Skip to main content

Digi 24, sancționat după ce CTP a numit-o pe Dana Budeanu „femelă scatofilă”. Nicio sancțiune pentru înjurătura de la discuția despre Colectiv

 
Digi 24, sancționat după ce CTP a numit-o pe Dana Budeanu „femelă scatofilă”. Nicio sancțiune pentru înjurătura de la discuția despre Colectiv

O somație care s-a lăsat cu discuții aprinse în CNA. Consiliul Național al Audiovizualului a analizat în ședința publică de astăzi două ediții ale emisiunii Jurnal de Seară, cu Cristian Tudor Popescu invitat.

Una din 24 octombrie, în contextul apariției înregistrării ascunse de la Colectiv, în care CTP a reprodus, fără bip, înjurătura folosită de un responsabil ISU: „Lasă-i în p... mea”. 

A doua emisiune a fost cea din 31 octombrie, în care CTP a comentat interviul dat de Gabriela Firea la Digi24 și scandalul din jurul postării despre asociația Dăruiește Viața, distribuită de primărița Capitalei pe facebook. În discuție, a folosit termenul de "femelă scatofilă" în legătură cu Dana Budeanu.

Publicitate

Cu ce s-a ales Digi?

După discuții lungi, în contradictoriu, pe alocuri pe un ton ridicat, presărat cu ironii despre protejarea anumitor posturi, CNA a decis: somație publică doar pentru ediția din 31 de octombrie, pentru lipsa de reacție a mdoeratorului Cosmin Prelipceanu la apelativul „femelă scatofilă”, folosit de Cristian Tudor Popescu, pentru a o descrie pe Dana Budeanu, autoarea postării care a produs întregul scandal. 

A existat și o propunere de somație pentru încălcarea protecției minorilor, în cazul folosirii lui Cristian Tudor Popescu a înjurăturii fără bip. Sancțiune propusă de Radu Călin Cristea. Nu a adunat însă suficiente voturi (șase) pentru a fi aprobată.

Redăm în continuare din discuțiile purtate pe cazul Digi24: 

Vera Secrieru, reprezentant Digi24:

A existat intervenția moderatorului și la prima emisiune și la cea de a doua. Despre opiniile domnului Popescu nu am ce să vă spun, sunt ale domniei sale, dar eu am observat în mod repetat pe parcursul emisiunii că moderatorul a intervenit de mai multe ori atunci când limbajul a deraiat.”

Radu Herjeu, membru CNA: 

„Înțeleg că „femelă scatofilă” nu este un limbaj la care să merită să intervină.”

Vera Secrieru

„Ba da, ar fi trebuit să intervină.”

"Moderator nu era Prelipceanu, ci CTP era stăpânul"

Radu Herjeu: 

„Eu am mai spus asta acum patru ani și jumătate, la o sancțiune pe care am propus-o la Romania TV, într-o emisiune care l-a avut ca invitat pe Corneliu Vadim Tudor. Atunci, Roxana (de la Romania TV - n.r.) a argumentat că toată lumea îl știe pe Vadim Tudor și că e un personaj greu de ținut în frâu.

Și i-am spus atunci, lucru la care am rămas consecvent, indiferent de situație: Când știi că ai un astfel de invitat, ori nu-l mai chemi, ori ești gata să întrerupi emisiunea când invitatul o ia rău de tot pe arătură. Scuza că Prelipceanu a intervenit, dar CTP i-a dat înainte, scuză-mă, eu am înțeles, că acolo de fapt moderator nu era Prelipceanu, ci CTP era stăpânul, că i-a dat lecții de jurnalism. Totuși, în fișa job-ului, Prelipceanu era moderator. (...)

Din punctul meu de vedere, da Prelipceanu a reacționat doar câte o dată, dar a-l lăsa să continue cu genul acesta de limbaj... Nu se poate folosi la infinit scuza că a intervenit.

Diferența dintre emisiunea aceasta și cea cu Vadim Tudor este că moderatorul de atunci de la emisiune era un copil săracul care era prima dată aruncat și fix cu Vadim Tudor. În cazul acesta este vorba despre directorul, redactorul-șef, mă rog, ce e el, un om cu mare experiență în jurnalism și care îl cunoștea pe CTP foarte bine.”

Vera Secrieru:

„Aș vrea să privim și la contextul în care s-au derulat cele două emisiuni. Era un moment emoțional public, puternic. Cristian Tudor Popescu este invitat la această emisiune de cinci ani de zile.

Au fost extrem de rare momentele în care limbajul domniei sale a încălcat legislația. Și momentul Colectiv și momentul cu postarea au fost încărcate, totuși, de niște momente emoționale.”

Radu Herjeu

„Cu Colectivul, înțeleg. Cu postarea despre un spital privat, pe cuvânt nu înțeleg de ce era domnul Popescu atât de afectat emoțional.”

"Cosmin Prelipceanu a intervenit și înainte și după înjurătură"

Dorina Rusu, membru CNA:

„Nu cred că se poate face o comparație între dl Cristian Tudor Popescu și dl Vadim Tudor. La prima emisiune, oricum Cosmin Prelipceanu a intervenit și înainte și după înjurătură. El a ținut neapărat să spună lucrurul acela, sigur că normal că nici eu nu sunt de acord cu limbajul, dar el nu a făcut decât să reproducă ceea ce a spus acel om, într-un moment în care oamenii erau morți pe jos. (...)

În a doua emisiune, eu am cerut să fie amânată pentru că țineam să se vadă și prima emisiune (interviul cu Gabriela Firea - n.r.), ca să se înțeleagă mai bine contextul. 

Ce i-aș reproșa lui Cosmin Prelipceanu și consider că nu și-a făcut treaba e că invitatul a făcut niște informații neadevărate și el nu a intervenit în niciun fel. (...) Când Primarul General preia o postare de nivelul ăsta, cu cuvinte de tipul ăsta și noi ne indignăm că a spus CTP despre persoana care a spus despre un spital din România și îți bați joc de atâția oameni, mie mi se pare că să ne indignăm de un cuvânt pe care l-a spus Cristian Tudor Popescu este penibil.”

"Iertați-mă, dar.... femelă scatofilă... âuuuu. Trebuie să fii scriitor, cred, să poți să scoți o astfel de jignire."

Monica Gubernat, președintele CNA

„Ca și concluzie, Prelipceanu nu s-a descurcat deloc în cazul Gabrielei Firea, dar s-a descurcat excepțional cu CTP. Și înțeleg că argumentele care, de fapt, înseamnă niște jigniri, sunt în rgeulă. Ok. Și că e normal să fii făcut la televizor scatofil.”

Radu Herjeu

„Acum câțiva ani, Mircea Badea a reacționat în emisiune la o chestie de pe internet și a și venit aici și a rămas cu această nedumerire: de ce poate fi înjurat și el și copiii, iar el la televizor nu poate răspunde la fel, sau dacă răspunde la fel, de ce el ia amendă.

Și atunci i-am explicat care e diferența între ce se spune pe internet, unde nu există un organism de reglementare, și unde, dacă nu i se făcea publicitate postării acestei doamna Budeanu, nu ar aflat nimeni despre ea. Când a postat-o doamna Budeanu nu a interesat pe nimeni, nu a vorbit absolut nimeni despre ea, pentru că nu știa nici tata mare că Budeanu a zis ceva. Câna a preluat-o Firea, în înțelepciunea sa desăvârșită, dintr-o dată toată lumea a descoperit postarea doamnei Budeanu.

Diferența între postarea doamnei Budeanu shareuită de doamna Firea și domnul Cristian Tudor Popescu la televizor e de câteva zeci de mii, dacă nu, sper eu, sute de mii de auditori. Domnul CTP se războiește cu doamna Budeanu, făcând-o femelă scatofilă, în condițiile în care doamna Budeanu n-a scos un cuvânt despre domnul Popescu.

Deci nu e un război între doamna Budeanu care și-a permis pe internet să spună porcării despre domnul Popescu și domnul Popescu, pentru că săracul nu are unde să răspundă în altă parte decât la televizor, i-a răspuns.

E vorba de o femeie, de o doamnă, de un cetățean al României, care s-a exprimat într-un mod complet nefericit despre un subiect sensibil, despre decizia unei alte doamne, cetățean al României, de a distribui acea afirmație. Și e vorba despre reacția total disproporționată, în cu totul alt mediu, a unui domn, care nu are legătură cu cele două doamne sau cu subiectul. (...) Iertați-mă, dar.... femelă scatofilă...âuuuu. Trebuie să fii scriitor, cred, să poți să scoți o astfel de jignire.”

Radu Călin Cristea, membru CNA:

„Aș începe cu precizarea obligatorie pe care bine că a făcut-o doamna Rusu, și anume că în niciun caz nu se poate imagina o anumită compatibilitate între CT Popescu și domnul Vadim Tudor. Sub nicio formă.

În al doilea rând, ceea ce mă uimește, mă amuză, îmi creează stări destul de confuze în mesajul lor e următorul lucru: dacă vă amintiți de acea expresie sublimă de pe plăcuța suedeză, iar ea a fost preluată și comentat public și gustată și degustată de sute de mii de oameni, în fruntea cărora s-a aflat elita Țării Românești, mă refer direct la domnul Gabriel Liiceanu. 

Ceea ce mă amuză, mă uimește este că în această discuție cu moderatorul emisiunii, domnul Popescu chiar pronunță neaoș, românește, clar, fără echivocuri, numele sexului masculin. De ce atunci a fost o grozăvie, au ieșit sute de mii de oameni în stradă, iar la o asemenea expresie nimeni nu are niciun fel de replică?” 

După încheierea dezbaterilor, Radu Herjeu a propus o somație publică, pentru limbaj injurios (art 40, alineat 5 din Cod), strict pentru expresia „femelă scatofilă”. Herjeu a precizat că nu va face nicio propunere pentru înjurătura reprodusă de CTP la Digi24, la discuția despre Colectiv, întrucât moderatorul a intervenit în repetate rânduri.

Nu la fel de convins a fost Radu Călin Cristea, care a propus la rândul său o somație pentru înjurătura reprodusă de CTP, invocând un alt articol, cel privind protecția minorilor. 

Propunerea lui Herjeu a trecut cu șase voturi pentru, în timp ce cea a lui Cristea a atras doar patru voturi pentru. 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • La ce sa te aștepți din partea lui Herjeu, reincarnarea lui Vasile Roaita, dramaturg jucat cu sala goala la Bacău? Dar din aceea a lui Radu Călin Cristea? Doar sa speram ca vor ajunge cut mai repede în șomaj.
  • CTP a fost indreptatit sa o numeasca astfel pe Dana Budeanu drept consecinta a exprimarii josnice pe care a avut-o in postarea de pe facebook la adresa celor de la Daruieste viata. Pentru ca ea a facut referire la excremente.
  • Sa inteleg ca in cazul injuraturii din 24.10 (colectiv) nu se poate eventual analiza in sedinta/e urmatoare?

Trimite un comentariu