Skip to main content

PARTENERIAT. Un film românesc intrat recent și pe Netflix, premiat la SIMFEST. Laureații competiției de jurnalism

 
PARTENERIAT. Un film românesc intrat recent și pe Netflix, premiat la SIMFEST. Laureații competiției de jurnalism

PARTENERIAT. Festivalul de jurnalism Simfest, de la Târgu Mureș, și-a desemnat câștigorii competiției jurnalistice. Nume de la televizuni mari, din presa locală sau din străinătate au primit premii pentru diverse lucrări jurnalistice sau de ficțiune. 

Filmul „Pup-o, mă!”, regizat de Camelia Popa, a fost premiat în categoria producții de ficțiune. De menționat că filmul a intrat recent și pe platforma Netflix (Mai multe, AICI).

Publicitate

Reportaje semnate de jurnaliști de la Kanal D, TVR, dar și producții străine s-au numărat printre premianții festivalului. Câteva dintre producțiile câștigătoare:

 • Marele premiu Simfest 2019 a fost adjudecat de Maria Cinar Jiga, de la TVR Cluj, pentru producția „Între lumi”
 • „Orfelinatul groazei de la Cighid” realizat de Teodora Suth (Kanal D) a primit mențiune pentru documentar, la categoria producători mari
 • „Sfinții de la Castel”, realizator Maria Florea (TVR Iași) a primit premiul pentru film documentar, categoria producători mari
 • Producției „Tatăl meu, Imre”, realizator Andreea Știriliuc (TVR Iași) a câștigat premiul pentru jurnalism european, susținut financiar cu 500 de euro de Asociația Ziariștilor Independenți din România AZIR (secția românească a Asociației Europene a Jurnaliștilor)

Inainte de lista completă a câștigătorilor amintim și numele celor care au decis câștigătorii competiției. Din juriu au făcut parte nume ca: Conf. dr. Lucian Ionică (președinte al juriului), Conf. dr. Ion Stavre (SNSPA București), Geo Tuică (director de imagine), Codruț Pînzaru (producător independent), Prof. dr. Brîndușa Armanca (Universitatea Aurel Vlaicu Arad), Dorin Ion Ilie (director de imagine France TV), Steve Teers (editor de imagine și muzician) și Erica Gudrun Gutt (jurnalist ORF Viena). 

În competiție au fost înscrise 65 de lucrări din România, Republica Moldova, Franța, India (coproducție Canada) și Iran. 

Citește și: INTERVIU. Ioan Ceaușescu: Cum a început Festivalul de Televiziune Simfest? - „Era nevoie de o pregătire mai puternică în presa locală”

Lista premiilor acordate la Gala Simfest 2019

 • Marele premiu Simfest 2019 a fost adjudecat de Maria Cinar Jiga, de la TVR Cluj, pentru producția „Între lumi”
 • La secțiunea film studențesc a fost acordată o menţiune, producției “Totul despre Florin Dobre, mai puțin câteva lucruri”, autor Valentin Anghel, producător UNATC.
 • Tot o menţiune a primit și filmul turistic „Orașul născut din Dunăre”, autor Ion Diaconescu, producător Low Salt SRL – D.
 • Juriul a acordat mențiune și producției „Torna, Torna, Fratre!”, realizată de Liviu Moldovan.
 • Premiul pentru videoclip a fost acordat spotului cu titlul „Aurel Chirtoacă, la Cinema”. Autorul este Sergiu Ciorescu, din Republica Moldova.
 • Filmului „Jurnalul familiei E-scu”, realizat de Șerban Georgescu, producător Kolectiv Film i s-a acordat premiul pentru montaj.
 • Juriul a acordat și un premiu special pentru acțiuni umanitare, filmului „Gift of Sight” , autor Sebastian Andrei, producător LiberoProduction SDN BHD Kuala Lumpur, Malaezia.
 • Premiul pentru eseu a fost acordat producţiei „Povestea lui Crispin”, autor Liviu Moldovan. Aceeași producție a primit și diploma de excelență pentru originalitate, din partea UZPR, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România.
 • La secțiunea știri, echipa formată din Mihaela Onea, reporter și Ionel Poor, operator, de la TL Plus Maramureș au primit mențiune.
 • Premiul pentru cea mai bună știre a ajuns la televiziunea Open TV, pentru știrea dedicată calvarului șoferilor din Giurgiu, care își avariază mașinile pe un drum național nereparat de ani de zile.
 • Premiul pentru reportaj, categoria producători mici, a fost acordat producției “Mitingul lui Liviu”, autor: Alex Maranda, producător Facebook Ads SRL.
 • Premiul pentru reportaj, categoria producători mari, a fost oferit producției “Și eu – 15 minute de solidaritate de români”, autoare Marga Andreescu, de la TVR Iași.
 • Premiul pentru film documentar, categoria producători mici a ajuns la Reza Golchin din Iran, pentru producția “Black and White”.
 • „Orfelinatul groazei de la Cighid” realizat de Teodora Suth, Kanal D a primit mențiune pentru documentar, la categoria producători mari.
 • Premiul pentru film documentar, categoria producători mari, a fost acordat producției “Sfinții de la Castel”, realizator Maria Florea, TVR Iași.
 • Premiul pentru producții dedicate centenarului i-a revenit lui Dan Curean, TVR Cluj pentru “1918 – Momentul Românilor”.
 • Producția “Pup-o, mă!”, autor Camelia Popa a primit premiul pentru producții de ficțiune.
 • Premiul pentru jurnalism european, susținut financiar cu 500 de euro de Asociația Ziariștilor Independenți din România AZIR (secția românească a Asociației Europene a Jurnaliștilor) a fost acordat producției “Tatăl meu, Imre”, realizator Andreea Știriliuc, TVR Iași.
 • Premiul special al juriului a fost acordat producțiie “Apusul Apusenilor”, de Codruța Angelescu TVR1.

Festivalului Internațional al Televiziunilor și Producătorilor Independenți SIMFEST, desfășurat în perioada 26 august – 1 septembrie, la Tîrgu Mureș.

Citește și: INTERVIU. Ioan Ceaușescu: Cum a început Festivalul de Televiziune Simfest? - „Era nevoie de o pregătire mai puternică în presa locală”


Citește și: Drone, lumini profesionale și echipamente de top, prezentate la festivalul SIMFEST


Vezi programul complet SIMFEST, aici


SIMFEST. Ovidiu Gyarmath, om de imagine cu experiență în film și la Antene. Cât contează lumina într-un talk-show

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Trimite un comentariu