei de la PWC le-au spus creditorilor că sunt șmecheri și le pot găsi pe cineva care sa le dea mai mult decât cei €4,8 mio. Ca atare aceștia - deși aprobaseră oferta și contractul- au dat acum mandat PWC sa le găsească pe cineva, la un preț mai mare (că deh, trebuie sa intre și comisionul de șmecherie in pret). Cu alte cuvinte, țigănie românească: bati palma, accepți preț și contract și când să semnezi, apare un intermediar "cu nume" sa ceara mai mult.
  Asta îmi amintește de un alt mare "afacerist", Horia Simu, care a ratat finanțarea achiziției unui producător de cupru din FY pentru că, deși avea o oferta de finanțare negociată și acceptata, s-a dus apoi la alții, sa gaseasca mai ieftin. Moment în care a rămas și fără oferta inițială și fără una noua, deoarece nimeni nu apreciază partenerii fără cuvant.
  Sau cazul foștilor proprietari de la Timpuri noi care au refuzat 110 milioane pe teren pentru că voiau 120 și au sfârșit prin a-l da cu 40 de milioane!:)))

  Piata Tv in Ro nu este foarte atractivă pentru un investitor într-o generalistă de locul 5 + televiziunea nici nu are mare viitor în fața internetului, ca atare sunt șanse să se fi păcălit creditorii când au ales să dea mandat PWC, deși aveau oferta pe masa.
  Astia de la CME se chinuie de 2ani să găsească cumpărător pentru televiziuni market leader și nu le iese.
  Nu am date exacte despre Prima, dar 4,8 milioane pt o generalistă falita, care emite cu tehnologie de 30 de ani,pe locul 5-6 într-o țară/piata nu foarte mare, s-ar putea sa fie un preț f bun.
  Sau poate vine PWC cu Russia today sau China news, deși nu prea cred, altfel nu-l căutau pe cel cu oferta.
 • Deci, cand a fost vorba sa scoata banii, marele gigant media Look TV (eAd - Orlando Nicoara et comp.) a cam zbarcit-o:
  Nema money!
  Sa-i vedem cum scot banii si pentru drepturile de Liga 1! Tare curios sunt!
 • Pacat de Prima TV ca nu reuseste sa intre pe mana unor oameni care sa o readuca la viata in primele locuri acolo unde era la inceputuri. E o televiziune care inca are audiente bune, o vad aproape zilnic in top 10 cel putin si cu modificari poate redeveni ceea ce a fost. Are cateva emisiuni bune care pot fi mentinute pe viitor dar desigur prima data au nevoie de un sef cu bani care sa investeasca ceva bani si pot sta macar la lupta cu Kanal D.
 • Singura televiziune care în afară de serile de miercuri și duminică, de multă vreme n-a mai pus la bătaie în prime time ceva cu care postul să se identifice.
 • acest post tv are o grila de programe asemanatoare cu mijlocul anilor 2000. si-a pierdut relevanta pe piata de foarte multi ani.
 • Prima TV are potențial să crească dar trebuie investiții multe și o nouă viziune începând cu ideea Prima TV HD !

Trimite un comentariu