Skip to main content

Virginele de la TVR și CNA. Ce a pățit TVR după povestea viticultorului cu virgine ca zdrobitoare de struguri

 
Virginele de la TVR și CNA. Ce a pățit TVR după povestea viticultorului cu virgine ca zdrobitoare de struguri

Cazul viticultorului amator de virgine pentru strivit struguri a ajuns pe masa CNA. TVR a scăpat ieftin: o atenționare.

Publicitate

Detalii, în continuare: 

Consiliul Național al Audiovizualului a decis să trimită o scrisoare de atenționare postului public pentru afirmațiile scandaloase ale unui producător de vinuri. Acesta a povestit cum în podgoria sa numai fetele virgine au voie să zdrobească strugurii. 

Membrii ar fi propus și o sancțiune însă nu au reușit să identifice ce articol din legislația audiovizuală a fost încălcat

Cazul a ajuns pe masa CNA ca urmare a unei sesizări venite din partea unui telespectator:  

„Va rog sa monitorizati emisiunea Viata satului de duminica, 14 iulie, in care invitatul, un fabricant de vinuri, a afirmat ca in podgoria lui numai fetele virgine au voie sa zdrobeasca strugurii, pentru ca altfel iese vinul amar.

Mai mult decat atat, patronul a aratat spre camera ceea ce presupunea ca ar fi niste certificate de virginitate. In fata acestor afirmatii care aduc aminte de Evul Mediu, realizatorul emisiunii nu a reactionat in niciun fel. Consider ca este foarte grava promovarea acestui tip de mentalitate la televiziunea publica”, spune petentul în reclamație.

Forul audiovizual a făcut o monitorizare a emisiunii în cauză, iar astăzi a fost vizionat și analizat. 

Gheorghe Albu, fermierul în cauză, a afirmat:

„Facerea vinului în sistem tradițional. Adică prin ... stoarcerea boabelor de struguri cu fete virgine. Printr-o agenție matrimonială am invitat, am comandat să ni se aducă 40 de fete virgine.

Ne-au adus 40 de fete dar noi n-am mers pe cuvântul lor, le-am dus la o clinică. În autocar s-au urcat doar 27, în final la clinică au picat și-au rămas doar cele 6 fete care le vedeți în imagine, (ridicând de pe masă un dosar) iar aici avem certificatele lor de virginitate pentru că în legendă se spune că dacă fetele care ar fi acolo în ... lin așa cum se numește vasul în care se zdrobesc strugurii, vinul are și amar.”

Cum s-a apărat postul

Nicolae Voican, reprezentant TVR:

„Acest material difuzt în emisiunea Viața Satului a fost ultimul din cadrul acelei ediții. A fost înainte de genericul de final. Realizatorul a vrut să dea o noută mai amuzantă întregii emisiuni, care nu a fost în direct. S-a vrut ca ea să fie o poveste.

Nu pot să comentez reacțiile moderatorului, doar vreau să vă spun că asta s-a dorit. Imaginile, așa cum ați văzut și dumneavoastră, și a și spus domnul patron de cramă, s-a vrut o poveste și pe începerea stoarcerii vinului, ca să iasă bun, s-a făcut în baza unei tradiții, cum sunt foarte multe tradiții la noi, în România. (...) V-am spus, fiind ultimul material din emisiune, s-a vrut ca publicul să fie puțin amuzat.”

Dorin Rusu, membru CNA, n-a apreciat deloc momentul care s-a vrut „amuzant”:

„Aș aprecia asta într-o poveste, într-o ficțiune. Dar la televiziunea publică, în emisiunea Viața Satului, care e o emisiune cât se poate de serioasă, mi se pare ceva incredibil. Nu se poate să faceți așa ceva. Nici nu știu cum să calific. Este ceva ce nu se poate accepta.” 

După discuții lungi despre articolele care ar fi putut fi încălcate cu acest moment, nici membrii și nici departamentul juridic nu au putut identifica unul. Chiar și așa, TVR nu ar fi luat mai mult de o somație, întrucât se considera că este la prima abatere. 

Monica Gubernat, președintele CNA, a venit în acest context cu propunerea de scrisoare de atenționare:

„Propun o scrisoare de atenționare, iar în această scrisoare putem să-i semnalăm că poate fi considerat discriminatoriu că împarți femeile în virgine și ne-virgine și le ducem la doctor.”

Cazul scandalos a fost semnalat de jurnalista Dora Constantinovici, încă de la momentul difuzării, în luna iulie. 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Traim intr-o lume dificila in care dreptul la libertate este trasat si portionat de diferite autoritati care de sute de ani si chiar mii, nu au reusit sa gaseasca o cale de a respecta totusi drepturile omului. Situatia descrisa in legatura cu virginele care piseaza strugurii mi se pare una corecta! Corecta in ceea ce priveste dreptul fiecaruia de a alege sa puna in aplicatie o reteta asociat unui ritual. Nu vad de ce sa fie cineva sanctionat pentru asa ceva si pentru alte retete sau ritualuri. Ceea ce se poate discuta e igiena cu care se face vinul caci oricit s-ar spala virginele sau nevirginele, tot nu ramine vinul curat asa cum e facut cu utilaje adegvate. Se stie ca o parte din urina se elimina prin piele alaturi de transpiratie si sare asa ca personal prefer un vin curat prin utilaje adegvate. Si as prefera sa se mentioneze pe etichete daca e zdrobit de virgine sau de utilaje.
  • Ma mir ca CNA pretinde ca nu stie ce sa sanctioneze: este pur si simplu incalcarea demnitatii umane, asa ceva nu poate sa ramana nesanctionat, mai ales ca ni se si arata niste fete (oare inca minore?) care cica au la dosar "certificate de virginitate".
    Dar probabil ca nu vor sa sanctioneze TVR care este de stat si supusa PSD. Daca le-ar da o amenda, din ce buget, din banii cui s-ar plati?

Trimite un comentariu