Skip to main content

Acces Direct şi Xtra Night Show, amendate de CNA, pentru imixtiuni în viaţa unor persoane

 
Acces Direct şi Xtra Night Show, amendate de CNA, pentru imixtiuni în viaţa unor persoane

Acces Direct şi Xtra Night Show au adus o amendă de 20.000 de lei Antenei 1, în şedinţa CNA de joi. E vorba despre o ediţie Acces Direct, din 20 mai, prezentată de Cristina Cioran, şi o ediţie Xtra Night Show, din 14 mai.

Publicitate

În ambele cazuri, membrii CNA au considerat că a fost încălcată legislaţia privind dreptul la viaţă privată al persoanelor la care s-a făcut referire în emisiuni.

Despre ce era vorba:

Ediţia Acces Direct, care a cântărit cel mai greu în cuantumul amenzii, a prezentat povestea unui bărbat care ar fi avut relaţii cu o tănără şi, mai apoi, cu mama acestei. Cu aceasta din urmă, bărbatul ar fi avut şi un copil. Bărbatul a apărut la Acces Direct, unde a făcut şi o serie de acuzaţii că fiul său ar fi fost abuzat de mamă.

Cazul a fost analizat ca urmare a unei plângeri venite din partea femeii:

„Din dorinţa de subiecte bomba, postul de televiziune Antena 1, mi-a încălcat dreptul fundamental la viaţă privată, prin folosirea numelui meu şi al fiicei mele, cât şi funcţia domiciliu (localitatea) in cadrul emisiunii Acces Direct, invenţiile acestui domn, care nu se poate numi nici măcar tată. Am fost abuzata psihic şi fizic de către acesta dovada stand însuşi ordinul de protecţie dat”, se menţionează în reclamaţie.

Norina Ionescu, reprezentantul Antena Group, prezentă în faţa CNA, a spus că moderatoarea şi-a făcut treaba şi a intervenit de fiecare dată când a fost cazul, cerând probe. În plus, imaginile prezentate pe post au fost blurate.

„Materialele date pe post au fost puse la dispoziţie de tată care are partea lui de subiect şi partea lui de dreptate. Singura chestiune este de cenzură, de a nu apărea acest subeict la televizor, altfel consider că a fost tratat respectându-se prevederile legale. Au fost blurate imaginile prezentat”, le-a spus Norina Ionescu membrilor CNA.

Pe de altă parte, Radu Herjeu, membru CNA, a spus că nu moderatoarea a fost problema:

„Eu nu am vorbit de rolul moderatoafrei, ci de acest articol (din codul audiovizual - n.r.): Este interzisă difuzarea de ştiri, dezbateri, anchete sau de reportaje audiovizuale care constituie imixtiuni în viaţa privată şi de familie a persoanei, fără acordul acesteia.

Dacă tu poţi să susţii că această emisiuni nu este o imixtiune gravă în viaţa privată a unei persoane, care nu numai că nu şi-a dat acordul, dar v-a pus în vedere să nu discutaţi acest subiect, atunci ok, înţelegem diferit ce înseamnă viaţă privată şi imixtiuni.”

Norina Ionescu:

„Cosider că acest subiect depăşeşte limitele unei vieţi private atâta timp cât efectele sunt cele care implică autorităţi publice şi integritatea şi sănătatea unui minor. Consider că depăşeşte viaţa privată.”

Radu Herjeu: „Sunt acuzaţii pe care nu le-aţi demonstrat cu nimic, decât cu declaraţiile acestui individ. Nu aţi avut absolut nimic altceva în susţinerea acestor declaraţii. Pentru asta nu era nevoie de o emisiune de o oră cu acest individ care să spună orice îi trece prin cap.”

În cel de-al doilea caz, de la Xtra Night Show, a fost vorba despre o ediţie în care se discuta despre moartea designerului Răzvan Ciobanu şi despre o persoană care ar fi avut „un rol extrem de important în ultimele zile”.

Bărbatul respectiv, nefiind persoană publică, a fost prezentat pe post, fără a i se cere acordul. Mai mult, moderatorul le-a cerut telespectatorilor să trimită informaţii dspre bărbatul prezentat în imaginile de pe ecran.

Sancţiunea pentru Antena 1 a fost votată în unanimitate de membrii prezenţi, pentru că în cele două emisiuni a fost încălcat dreptul la viaţă privată al persoanelor în cauză.

Legislaţie

ART. 33 (1) Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii private şi de familie, a domiciliului şi a corespondenţei.

(3) Este interzisă difuzarea de ştiri, dezbateri, anchete sau de reportaje audiovizuale care constituie imixtiuni în viaţa privată şi de familie a persoanei, fără acordul acesteia.

În cazul emisiuni Xtra Night Show s-a ţinut cont şi de articolul 32 - (1) Niciun drept conferit prin lege nu poate fi exercitat într-un mod excesiv şi nerezonabil, contrar bunei-credinţe, în scopul de a vătăma sau de a păgubi pe altul ori profitând de ignoranţa sau de buna-credinţă a persoanelor.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • marian marian
    Mile poate pentru tine sunt facute aceste emisiuni doar esti consilierul varanului ,
  • mile mile
    o emisiune buna pentru marean, si asa e agramat , se recunoaste intre ei
  • ion ion
    Cristina Cioran are doar 41 de ani ?!?!

Trimite un comentariu

sus