Skip to main content

Pro TV, amendat de CNA pentru că a uitat să difuzeze pe post textul unei sancțiuni

 
Pro TV, amendat de CNA pentru că a uitat să difuzeze pe post textul unei sancțiuni

Sancționat pentru că...nu a difuzat textul unei sancțiuni, așa cum spune legea. Forul audiovizual a decis amendarea Pro TV cu 2.500 de lei (sancțiunea minimă), pentru că a încălcat legislația audiovizualului privind difuzarea textului sancțiunilor. 

De unde a pornit totul. Conctret, CNA a decis, în ședința din 14 mai, să sancționeze Pro TV cu o somație pentru emisiunea „România, te iubesc” (reportajul „Eroare Capitală”), din 24 martie, întrucât „au fost formulate acuzaţii la adresa unei persoane în susţinerea cărora nu au fost prezentate dovezi şi nici punctul de vedere al acesteia”. Totodată, postul a trebuit să-i dea persoanei în cauză și un drept la replică. 

Publicitate

Conform legii, Pro TV ar fi trebuit să difuzeze textul sancțiunii, în următoarele 24 de ore de la comunicare, de cel puțin trei ori, în intervalul orar 18.00 - 22.00. 

Cu toate acestea, din monitorizarea CNA a reieșit că postul n-a difuzat nici măcar o dată sancțiunea. 

„A fost o surpriză și pentru noi. A fost o eroare. S-a primit decizia, a fost făcut textul. Dintr-o eroare, nu s-a difuzat. S-a difuzat, însă, dreptul la replică. Noi putem să o difuzăm și acum”, a spus Roxana Popescu, reprezentanta Pro TV în fața membrilor CNA. 

CNA a dat totuși o sancțiune (cea mai mică), de 2.500 de lei, pentru încălcarea articolului privind difuzarea sancțiunilor. Aceeași amendă a primit cu câteva săptămâni în urmă și Gold FM, după cum Paginademedia.ro a relatat AICI.

Legislație:

art. 93^1 alin. (1) și (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, conform cărora: „(1) Radiodifuzorul căruia i s-a aplicat o sancţiune sau i s-a adresat o somaţie de intrare în legalitate de către Consiliu are obligaţia de a comunica publicului motivele şi obiectul sancţiunii sau ale somaţiei, în formularea transmisă de Consiliu; (2) În cazul serviciilor de programe de televiziune, textul somaţiei sau al sancţiunii se difuzează în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18,00 - 22,00, din care o dată în principala emisiune de ştiri.”

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

 • @jk
  Cum sa sanctioneze cu somatie, nedifuzarea unei somatii? Vor ajunge la 100 de somatii si tot nu vor difuza somatia.
  Daca prima pedeapsa nu a functionat, trebuie sa se treaca la urmatorul nivel (amenda). Daca nici amenda nu va functiona, atunci cred ca urmatorul nivel este incetarea emisiei.
 • Scoate bani ăștia pe o secunda de publicitate și le mai și rămân Încă de zeci de ori suma asta
  Bani ăștia sunt mai puțin decât salariu la oricare angajat ProTv
 • Chiar a fost o surpriza.Cred ca nimeni nu se astepta la Pro Tv sa faca asta.Totusi, cred ca legea ar trebui usor schimbată în sensul ca postul sa fie sancționat cu somatie daca n-a difuzat o somatie si amenzi doar pentru...amenzi
  Interesant e ca anul asta a inceput sa se sancționeze si chestiile astea,dar na,lege a e lege si sa sanctioneze

Trimite un comentariu