Skip to main content

Realitatea TV se închide. CNA a respins prelungirea licenței televiziunii

 
Realitatea TV se închide. CNA a respins prelungirea licenței televiziunii

Realitatea TV se închide. Prima televiziune de știri din România, Realitatea TV, lansată în toamna lui 2001, își încetează emisia.

Se va întâmpla mâine (miercuri, 30 octombrie, ultima zi de emisie), după ce CNA nu i-a putut prelungi licența de emisie. 

Publicitate

CNA a analizat în ședința de astăzi prelungirea licenței Realitatea TV, televiziune lansată în 2001. Membrii au votat împotriva prelungirii, întrucât societatea care operează televiziunea nu a depus documentația necesară

Concret, din cauza faptului că Realitatea Media, aflată în insolvență de opt ani, nu are nici acum un plan de reorganizare aprobat, nu a putut depune certificatul fiscal. 

Cum s-a votat?

Au fost doar patru voturi pentru prelungirea licenței, din cei zece membri prezenți, deși era nevoie de cel puțin șase pentru ca cererea să fie admisă. 

Dorina Rusu, Cristina Pocora, Alex Kocsis și Răsvan Popescu au fost pentru. Împotrivă au fost: Monica Gubernat, Ramona Sorescu, Nicolaie Bălașa, Gabriel Tufeanu și Radu Herjeu.

Orsolya Borsos n-a votat nici pentru și nici împotrivă, argumentând că din punctul său de vedere, nu era necesar un vot, ci trebuia doar ca forul să „ia la cunoștință” că postul nu a îndeplinit condițiile privind solicitarea de prelungire a licenței. 

Speța a fost catalogată de unii membri drept „simplă”, adică dacă documentația nu este completă, membrii nu pot prelungi licența. Alți membri au considerat că, în ciuda acestui fapt, CNA nu ar trebui să se substituie unei instanțe (televiziunea este în insolvență și un nou termen este stabilit pentru ianuarie 2020).

UPDATE. La scurt timp după ce a votat neprelungirea licenței Realitatea TV, consiliul a aprobat, în unanimitate, modificarea licenței Realitatea Plus, operată de compania Geopol International, a lui Cozmin Gușă.

Concret, Realitatea Plus va avea aceeași emisie ca cea pe care Realitatea TV a avut-o până acum. Pe de altă parte, postul nu este în lista must carry și nu se află în grilele tuturor cabliștilor, așa cum era Realitatea TV.

Din datele prezentate de biroul tehnic al CNA, postul este prezent în grila unor mici cabliști și sunt în discuții cu UPC și RCS.

Edward Pastia, director editorial Realitatea TV:

„Rugămintea Realitatea TV este să judecați chestiunea în ansamblu. În ultimele zile s au prezentat punctele de vedere ale tuturor părților, inclusiv ANAF. Noi am făcut tot ce a stat în putință, de la angajați la acționari, tot ce alții au stricat. Din punct nostru de vedere planul de reorganizare este valid.

Am condus câteva sute de oameni și pot spune cu certitudine că indiferent unde vom fi, vom fi Realitatea.

Nu avem cum să umplem vidul legislativ din Legea audiovizualului, nu avem cum să reparăm legea Insolvenței. Sigur că ne-am asumat și noi și angajații, însă am prestat cu capul sus, considerând fiecare dintre noi că își face treaba de jurnalist.

Este un moment extrem de dificil pentru noi, dar sunt convins că Realitatea, într-un fel sau altul, își va găsi dreptatea. Iar cei care v-au pus în situația de a decide ceea ce ar trebui să decideți, pe noi în situația ingrată de a găsi tot felul de soluții, până la urmă vor fi aflați.” 

Cristina Pocora, membru CNA:

„Așa cum am reacționat și acum am acționat în interiorul Consiliului și când a fost vorba de televiziunea Estrada și am spus că îmi este greu să fac pașii în a închide o televiziune, același lucru spun și astăzi.

În urma discuțiilor pe care le-am avut, este un lucru dificil și greu de vizualizat pentru mine să închid o televiziune. Spre deosebire de Estrada, aici avem o televiziune de știri și din punctul meu de vedere, o televiziune de știri importantă pentru foarte mulți cetățeni. Servește de o bună bucată de timp cetățenii României.

Momentul mi se pare foarte delicat fiind în campanie electorală și cred că e important să avem cât mai multe canale, cât mai multe voci pe care să se transmită, să se dezbată, pentru ca cetățenii să dezbată, să aleagă.

Nu mi se pare corect ca noi să decidem înaintea unui judecător, într-o speță care nu ne vizează pe noi. Situația lor juridică trebuie, mai întâi, să se închidă.

Cred că Realitatea TV trebuie să emită în continuare, indiferent în ce partid se înscrie domnul Gușă.”

Alex Kocsis, membru CNA:

„Din punctul meu de vedere, raționamentul după care trebuie să ne ghidăm este realizativ simplu.

CNA este unica autoritate de reglementare în domeniul Audiovizualului. Pe mine, ca membru CNA, nu mă interesează să învăț legea insolvenței. (...)

Noi, ca instituție, trebuie să apărăm interesul publicului, Realitatea TV are un punblic important care dorește să se informeze de la acest post de televiziune.

Dacă vrem ca aceste datorii să fie plătite, o televiziune trebuie să-și păstreze bunul cel mai de preț, adică această licență.

Publicul va fi prejudiciat, statul va fi prejudiciat. Dacă noi acordăm această prelungire, absolut nimeni nu va fi prejudiciat.

Radu Herjeu, membru CNA:

„Este cea mai românească dezbatere din CNA, din ultimii cinci ani. Adică, hai să fim băieți buni și să ignorăm dacă sunt mici problemușe, pe ici pe colo, că merge și așa. 

Eu aș vrea să pot să fac abstracție de certificatul de atestare fiscală, aș vrea să fac abstracție de ce spune legea, dar nu pot.

Nu  pot, pentru că dacă fac abstracție, cineva o să mă întrebe de ce fac abstracție. Eventual, cei care chiar au un prejudiciu, și anume televiziunile care chiar și-au plătit datoriile la stat și cărora, probabil, nu o să li se pară corect că CNA-ul face abstracție de faptul că un post aflat în insolvență, cu datorii curente și vechi, doar așa, pentru că vrea să facă abstracție de ceea ce îi cere legea.

Deci există un prejudiciu, chiar dacă nu este direct. (...) Pentru mine, au datorii și legea spune că nu trebuie să ai datorii și doi, nu au plan de reorganizare. Eu sunt legat de mâini și de picioare ca om care vrea să aplice o lege.

Monica Gubernat, președinte CNA:

Toți radiodifuzorii trebuie să fie tratați egal, indiferent cine sunt.

Răsvan Popescu, membru CNA:

„Suntem într-o situație ingrată și regretabilă. Dispariția postului ar duce la un peisaj dezechilibrat. Eu cred că licența ar putea fi prelungită până când instanța se va pronunța.

Dar, în cazul în care decizia finală le va fi defavorabilă, mai departe urmează procedura de faliment și în scurt timp imposibilitatea de a mai emite.”

Dorina Rusu, membru CNA:

„Speram că în întâlnirea de ieri cu cei de la ANAF să aibă niște rezultate concrete. După întâlnirea de ieri, fiecare a plecat cu opiniile cu care a venit.

Așa mi-am păstrat și eu poziția, din moment ce nu a intervenit nimic nou. Nu cred că este în interesul public ca Realitatea să se închidă. Mai ales în campanie electorală. Ar fi un lucru care nu e în regulă pentru democrație.

Nu cred că este normal ca noi, CNA, să decidem soarta unei televiziuni care se află într-un proces în instanță.

Cred că dacă Realitatea intră în faliment, nu mai există nici un fel de șansă ca statul să-și recupereze datoriile.” 

Orsolya Borsos, membru CNA:

„Sunt perfect de acord că interesul publicului trebuie servit și nu ar trebui să fim în situația aceasta ingrată. Părerea mea este că libertatea de exprimare primează oricum și nu ar trebui să fie condiționată de situația unei firme.

Dar în același timp, eu nu pot să trec peste punctul de vedere al juridicului și din câte am înțeles, noi nu decidem, ci trebuie să luăm act de neîndeplinirea condițiilor legale.

Eu cred că sunt legată de mâini și nu pot să decid, fiindcă nu pot să trec de această mențiune a serviciului juridic. Desigur că sunt deschisă la orice soluție juridică să ajut Realitatea TV, pentru că acest post are ce căuta în peisajul media. 

Ramona Sorescu, membru CNA:

„Cred că toți suntem de acord că găsirea unei portițe legale ne-ar fi bucurat pe toți, dar atâta timp cât departamentul nostru juridic ne spune că nu avem variantă și legea este foarte clară când spune că datoriile în certificatul fiscal nu trebuie să existe, nu văd cum am putea să dăm un vot favorabil.” 
 

Știre în curs de actualizare

Citește și:

ACUM 15 ani. Povestea Realitatea TV, spusă de fondatorul Silviu Prigoană. Imagini de arhivă, cu Gâdea, Badea, Mădălin Ionescu și alții

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

 • Deci eu in calitate de personana fizica, am acumulat niste datorii la banci, daca imi schimb numele sunt iertat de datorii ?
 • Pentru Bubu: legea s-a aplicat mult prea blând. Toată lumea știe la Sibiu ca frevanta go- ului s-a vrut a fi vândută. Guerilla numai pentru o promisiune a pierdut toate licențele. Sibiul a pierdut nemeritat un post de radio ce s-a făcut remarcat rapid nu prin știri în genul difuzate de Realitatea (care nu este o pierdere pentru telespectatori); ci printre voci unice și recunoscute de piata locala de peste 20 de ani: Borco, Horațiu, Florin, Laurentiu, Dana, Hora, Daniela, Bianca și toți ceilalți. Sper ca cna-ul sa nu mai dea vreodată o licență unora interesați să distrugă sau sa vândă pentru că nu au interes pe piata media sibiana.
 • NATIE DE SLUGI SI TRADATORI NUMELE TAU ESTE GUSA LA ACEST MOMENT ..!!!! FACEM PE ASTA NATIE,PE GUSA,PE REALITATEA ,PE PSD *** AL NATIEI ROMANESTI,PE OCUPANTII *** AI PLAIULUI MIORITIC CE AU DESFIINTAT VIITORUL URMASILOR ,MAI MULT, PREMEDITAT AU IMBECILIZAT DIN 89' , GENERATII ...! SCARBA CA NE-AM NASCUT ROMANI....SILA VIS A VIS DE CEI INCA PUN BOTUL...MOARTE CAMELEONILOR NATIEI , NATIV CU/VA DIN VEACURI...!! ***...!!!!!
  ACUM REALIZAM CA ROMANIA AR MAI AVEA SANSA DOAR DACA AR FI INSUSITA DE STATE PUTERNICE...DEJA ESTE COLONIE ; DE STRAINI CE SIGUR AR PUTEA FACE CEVA CU ACEST TERITORIU....OCUPANTII SUNT DECLASATI MAJORITAR...MORTI VII...ATAT !!!!
 • Bubu: la gofm Sibiu situația clară. Oamenii care au făcut proiectul și care se aude și acum in online au fost tepuiti cu un alt scop: banii. Licența aia ori ajungea la Romantic, Guerrila ori Galaxy. Nu a vrut un pasionat de radio să pice in plasa ălora și s-a luptat cu ei de gât și uite că oamenii nu se opresc și continuă chiar bunicei pe goFM.ro . Aici cu Realitatea, ăștia s-au pregătit de cand a preluat Gusa Realitatea.
 • Deci concluzia e ca umpli firma de datorii, o inchizi, si o iei de la capat. Sper doar ca angajatii nu sunt umiliti in toata aceasta ”schema”.
 • Dacă trăim cu adevărat într-un stat de drept, adică un stat unde legile se RESPECTĂ și sînt valabile pentru TOȚI, atunci rezultatul votului ar fi trebuit să fie de 10 - 0 pentru respingerea prelungirii licenței.

  Pentru că legea nu poate să fie pentru unii mumă și pentru alții ciumă, nu?

  Ceea ce este de neînțeles pentru mine este faptul că Realitatea TV este în insolvență de 8 ani!! Cum este posibil așa ceva? Iată un subiect foarte interesant pe care Pagina De Media ar putea să-l abordeze cu inegalabila sa imparțialitate...
 • Nu se inchide nimic. Pur si simplu simplu continua cu o alta sigla, sub acoperirea legala ca este alta licenta. Evident ca toti operatorii vor prelua "noua" Realitatea Plus. Si odata 'rebranduita', se 'sterg' si datoriile, ce sa mai recuperezi de la o televizune 'moarta'. Deci repet, 'de facto' este pur si simplu o schimbare de sigla. Vad ca inclusiv in articol scrie cat se poate de clar ca "Realitatea Plus va avea aceeași emisie ca cea pe care Realitatea TV a avut-o până acum", deci 'inchiderea' este doar in mintea unora de la CNA, iar cei care au datorii de recuperat evident ca nu mai au ce recupera de la mort. Ma si mir ca nu au facut figura asta mai demult. Peste cativa ani cand o sa mai acumuleze datorii, ar putea sa repete schema si sa transforme Realitatea Plus in Realitatea Extra si tot asa.
 • dna Gubernant aveti dreptate insa la radio GO fm Sibiu de ce nu s-a tratat speta in mod egal dupa cum sustineti dv ?
 • Ce-o sa faca pisi? Unde o sa mai faca ea analize si talk-showuri si sa fie vedeta si sa bea cafeluta ca la terasa? E limbaj obscen asta? :)) neaa

Trimite un comentariu