Skip to main content

Denise Rifai, de neoprit. CNA a suspendat ședința ca să o potolească. Confruntare pe tema Mircea Badea. „Vreau doar să-l opriți pe omul acesta”

 
Denise Rifai, de neoprit. CNA a suspendat ședința ca să o potolească. Confruntare pe tema Mircea Badea. „Vreau doar să-l opriți pe omul acesta”

Dezbatem DE NI SE încing spiritele. O ședință CNA cu Denise Rifai invitată a fost ca o emisiune cu…Denise Rifai. Cu membrii care vorbeau peste invitați, cu discuții pe un ton ridicat ca să se acopere unii pe alții sau cu apropouri despre „culori” politice.

Publicitate

Șefa CNA chiar a suspendat ședința pentru 10 minute, după ce Denise Rifai nu a mai putut fi oprită. Debitul verbal al moderatoarei de la Realitatea i-a acoperit pe membrii CNA.

Nici președintele CNA nu s-a lăsat mai prejos. Monica Gubernat a întrebat-o pe Denise Rifai „cine a aruncat primul piatra?” în scandalul cu Mircea Badea, sau „vi se pare că semăn cu Ana Pauker?”, amintind de un moment de la începutul anului, când emisia postului Realitatea TV a fost suspendată cu 10 minute pentru modul în care au reflectat protestele din 10 august.

La momentul respectiv, Denise Rifai a comparat-o pe Monica Gubernat cu Ana Pauker.

În cele aproape două ore de discuții, Denise Rifai a repetat că nu vrea amenzi în bani pentru Antena 3, ci doar că Mircea Badea să fie „oprit

Mircea Badea despre Denise Rifai: "jihadistă", "Miss Piggy"

De unde a pornit totul?

Denise Rifai a sesizat CNA după ce a fost făcută, printre altele, „jihadistă” și „miss Piggy”. Cazul a fost analizat în ședința de marți, când nu a trecut nicio propunere de sancționare. Cristina Pocora propusese o scrisoare de atenționare, însă nu a trecut la vot.

După discuția de marți, Denise Rifai a cerut CNA reanalizarea cazului și să vină în fața CNA pentru a-și prezenta poziția.

În fața forului au venit, joi, din partea Realitatea, Edward Pastia, director executive al Realitatea TV, Denise Rifai, realizatoare a emisiunii Legile Puterii, producătoarea emisiunii Legile Puterii și Mihăiță Avram, care reprezintă de obicei postul în relația cu CNA.

Discutăm discuții. Două ore de vorbă fără finalitate

Prezentăm în continuare doar o parte din discuția de la CNA. O discuție care a durat aproape două ore. Fără vreo finalitate.

CNA a respins, în final, cererea de reanalizare a Denisei Rifai. Au fost doar cinci voturi pentru reanalizare, în condițiile în care era nevoie de șase. 

Denise Rifai, în debutul ședinței:

„Mi-aș fi dorit să fi venit aici poate după ce m-ați fi ajutat deja. Am venit să vă rog și nu o să plec de aici până nu o să am măcar promisiunea din partea dumneavoastră că sunteți pentru noi, jurnaliștii, instanța care trebuie să reglementeze tipul acesta de abuz și de derapaj pe care jurnalistul Mircea Badea îl face în mod constant și repetat ori de câte ori probabil are câte o zi mai nefavorabilă domniei sale.”

"Mă simt jgnită. Cum poate să mă acuze că sunt jihadistă, adică sunt teroristă, în contextul în care eu nu sunt?"

Denise Rifai:

„Mă simt jignită. Mă simt sub un asalt de jigniri continue care sunt total în contra dreptului meu la imagine, dreptului meu la demnitate, reputației mele de jurnalist și libertății mele religioase. Domnul acesta nu respectă nimic.”

„Ce face acum este doar o mostră din ce face Mircea Badea în mod constant. Eu nu sunt teroristă. Eu nu sunt jihadistă. Aparțin vreunei grupări teroriste? Aparțin ISIS? Aparți Al-Qaeda?

Cum puteam să permitem unui jurnalist în spațiul român, în statul român să acuze o femeie? Sunt femeie, sunt jurnalist, sunt doar cetățean român. Cum poate să mă acuze că sunt jihadistă, adică sunt teroristă, în contextul în care eu nu sunt? (...)

Ideea că eu sunt teroristă nu este o glumă, nu este un epitet. NU mai vorbim de faptul că mă facă purcică în călduri sau Miss Piggy în crize maxime. Nu contează că mă vede slabă, urâtă, grasă, frumoasă, omul acesta mă face teroristă în fiecare zi, când are chef și după aceea nu i se întâmplă nimic.

Asta nu este presă, acesta nu este limbaj, acaesta nu este abordare de jurnalist, în prime-time, la un post public de televiziune.”

Realizatoarea Realitatea TV a continuat:

"Eu am venit să vă cer ajutorul, în contextul în care mă așteptam deja ca dumneavoastră să mă fi ajutat. Eu am nevoie să mă ajutați, pentru că tipul acesta de limbaj trebuie oprit. Asta nu e presă. Sunt revoltată, sunt supărată și eu nu pot să ajung acasă în fiecare seară și să mă sune colegii din televiziune. Am familie, am prieteni, am colegi.

Omul acesta nu poate să mă jignească la nesfârșit și să-mi râdă în nas la televizor. După ce s-a dezbătut speța mea fără ca eu să fiu audiată, domnul Mircea Badea în emisiunea de marți seara și-a umflat mușchii și a spus cum s-a terminat foarte rău pentru mine sesizarea pe care i-am făcut-o la CNA.

Dumneavoastră v-ar conveni?”

Tonul Denisei Rifai a determinat o reacție din partea șefei CNA.

Monica Gubernat, președintele CNA: 

„Dacă nu coborâți tonul, nu o să putem discuta rațional”

Denise Rifai: 

„Mă jigniți, doamna Gubernat. Cred că pe Mircea Badea ar trebui să-l jigniți, nu pe mine. Dumneavoastră v-ar conveni să vă facă un om teroristă? E o acuzație foarte gravă.”

Monica Gubernat:

„Doamna Rifai, pot să vă întreb ceva, dacă tot mi-ați ridicat mingea la fileu? Vi se pare că semăn cu Ana Pauker?”

O întrebare la care președintele CNA nu a primit răspuns. 

Dacă vreți respect, încercați să dați și dumneavoastră puțin respect

Un membru CNA a încercat o altă strategie pentru detensionarea momentului. Cu un apel la repect.

Orsolya Borsos, membru CNA:

„Sunt de partea dumneavoastră. Vă înțeleg foarte bine și mă empatizez cu dumneavoastră, în cel mai sincer mod.

E groaznic să fii făcut în fel și chip la televizor. Dar să știți că și eu m-am confruntat cu această problemă, fiind unguroiacă de cetățenie română.

Mențiunea mea este: Dacă vreți respect, încercați să dați și dumneavoastră puțin respect. Sau să fiți mai sensibilă.

Am văzut că sunteți foarte sensibilă la chestiunile astea și mă bucură acest lucru, fiindcă sper că de acum în acolo și la alte spețe atât de sensibile, veți fi și dumneavoastră mai atentă.” 

CNA versus CNA: Acuz de abuz. Abuz de putere. V-ați transformat în avocatul domnului Mircea Badea

În finalul discuției, unul dintre membrii CNA, Alexandru Kocsis, i-a reproșat Monicăi Gubernat, președintele CNA, că a făcut un „abuz de putere” în modul în care a condus ședința: 

„Vreau să fac o observație și vă spun că protestez față de modul în care conduceți ședința. Este un mod arbitrar, subiectiv și vă dau și exemple.

De la începutul audierii doameni Rifai, ați început cu o experiență personală a dumneavoastră, în care la un moment dat ați fost comparată cu Ana Pauker și ați reamintit acel moment. Deși noi nu discutam despre așa ceva.

Apoi, ați intrat în discuții contradictorii și consider că ați făcut un abuz de putere ca președinte de ședință și ați decis unilateral să suspendați ședința fără să ne întrebați dacă suntem de acord. Apoi că v-ați transformat în avocatul domnului Mircea Badea.

Încep să regret că am renunțat la acea prevedere care spunea că ședințele pot fi prezidate prin rotație de către membri, dacă acesta va fi modul dumneavoastră de a conduce ședințele în următorii cinci ani.”

În replică, Monica Gubernat i-a răspuns doar a vrut să atragă atenția asupra limbajului doamnei Rifai în ce îl privește pe Mircea Badea.

„Limbajul și atitudinea, pentru că tot făceau referire la atitudine, că i-au deranjat acea atitudine acelui moderator, dar dânsa a avut exact aceeași atitudine în fața Consiliului.

Și, printre rânduri, am încercat să transmit că mi se pare foarte mare ipocrizia. Nu te poți extrage ca și când tu nu ai făcut niciodată nimic, ești nevinovat, ceri respect, dar nu acorzi respect.

În încheiere, Orsolya Borsos, membru CNA, care a și făcut o serie de sesizări când Realitatea TV a avut derapaje în dezbaterile despre minoritatea maghiară, a remarcat:

„Nu pot să trec cu vederea ipocrizia (Denisei Rifai - n.r.). Nu poți să ceri respect fără să acorzi respect.” 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • CNA nu aude nu vede ce debiteaza A3 si RomaniaTv !? nu de azi de ieri ci de ani si ani , ar fi corect ca toti moderatori etc atacati de altii sau amendati pe nedrept sa se stranga la CNA sa protesteze ...cate procese a pierdut A3 si Badea cu Gadea ?!
  • CNA și CNCD sunt două adunături ***. Nu poți să îți bați joc de funcție și să fii ultima ***, ***. Fi-mi-ar scârbă de ***!
  • ..ce gura are asta denisa ..si la tv ,ca moderatoare ,,ea intreaba tot ia raspunde ...nu lasa invitatului sa-si spuna parerea sa raspundab .. ce dracu o tin pe asta pe asa post ...
  • Razvane si pe cine intereseaza aceasta doamna doar pe voi cei de antenuta rasuflata tu nu vezi ca esti penibil , vezi ca acces emisiunea ta preferata a fost pe 3 si ieri , dupa canalul cu o emisiune care ar trebui mutata dupa ora 22 00 , dar CNA ca de obicei doarme si pro ,
  • Inteleg ca Denise Rifai este de religie musulmana, si este grav ca Badea foloseste cuvinte care ating sensibilitatea oamenilor de aceasta religie. Dar se pare ca Badea va ramane nesanctionat, pentru ca Rifai a jignit maghiarii, asadar ce tie nu-ti place altuia nu-i face. Oare se stie audienta lui Badea, pentru ca emisiunea lui cred ca este incadrata la sectiunea "pamflet", cu cine concureaza el la aceasta categorie? Cu Gala umorului, Pastila de ras?

Trimite un comentariu