Skip to main content

Acces Direct și Xtra Night Show, amendate de CNA, pentru imixtiuni în viața unor persoane

 
Acces Direct și Xtra Night Show, amendate de CNA, pentru imixtiuni în viața unor persoane

Acces Direct și Xtra Night Show au adus o amendă de 20.000 de lei Antenei 1, în ședința CNA de joi. E vorba despre o ediție Acces Direct, din 20 mai, prezentată de Cristina Cioran, și o ediție Xtra Night Show, din 14 mai.

Publicitate

În ambele cazuri, membrii CNA au considerat că a fost încălcată legislația privind dreptul la viață privată al persoanelor la care s-a făcut referire în emisiuni. 

Despre ce era vorba: 

Ediția Acces Direct, care a cântărit cel mai greu în cuantumul amenzii, a prezentat povestea unui bărbat care ar fi avut relații cu o tănără și, mai apoi, cu mama acestei. Cu aceasta din urmă, bărbatul ar fi avut și un copil. Bărbatul a apărut la Acces Direct, unde a făcut și o serie de acuzații că fiul său ar fi fost abuzat de mamă.

Cazul a fost analizat ca urmare a unei plângeri venite din partea femeii:

„Din dorința de subiecte bomba, postul de televiziune Antena 1, mi-a încălcat dreptul fundamental la viață privată, prin folosirea numelui meu și al fiicei mele, cât și funcția domiciliu (localitatea) in cadrul emisiunii Acces Direct, invențiile acestui domn, care nu se poate numi nici măcar tată. Am fost abuzata psihic și fizic de către acesta dovada stand însuși ordinul de protecție dat”, se menționează în reclamație. 

Norina Ionescu, reprezentantul Antena Group, prezentă în fața CNA, a spus că moderatoarea și-a făcut treaba și a intervenit de fiecare dată când a fost cazul, cerând probe. În plus, imaginile prezentate pe post au fost blurate. 

„Materialele date pe post au fost puse la dispoziție de tată care are partea lui de subiect și partea lui de dreptate. Singura chestiune este de cenzură, de a nu apărea acest subeict la televizor, altfel consider că a fost tratat respectându-se prevederile legale. Au fost blurate imaginile prezentat”, le-a spus Norina Ionescu membrilor CNA.  

Pe de altă parte, Radu Herjeu, membru CNA, a spus că nu moderatoarea a fost problema:

„Eu nu am vorbit de rolul moderatoafrei, ci de acest articol (din codul audiovizual - n.r.): Este interzisă difuzarea de ştiri, dezbateri, anchete sau de reportaje audiovizuale care constituie imixtiuni în viaţa privată şi de familie a persoanei, fără acordul acesteia.

Dacă tu poți să susții că această emisiuni nu este o imixtiune gravă în viața privată a unei persoane, care nu numai că nu și-a dat acordul, dar v-a pus în vedere să nu discutați acest subiect, atunci ok, înțelegem diferit ce înseamnă viață privată și imixtiuni.”

Norina Ionescu

„Cosider că acest subiect depășește limitele unei vieți private atâta timp cât efectele sunt cele care implică autorități publice și integritatea și sănătatea unui minor. Consider că depășește viața privată.”

Radu Herjeu: „Sunt acuzații pe care nu le-ați demonstrat cu nimic, decât cu declarațiile acestui individ. Nu ați avut absolut nimic altceva în susținerea acestor declarații. Pentru asta nu era nevoie de o emisiune de o oră cu acest individ care să spună orice îi trece prin cap.” 

În cel de-al doilea caz, de la Xtra Night Show, a fost vorba despre o ediție în care se discuta despre moartea designerului Răzvan Ciobanu și despre o persoană care ar fi avut „un rol extrem de important în ultimele zile”. 

Bărbatul respectiv, nefiind persoană publică, a fost prezentat pe post, fără a i se cere acordul. Mai mult, moderatorul le-a cerut telespectatorilor să trimită informații dspre bărbatul prezentat în imaginile de pe ecran.

Sancțiunea pentru Antena 1 a fost votată în unanimitate de membrii prezenți, pentru că în cele două emisiuni a fost încălcat dreptul la viață privată al persoanelor în cauză.  

Legislație

ART. 33 (1) Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii private şi de familie, a domiciliului şi a corespondenţei.

(3) Este interzisă difuzarea de ştiri, dezbateri, anchete sau de reportaje audiovizuale care constituie imixtiuni în viaţa privată şi de familie a persoanei, fără acordul acesteia.

În cazul emisiuni Xtra Night Show s-a ținut cont și de articolul 32 - (1) Niciun drept conferit prin lege nu poate fi exercitat într-un mod excesiv şi nerezonabil, contrar bunei-credinţe, în scopul de a vătăma sau de a păgubi pe altul ori profitând de ignoranţa sau de buna-credinţă a persoanelor.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu