Skip to main content

Pro TV, amendat de CNA pentru că a uitat să difuzeze pe post textul unei sancţiuni

 
Pro TV, amendat de CNA pentru că a uitat să difuzeze pe post textul unei sancţiuni

Sancţionat pentru că...nu a difuzat textul unei sancţiuni, aşa cum spune legea. Forul audiovizual a decis amendarea Pro TV cu 2.500 de lei (sancţiunea minimă), pentru că a încălcat legislaţia audiovizualului privind difuzarea textului sancţiunilor.

Publicitate

De unde a pornit totul. Conctret, CNA a decis, în şedinţa din 14 mai, să sancţioneze Pro TV cu o somaţie pentru emisiunea „România, te iubesc” (reportajul „Eroare Capitală”), din 24 martie, întrucât „au fost formulate acuzaţii la adresa unei persoane în susţinerea cărora nu au fost prezentate dovezi şi nici punctul de vedere al acesteia”. Totodată, postul a trebuit să-i dea persoanei în cauză şi un drept la replică.

Conform legii, Pro TV ar fi trebuit să difuzeze textul sancţiunii, în următoarele 24 de ore de la comunicare, de cel puţin trei ori, în intervalul orar 18.00 - 22.00.

Cu toate acestea, din monitorizarea CNA a reieşit că postul n-a difuzat nici măcar o dată sancţiunea.

„A fost o surpriză şi pentru noi. A fost o eroare. S-a primit decizia, a fost făcut textul. Dintr-o eroare, nu s-a difuzat. S-a difuzat, însă, dreptul la replică. Noi putem să o difuzăm şi acum”, a spus Roxana Popescu, reprezentanta Pro TV în faţa membrilor CNA.

CNA a dat totuşi o sancţiune (cea mai mică), de 2.500 de lei, pentru încălcarea articolului privind difuzarea sancţiunilor. Aceeaşi amendă a primit cu câteva săptămâni în urmă şi Gold FM, după cum Paginademedia.ro a relatat AICI.

Legislaţie:

art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, conform cărora: „(1) Radiodifuzorul căruia i s-a aplicat o sancţiune sau i s-a adresat o somaţie de intrare în legalitate de către Consiliu are obligaţia de a comunica publicului motivele şi obiectul sancţiunii sau ale somaţiei, în formularea transmisă de Consiliu; (2) În cazul serviciilor de programe de televiziune, textul somaţiei sau al sancţiunii se difuzează în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18,00 - 22,00, din care o dată în principala emisiune de ştiri.”

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Salam Salam
    Gata, după asa o amenda sigur Faliment scrie pe trustul Pro.....
  • www www
    @jk
    Cum sa sanctioneze cu somatie, nedifuzarea unei somatii? Vor ajunge la 100 de somatii si tot nu vor difuza somatia.
    Daca prima pedeapsa nu a functionat, trebuie sa se treaca la urmatorul nivel (amenda). Daca nici amenda nu va functiona, atunci cred ca urmatorul nivel este incetarea emisiei.
  • Ionut Ionut
    Scoate bani ăștia pe o secunda de publicitate și le mai și rămân Încă de zeci de ori suma asta
    Bani ăștia sunt mai puțin decât salariu la oricare angajat ProTv
  • jk jk
    Chiar a fost o surpriza.Cred ca nimeni nu se astepta la Pro Tv sa faca asta.Totusi, cred ca legea ar trebui usor schimbată în sensul ca postul sa fie sancționat cu somatie daca n-a difuzat o somatie si amenzi doar pentru...amenzi
    Interesant e ca anul asta a inceput sa se sancționeze si chestiile astea,dar na,lege a e lege si sa sanctioneze

Trimite un comentariu

sus