Skip to main content

DE CITIT. #Superscrieri: Seria despre abuzurile sexuale din Episcopia Hușilor și alte texte din presa independetă. Recomandări de Teo Tiță - fost șef al știrilor Europa FM

 
DE CITIT. #Superscrieri: Seria despre abuzurile sexuale din Episcopia Hușilor și alte texte din presa independetă. Recomandări de Teo Tiță - fost șef al știrilor Europa FM

Juriul Superscrieri a decis cele mai bune opt materiale de presă ale începutului de toamnă. Recomandările lunii septembrie și august vin de la publicații precum Să fie lumină, Vice sau PressOne. 

Publicitate

Selecția textelor publicate în ultimele două luni a fost realizată de Teodor Tiță, fost șef al știrilor de la Europa FM și proaspăt om de comunicare în echipa de campanie a lui Dan Barna - candidatul alianței USR/PLUS la prezidențiale. 

Citește și: Jurnalistul Teodor Tiță, de la Europa FM în echipa de campanie a USR. La fel, jurnalista Ioana Lupea

Unul dintre textele din top are în centru dezvăluirile jurnaliștilor de la „Să fie lumină”, despre abuzurile sexuale din Episcopia Hușilor. Acolo, chiar fostul episcop al locului Corneliu Bârlădeanu ar fi abuzat sexual elevi ai Seminarul Teologic din Huși.

„Justiția română a băgat la sertar probele video ale abuzurilor sexuale comise de fostul episcop BOR Corneliu Bârlădeanu asupra elevilor de la Seminarul Teologic Ioan Gură de Aur din Huși”, notează unul dintre episoadele anchetei - semnat de Ovidiu Vanghele și Vlad Stoicescu. 

NOTĂ. Acest top nu reprezintă un clasament, ci o listă de recomandări pentru public și de aprecieri față cei ce țin sus steagul meseriei de jurnalist.

Paginademedia.ro prezintă în continuare cele opt texte:

1. Secretele chiliilor - Ovidiu Vanghele, Vlad Stoicescu (Să fie lumină)

Teodor Tiță: N-am să obosesc niciodată să recomand textele din proiectul “Să fie lumină” din mai multe motive. Primul și cel mai evident e că ele vorbesc despre o zonă de care o bună parte din presă se ferește. Aceea a complexului spiritual-religios a cărui influență în viața publică și privată e permanent subestimată. Al doilea ține de binele pe care, cu intenție sau fără, autorii îl fac instituțiilor despre care scriu. O invitație la atenție și la introspecție.

Din anchetă: „Justiția română a băgat la sertar probele video ale abuzurilor sexuale comise de fostul episcop BOR Corneliu Bârlădeanu asupra elevilor de la Seminarul Teologic Ioan Gură de Aur din Huși.”

2. Cât mai trăiești pe Facebook după ce ai murit - Răzvan Băltărețu (VICE România)

Teodor Tiță: Viața înainte de singularitate

Din material: Facebook mă întreabă, din când în când, dacă vreau să setez vreun contact moștenitor. Câmpul ăla încă e gol și va rămâne așa o vreme. Dacă l-aș seta și aș muri, acea persoană ar avea acces la contul meu, ca să informeze internetul că am murit și să-l păstorească în continuare. Dar dacă moare ea/el înaintea mea? Asta e una dintre grijile mele.”

3. La psihiatrie, în România, n-a venit nimeni să-mi spună: măi, băiatule, ești alcoolic - Iulia Roșu (VICE România)

Teodor Tiță: “Beau până mor și-am să mor ca n-am măsură”, ziceau Paraziții. Adevărat, dar suferi mult până ajungi acolo.

Din articol: „Tragedii precum cea de la Săpoca ar fi putea fi evitate dacă statul român ar recunoaște că alcoolismul este o boală.”

4. Școala pe care copiii s-au înfuriat - Venera Dimulescu, fotografii de Andrei Pungovschi (Scena9)

Teodor Tiță: Orice articol despre copii furioși își are locul într-un top.

Din articol: „Am fost la școala din Clejani, care a fost distrusă săptămâna trecută de trei copii, să particip la slujba de binecuvântare a instituției, după ce a fost reparată. Preotul n-a mai venit, dar autoritățile au defilat cu acuzații și prejudecăți prin fața elevilor pe care îi au în grijă.”

5. AUDIO. „I-a trecut glonțul pe lângă cap lui nevastă-ta” - Diana Meseșan, ilustrații de Roma Gavrilă (Scena9)

Teodor Tiță: Măcar pentru paragraful ăsta: “Femeia povestește despre toate astea la mijloc de iulie anul acesta, într-o cameră unde mai mulți pisoi se joacă și se ascund pe sub scaune și cuverturi. E camera unde a intrat în comă la finalul lui 1987, după zece zile de hemoragie.”

Din articol: „Era iarna lui ‘87, în ultima zi când la Cinema Feroviar din București rula un film cu arte marțiale pe care fiul Ancăi Moșneguțu ținea la nebunie să-l vadă. Femeia de 25 de ani și-a adunat toate puterile, «cu șapte pachete de vată» la ea, și-a luat copilul la film. Cu mai mult de o săptămână în urmă, Anca își provocase un avort acasă, care dusese la o infecție. «Septicemie», explică aceasta la distanță de aproape 32 de ani. «Medicul nu era în țară și am tot zis că poate, poate. Dă-i cu antibiotic. Hemoragie. Dă-i și dă-i. Am stat, cred, vreo zece zile.»” 

6. Site-ul Coaliției conduse de Alexandru Cumpănașu e copiat după site-ul SRI - Codruța Simina (PressOne)

Teodor Tiță: Structura sau design-ul unui site oarecare n-ar trebui să fie subiect demn de citit. Și totuși e. Ridicolul românesc e pe cât de scump pe atât de inabil. A, și nu lipsesc rușii.

Din articol: „PressOne a descoperit că site-ul oficial al Coaliției a fost realizat prin copierea site-ului Serviciului Român de Informații (SRI). Astfel, toată structura site-ului CNMR este identică cu cea a site-ului SRI, multe bucăți din conținutul acestuia fiind pur și simplu clonate în site-ul CNMR.”

7. Liceeni în grevă pentru mediu - La realizarea acestui material au contribuit Nicoleta Coșoreanu și Oana Barbonie, din redacția Școala9 și patru eleve de liceu care au participat la marș: Teodora Bercea, Alexandra Boboc, Maria Comărniceanu și Cătălina Perju (Școala9)

Teodor Tiță: Got Greta?

Din articol: „Câteva sute de elevi au ieșit în stradă în București să atragă atenția asupra schimbărilor climatice. Știu că ei sunt generația care va avea de suferit de pe urma lor.”

8. The Book of Prince - Dan Piepenbring (The New Yorker)

Teodor Tiță: Unul în engleză din presa altora. Voi fi iertat. Dar e frumos dacă îți place Prince. Sau dacă scrii. Sau dacă trăiești o vreme în preajma unei personalități copleșitoare

Din articol: „Prince had grand plans for his autobiography, but only a few months to live.”

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

  • Nu va mai riscati vietile ca sa vorbiti despre biserica. Cine are minte - stie deja totul, in schimb, acei evlaviosi pe care-i vedem in poza...asa vor dori sa ramana si nu vor crede nimic nici daca vad cu ochii lor.

Trimite un comentariu