Skip to main content

PARTENERIAT. Un film românesc intrat recent şi pe Netflix, premiat la SIMFEST. Laureaţii competiţiei de jurnalism

 
PARTENERIAT. Un film românesc intrat recent şi pe Netflix, premiat la SIMFEST. Laureaţii competiţiei de jurnalism

PARTENERIAT. Festivalul de jurnalism Simfest, de la Târgu Mureş, şi-a desemnat câştigorii competiţiei jurnalistice. Nume de la televizuni mari, din presa locală sau din străinătate au primit premii pentru diverse lucrări jurnalistice sau de ficţiune.

Publicitate

Filmul „Pup-o, mă!”, regizat de Camelia Popa, a fost premiat în categoria producţii de ficţiune. De menţionat că filmul a intrat recent şi pe platforma Netflix (Mai multe, AICI).

Reportaje semnate de jurnalişti de la Kanal D, TVR, dar şi producţii străine s-au numărat printre premianţii festivalului. Câteva dintre producţiile câştigătoare:

  • Marele premiu Simfest 2019 a fost adjudecat de Maria Cinar Jiga, de la TVR Cluj, pentru producţia „Între lumi”
  • „Orfelinatul groazei de la Cighid” realizat de Teodora Suth (Kanal D) a primit menţiune pentru documentar, la categoria producători mari
  • „Sfinţii de la Castel”, realizator Maria Florea (TVR Iaşi) a primit premiul pentru film documentar, categoria producători mari
  • Producţiei „Tatăl meu, Imre”, realizator Andreea Ştiriliuc (TVR Iaşi) a câştigat premiul pentru jurnalism european, susţinut financiar cu 500 de euro de Asociaţia Ziariştilor Independenţi din România AZIR (secţia românească a Asociaţiei Europene a Jurnaliştilor)

Inainte de lista completă a câştigătorilor amintim şi numele celor care au decis câştigătorii competiţiei. Din juriu au făcut parte nume ca: Conf. dr. Lucian Ionică (preşedinte al juriului), Conf. dr. Ion Stavre (SNSPA Bucureşti), Geo Tuică (director de imagine), Codruţ Pînzaru (producător independent), Prof. dr. Brînduşa Armanca (Universitatea Aurel Vlaicu Arad), Dorin Ion Ilie (director de imagine France TV), Steve Teers (editor de imagine şi muzician) şi Erica Gudrun Gutt (jurnalist ORF Viena).

În competiţie au fost înscrise 65 de lucrări din România, Republica Moldova, Franţa, India (coproducţie Canada) şi Iran.

Citeşte şi: INTERVIU. Ioan Ceauşescu: Cum a început Festivalul de Televiziune Simfest? - „Era nevoie de o pregătire mai puternică în presa locală”

Lista premiilor acordate la Gala Simfest 2019

  • Marele premiu Simfest 2019 a fost adjudecat de Maria Cinar Jiga, de la TVR Cluj, pentru producţia „Între lumi”
  • La secţiunea film studenţesc a fost acordată o menţiune, producţiei “Totul despre Florin Dobre, mai puţin câteva lucruri”, autor Valentin Anghel, producător UNATC.
  • Tot o menţiune a primit şi filmul turistic „Oraşul născut din Dunăre”, autor Ion Diaconescu, producător Low Salt SRL – D.
  • Juriul a acordat menţiune şi producţiei „Torna, Torna, Fratre!”, realizată de Liviu Moldovan.
  • Premiul pentru videoclip a fost acordat spotului cu titlul „Aurel Chirtoacă, la Cinema”. Autorul este Sergiu Ciorescu, din Republica Moldova.
  • Filmului „Jurnalul familiei E-scu”, realizat de Şerban Georgescu, producător Kolectiv Film i s-a acordat premiul pentru montaj.
  • Juriul a acordat şi un premiu special pentru acţiuni umanitare, filmului „Gift of Sight” , autor Sebastian Andrei, producător LiberoProduction SDN BHD Kuala Lumpur, Malaezia.
  • Premiul pentru eseu a fost acordat producţiei „Povestea lui Crispin”, autor Liviu Moldovan. Aceeaşi producţie a primit şi diploma de excelenţă pentru originalitate, din partea UZPR, Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România.
  • La secţiunea ştiri, echipa formată din Mihaela Onea, reporter şi Ionel Poor, operator, de la TL Plus Maramureş au primit menţiune.
  • Premiul pentru cea mai bună ştire a ajuns la televiziunea Open TV, pentru ştirea dedicată calvarului şoferilor din Giurgiu, care îşi avariază maşinile pe un drum naţional nereparat de ani de zile.
  • Premiul pentru reportaj, categoria producători mici, a fost acordat producţiei “Mitingul lui Liviu”, autor: Alex Maranda, producător Facebook Ads SRL.
  • Premiul pentru reportaj, categoria producători mari, a fost oferit producţiei “Şi eu – 15 minute de solidaritate de români”, autoare Marga Andreescu, de la TVR Iaşi.
  • Premiul pentru film documentar, categoria producători mici a ajuns la Reza Golchin din Iran, pentru producţia “Black and White”.
  • „Orfelinatul groazei de la Cighid” realizat de Teodora Suth, Kanal D a primit menţiune pentru documentar, la categoria producători mari.
  • Premiul pentru film documentar, categoria producători mari, a fost acordat producţiei “Sfinţii de la Castel”, realizator Maria Florea, TVR Iaşi.
  • Premiul pentru producţii dedicate centenarului i-a revenit lui Dan Curean, TVR Cluj pentru “1918 – Momentul Românilor”.
  • Producţia “Pup-o, mă!”, autor Camelia Popa a primit premiul pentru producţii de ficţiune.
  • Premiul pentru jurnalism european, susţinut financiar cu 500 de euro de Asociaţia Ziariştilor Independenţi din România AZIR (secţia românească a Asociaţiei Europene a Jurnaliştilor) a fost acordat producţiei “Tatăl meu, Imre”, realizator Andreea Ştiriliuc, TVR Iaşi.
  • Premiul special al juriului a fost acordat producţiie “Apusul Apusenilor”, de Codruţa Angelescu TVR1.

Festivalului Internaţional al Televiziunilor şi Producătorilor Independenţi SIMFEST, desfăşurat în perioada 26 august – 1 septembrie, la Tîrgu Mureş.

Citeşte şi: INTERVIU. Ioan Ceauşescu: Cum a început Festivalul de Televiziune Simfest? - „Era nevoie de o pregătire mai puternică în presa locală”


Citeşte şi: Drone, lumini profesionale şi echipamente de top, prezentate la festivalul SIMFEST


Vezi programul complet SIMFEST, aici


SIMFEST. Ovidiu Gyarmath, om de imagine cu experienţă în film şi la Antene. Cât contează lumina într-un talk-show

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus