Skip to main content

ActiveWatch. „Discursul urii”, anul trecut. Derapaje de la Viorica Dăncilă, Iohannis sau CTP. Cuvântul „autist”, popular printre politicieni

 
ActiveWatch. „Discursul urii”, anul trecut. Derapaje de la Viorica Dăncilă, Iohannis sau CTP. Cuvântul „autist”, popular printre politicieni

Cum s-a manifestat „discursul urii” în România, anul trecut? ActiveWatch, în raportul anual pe această temă, a trecut în revistă exemplele care ilustrează cel mai bine „principalele tendințe în materie de hate speech”. 

Maghiarii și minoritățile sexuale au fost principala țintă pentru instigarea la ură și intoleranță. 

Publicitate

Politicienii, jurnaliștii sau persoanele publice au avut un comportament rasist, misogin sau xenofob. Gigi Becali, Viorica Dăncilă sau Cristian Tudor Popescu se găsesc pe lista celor care au discriminat sau au instigat la ură în anumite intervenții publice.

 • Viorica Dăncilă, premierul Românei, a folosit expresia „autiști” atunci când s-a referit la cei care „dezinformează UE”. 
 • Klaus Iohannis, președintele României, a folosit de asemenea cuvântul „autist” într-un dintre discursurile sale:

„Nu putem să ne facem că suntem autiști și să ne prefacem că nu se discută OUG pentru amnistie”, a spus Iohannis. 

 • Mihai Tudose a avut o replică discriminatorie pentru cetățenii maghiari:

„Dacă steagul secuiesc va flutura pe instituțiile de acolo, toți vor flutura lângă steag”, a spus Tudose. 

 • Gigi Becali este și el în raport, cu câteva afirmații misogine la adresa Vioricăi Dăncilă. 
 • Și numele jurnalistului Cristian Tudor Popescu se află în raport. Gazetarul i-a numit „handicapați mintal” pe susținătorii familiei tradiționale:

„O să-i numesc pe cei care ies în stradă la mitingul ăsta, o să-i numesc mitingul handicapaților mintal”, a spus CTP. 

 • Numele lui Cristian Tudor Popescu a mai apărut și în povestea „pavianului cu mantie”, când a comparat coafura Vioricăi Dăncilă și blana pavianului cu mantie. El a fost amendat atunci de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării cu 1.000 de lei. Ulterior, Curtea de Apel București i-a dat câștig de cauză jurnalistului. 

Cazul publicației Times New Roman este trecut în raport. Publicația fost amendată, după publicarea unui articol cu titlul „Curva lui Dragnea, asaltată de PSD-iști”.

CNCD a concluzionat, în unanimitate de voturi, că titlul „creează o atmosferă ostilă, degradantă, umilitoare la adresa femeilor membre PSD”

De altfel, pentru cele mai multe derapaje de acest fel au existat reclamații către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

„CNCD continuă să fie cea mai activă instituție atunci când vine vorba de sancționarea discursului instigator la ură (...) deși debutul lui 2018 a fost marcat de suspiciuni servilism politic în ceea ce privește activitatea instituției”, subliniază ActiveWatch. 

Raportul celor de la Active Watch notează că în 2018 a aplicat amenzi în valoare de 84.000 de lei. Cele mai multe dintre amenzi „au fost date pentru discursuri de ură care au vizat femeile”. 

„Instituția a aplicat 26 de amenzi și 17 avertismente. Comparativ cu datele prezentate în edițiile trecute ale acestui raport, valoarea totală a amenzilor a crescut spectaculos: în perioada octombrie 2015 - decembrie 2016 CNCD aplicase amenzi în valoare de 61.000 de lei; în 2017 cifra a fost de 34.000 de lei; în 2018 – 84.000 de lei”, potrivit raportului ActiveWatch. 

O concluzie interesantă a documentului arată că: „Jurnaliștii sunt categoria de comunicatori față de care CNCD arată cea mai puțină clemență” 

În spațiul public au existat și manifestări care încurajează diversitatea. Printre acestea amintim:

 • Eveniment sportiv dedicat comunității LGBT la Cluj
 • Marș de Ziua Conștientizării Autismului
 • Ziua Internațională a Romilor, sărbătorită la Cugir

Toate concluziile cu privire la discursul intolerant și instigator la ură din România sunt prezentate în raportul anul întocmit de ActiveWatch. 

RAPORTUL, PE LARG

Pe scurt din raport:

1. Manifestări ale intoleranței în spațiul public

 • Maghiarii și minoritățile sexuale au fost ținta predilectă a discursurilor intolerante și instigatoare la ură.
 • Discursul instigator la ură de factură violentă tinde să fie utilizat mai degrabă de comunicatori activi la nivel local, nu național.
 • Au fost numeroase cazurile politicienilor care au folosit expresii ofensatoare, cel mai probabil fără să realizeze acest lucru.
 • Există în continuare manifestări extreme ale antisemitismului.
 • Discursul islamofob și anti-refugiați s-a diminuat odată ce presa și-a pierdut interesul față de criza refugiaților, însă nu a dispărut cu totul.

2. Activitatea Consiliului Național al Audiovizualului

 • CNA a aplicat, în 2018, un număr mic de sancțiuni, însă cu o valoare totală mult mai mare decât a celor aplicate de CNCD.
 • Sancțiunile aplicate de CNA vizează, de multe ori, pachete de încălcări ale legislației audiovizuale, prin urmare nu este clar ce proporție din fiecare amendă poate fi direct atribuită discursurilor de ură.
 • CNA nu justifică suficient de clar motivele pentru care aplică sancțiunile, prin urmare impactul educativ al acestora este redus semnificativ.
 • CNA nu doar că a fost practic absent pe durata referendumului de modificare a Constituției, însă, prin deciziile luate cu privire la reflectarea acestuia în presă, i-a favorizat clar pe cei care urmăreau ca referendumul să fie validat.

3. Activitatea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării

 • Dintre toate instituțiile românești cu abilități în sancționarea discursului instigator la ură, CNCD a soluționat cele mai multe plângeri.
 • În 2018, CNCD a îmbunătățit cu aproape o săptămână durata medie de soluționare a plângerilor, iar valoarea totală a amenzilor a crescut semnificativ.
 • Jurnaliștii sunt categoria de comunicatori față de care CNCD arată cea mai puțină clemență.
 • Deși spre finalul anului activitatea CNCD a început să se redreseze, prima jumătate a lui 2018 a fost marcată de colapsul Consiliului în fața presiunilor politice la care era (și, posibil încă este) supus. Aceste presiuni sunt de natură să compromită însăși principiile care guvernează activitatea CNCD.
 • CNCD continuă să confunde insulta cu discriminarea, în baza unei interpretări ad literam a articolului care vizează protejarea demnității umane.

Metodologie

Raportul anual cu privire la discursul intolerant și instigator la ură în România, 2018, și-a propus să treacă în revistă principalele tendințe în materie de hate speech și de combatere a acestuia care s-au manifestat pe durata anului.

Cercetarea s-a orientat asupra următoarelor domenii:

• manifestări ale intoleranței în spațiul public;
• manifestări publice de susținere a diversității;
• activitatea principalelor instituții cu competențe în sancționarea discursului instigator la ură;
• autoreglementări existente la nivelul media, partidelor politice și federațiilor sportive;
• legislație în vigoare și propuneri legislative.

Cercetarea este în principal calitativă, realizată prin desk research, prin urmare rezultatele ei nu pot fi considerate ca fiind relevante din punct de vedere statistic. Ne-am propus să recoltăm și să ilustrăm principalele tipuri de probleme care și-au făcut cel mai vizibil prezența în spațiul public.

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

 • CTP este un oportunist. Daca vrea sa sustina LGBT (minoritatile sexuale), trebuia sa o faca mai devreme, pentru ca a avut o platforma in ultimii 20 de ani. Sare acum ca e la moda. Sa nu uitam ca este un om care a declarat ca nu intelege cum cineva poate iubi un caine. Asta spune tot.

Trimite un comentariu