Skip to main content

Prima reacție din CNA după ce un membru este suspectat că ar fi implicat în campania lui Iohannis.

 
Prima reacție din CNA după ce un membru este suspectat că ar fi implicat în campania lui Iohannis.
CNA

REACȚIE la CNA după ce Libertatea a dezvăluit ieri că un membru CNA, Alexandru Kocsis, ar fi implicat în campania online a lui Klaus Iohannis. 

Discuția a fost deschisă de Radu Călin Cristea, membru CNA, în debutul ședinței publice de astăzi. Cristea a ținut le-a ținut colegilor un scurt discurs despre cum imaginea publică a CNA este „supusă unor unor suspiciuni legate de o posibilă implicare a unor membri în campania electorală”, fără a da însă nume. 

Publicitate

Fac un apel amical, cred că realizați că nu am nici cea mai mică miză personală în chestia asta, la cei care sunteți mai tineri, la început de carieră și cred că e bine să nu începeți să o pătați într-un acces de superficialitate”, a spus Radu Călin Cristea. 

„Aveți grijă. Lucrurile astea se văd ca o cusătură cu ață albă. Sunt lucruri vizibile. Ne putem feri de ele pur și simplu stând la locul nostru, pe scaunul de membru al CNA pe care ni l-am asumat atunci când am acceptat să intrăm în CNA, pe baza unei legi în care se spune foarte clar că în momentul când devii membru rupi orice legătură cu instituția care te-a trimis în Consiliu”, a mai adăugat membrul CNA.

Membrul CNA a exemplificat și prin cazuri mai vechi de „implicare”. Cel al Narcisei Iorga, fost membru CNA, despre care Cătălin Tolontan, pe atunci în fruntea GSP, a dezvăluit că ar fi fost implicată în campania lui Traian Băsescu, din 2009. Totodată, Cristea a mai amintit și evenimentele legate de fostul președinte al instituției, Laura Georgescu, când imaginea CNA a fost „pătată îngrozitor”.

„Toată lumea își bătea joc de noi și nu ne puteam apăra. Lupta pe care noi, membrii CNA, o duceam împotriva președintelui CNA a fost nu doar absurdă, ci și ineficace și a menținut instituția sub un tir continuu până s-a terminat ciclul respectiv. Vrem să ne apucăm din nou de treburi de genul acesta, de treburi murdare?!”, a încheiat Radu Călin Cristea. 

CONTEXT. Libertatea a scris, ieri, că Alexandru Kocsis, membru CNA, ar fi implicat în campania electorală online a președintelui în exercițiu Klaus Iohannis. Ziarul coordonat de Cătălin Tolontan a avut câteva conversații cu doi șefi ai firmelor angajate de PNL ca să facă promovarea lui Klaus Iohannis. Ambii recunosc că au avut anumite legături cu Kocsis. Nu reiese, din discuții, o implicare directă a membrului CNA și în actuala campanie electorală. Jurnaliștii de la Libertatea notează că, potrivit unor surse, Kocsis este încă implicat și în campania lui Iohannis.

Citește și: Un membru CNA ar fi implicat în campania online a lui Klaus Iohannis

Radu Călin Cristea, membru CNA:

„Fac un apel și apelul meu e însoțit de foarte multă documentație și dacă cineva îmi pune la îndoială vorbele intru in extenso până diseară și argumentez despre ce este vorba.

Fac un apel către toți membrii CNA, mă includ și eu în această categorie, să fie foarte raționali și foarte atenți din punct de vedere etic și moral în ceea ce privește raportarea lor la campania electorală și la partidele, guvernul, președinția, deci instituțiile care și-au trimis membri acolo.

Noi știm foarte bine și nu cred că e corect să ne ascundem că, în preajma oricărei campanii electorale, de când este CNA-ul, și membrii CNA, în măsuri graduale firește, au intrat într-o stare de fibrilație. Asta mi se pare că se întâmplă și acum. 

Aveți mare grijă că discutăm cu o tenacitate extraordinară despre cum să introducem sau nu, pe ordinea de zi, emisiunea nu știu cui de nu știu când, dar lăsând la o parte că imaginea publică a CNA este cumva expusă unor suspiciuni legate de o posibilă implicare a unor membri în campania electorală. Și aici, din păcate, CNA-ul are o lungă tradiție.

Eu nu am prins toate cazurile, dar mi s-a spus în 2009 de celebrul episod cu fosta noastră colega Narcisa Iorga care a fost surprinsă, culmea, de Cătălin Tolontan, în sediul PD-L. Avea treabă pe acolo, acesta a fost răspunsul Narcisei și că nu era nimic indecent.

Ne amintim și de alte cazuri, de pildă cu domnul Jucan care a fost chemat la ordin, în ultima zi de mandat, întrebat fiind de ce și-a permis să fie un contributor decisiv la un vot dat pentru cu o amendă de 10.000 de lei la Realitatea TV. Și mai sunt și alte exemple pe care le putem aduce. Dacă mergem mai departe și mai departe dăm deja peste cazul Gheorghe Ștefan (Pinalti), care este deja în instanță și unde iarăși era vorba despre facilitarea acordării unui drept de licență TV.

Eu țin foarte mult la această instituție, voi dispărea din ea la sfârșitul anului viitor, dar nu îmi place acolo unde mă aflu și acolo unde cred că măcar prin vorba mea și prin respectul de care mă mai bucur mai ales printre colegii mei mai tineri să nu las un loc să se murdărească.

Aveți grijă. Lucrurile astea se văd ca o cusătură cu ață albă. Sunt lucruri vizibile. Ne putem feri de ele pur și simplu stând la locul nostru, pe scaunul de membru al CNA pe care ni l-am asumat atunci când am acceptat să intrăm în CNA, pe baza unei legi în care se spune foarte clar că în momentul când devii membru rupi orice legătură cu instituția care te-a trimis în Consiliu. Ori mie mi se pare că încă o dată lucrurile, la acest capitol, încă șchioapătă.

Fac un apel amical, cred că realizați că nu am nici cea mai mică miză personală în chestia asta, la cei care sunteți mai tineri, la început de carieră și cred că e bine să nu începeți să o pătați într-un acces de superficialitate. Dacă tot o faceți, măcar când sunteți la finalul ei și aproape că nu mai contează.

Nu uitați, și aici, cu excepția lui Alex Kocsis, eram cu toții de evenimentele legate de Laura Georgescu. Atunci imaginea CNA a fost pătată îngrozitor. Am ajuns ciuca bătăii. Toată lumea își bătea joc de noi și nu ne puteam apăra. Lupta pe care noi, membrii CNA, o duceam împotriva președintelui CNA a fost nu doar absurdă, ci și ineficace și a menținut instituția sub un tir continuu până s-a terminat ciclul respectiv. Vrem să ne apucăm din nou de treburi de genul acesta, de treburi murdare?!

Citește și: Un membru CNA ar fi implicat în campania online a lui Klaus Iohannis

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Varanule, una este dreptul la opinie in spatiul virtual si alta este implicarea in campania electorala a unui candidat, in calitate de membru al CNA.
  • Tovarasul Radu Calin Cristea, vajnic aparator al presei pro-PSD in CNA, ar trebui sa vada si "aventurile" pe facebook ale colegului Herjeu, alt tovaras de nadejde al PSD. Postarile lui Herjeu la adresa lui Iohannis sau a "burghejilor" din PNL, USR etc arata ca inscriptiile de pe peretii unui WC public, in numele libertatii de exprimare...
    Altfel spus, daca Herjeu are voie sa dea cu copita in toti adversarii PSD, ceilalti membri CNA de ce nu au dreptul la opinie in spatiul virtual?

Trimite un comentariu