Skip to main content

Cazul Caracal. Șase reclamații la CNA legate de modul în care televiziunile au reflectat ororile din Caracal

 
Cazul Caracal. Șase reclamații la CNA legate de modul în care televiziunile au reflectat ororile din Caracal

Consiliul Național al Audiovizualului a primit șase reclamații în cinci zile de când posturile de televiziune relatează cazul crimelor din Caracal.

Modul în care s-a văzut pe TV cazul de la Caracal a fost reclamat de telespectatori, dar și de organizația ActiveWatch, potrivit informațiilor Paginademedia.ro.

Publicitate

În general, reclamațiile se referă la posturile de știri și la cum au reflectat tragedia, la faptul că acestea au speculat, pentru audiență, durerea rudelor celor două adolescente ucise.

ActiveWatch, de exemplu, reclamă o emisiune Antena 3 în care au fost prezentate imagini cu familia uneia dintre tinere, surprinsă în momentul în care a aflat că adolescenta a fost ucisă.

Pe lângă cele șase reclamații, CNA a decis să facă și o monitorizare de linie a principalelor posturi de televiziune (cele de știri și marile generaliste, plus posturile locale din Olt și Dolj), pentru a vedea cum a fost reflectat cazul.

Ca procedură, cele câteva zeci de ore de emisiuni pe acest subiect vor fi transcrise sub formă de text de către departamentul de monitorizare al CNA. Apoi, când rapoartele sunt finalizate, vor intra în discuție în ședința publică a CNA

Amintim că posturile de știri au difuzat duminică imagini cu familia îndurerată a Alexandrei Măceșanu, imediat după ce părinții au aflat că criminalul și-a recunoscut vina. 

Consiliul Național al Audiovizualului a dat ieri un comunicat, prin care îndeamnă televiziunile să trateze cazurile „cu decență și responsabilitate”. 

„Membrii CNA le reamintesct radiodifuzorilor obligația de a trata cu decență și responsabilitate acest subiect și de a respecta, în cadrul programelor audiovizuale, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, protecția demnității umane și a dreptului la propria imagine, precum și asigurarea informării corecte - prevăzute în legislația audiovizualului”, notează același document.

Citește și: 

CNA către televiziuni: „Tratați cu decență cazul crimelor de la Caracal”

ISTORIE PE REPEAT. Cazul crimelor din Caracal, derapajele TV și regulile. Ce nu trebuie să facă posturile și fac mereu

AUDIENȚE. Crimele din Caracal, pe TV. România TV, cel mai urmărit post TV duminică. Cifre mari pentru stațiile de știri

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • nu cred ca mai sunt vii! nu stiu! dar eu unul mi-am pierdut speranta! macar parintii lor! sa nu isi piarda speranta! dar ma gandesc ca ele au fost luate! la prostitutie! si atunci! mai mult ca sigur! nu sunt in tara! cred ca sunt in afara! acolo ar trebui cautat! dar stiu politia romana! nu poate ajunge pana acolo!
  • Doar atatea?Nu cred că doar atatia sunt surprinsi neplăcut de abordarea poate exagerata a tv-urilor
    Si intrebare pentru CNA:cand se va monitoriza in linie perioada asta,se vor include doar posturile centrale sau eventual si localele ?
    Probabil că va fi nevoie de o sedinta doar pentru monitorizarea rapoartelor si audierea celor ce reprezinta televiziunilor

Trimite un comentariu