Skip to main content

O asociație din Radioul Public cere demisia șefului Georgică Severin: „Alegerile pentru comisia de arbitraj sunt tergiversate și profund viciate”

 
O asociație din Radioul Public cere demisia șefului Georgică Severin: „Alegerile pentru comisia de arbitraj sunt tergiversate și profund viciate”

„Prin ordine succesive facilitat sabotarea Consiliului de Onoare”. Asociația de jurnaliști Kompatibil, din Radioul public, cere demisia lui Georgică Severin - Președintelui Director General al Societății Române de Radiodifuziune. 

Care sunt motivele?

Publicitate

Alegerile pentru Consiliul de Onoare, instanța internă de arbitraj care urmărește respectarea normelor editoriale și are rolul de a analiza și media situațiile conflictuale, ar fi mărul discordiei în Radio România. 

Pe scurt, a fost organizat un rând de alegeri în luna aprilie, însă scrutinul a fost invalidat în baza unei contestații „depuse după expirarea termenului legal”. 

Asociația Kompatibil acuză faptul că alegerile au fost invalidate pe nedrept

„Observatorul nu a constatat vreo neregulă în desfășurarea procesului de vot. A fost anulat prin încălcarea reglementărilor privind termenele de depunere a contestațiilor”, spune aceeași sursă într-un comunicat de presă. 

O nou tur de scrutin, pentru alegerile din Consiliul de Onoare, este pregătit de SRR. Aceeași asociație acuză mai multe nereguli și numește totul „un simulacru”:

  • Actualul proces electoral este afectat și de schimbarea regulilor în timpul jocului. Mai exact, noul calendar al alegerilor se întindea din 16 septembrie până în 11 decembrie. Cu toate acestea, la o lună de la declanșarea procedurii, calendarul a fost prelungit cu încă o lună, până la data de 11 ianuarie. Asociația notează că „este un caz evident de schimbare a regulilor în timpul jocului”.
  • Încălcarea principiului dreptului fiecărui jurnalist de a candida. Mai exact, jurnaliștii trebuie mai întâi să răspundă la un chestionar, iar performanța lor este notată de o comisie formată din manageri. Asociația punctează că „astfel, este vorba despre un sistem în care Consiliul Gardienilor decide cine are sau nu dreptul de a candida”. 
  • Implicarea managementului în selecția jurnaliștilor „potriviți” pentru acest for.

Într-o scrisoare deschisă din această primăvară, cei cinci jurnaliști aleși în Consiliul de Onoare al SRR (la alegerile anulate) au subliniat că:

Anularea alegerilor din luna aprilie reprezintă un abuz și, totodată, un afront adus corpului jurnalistic din Radio care și-a desemnat reprezentanții în mod liber”.

Principalele concluzii ale comunicatului remis de Asociația Kompatibil:

1. Jurnaliștii sprijiniți de Asociația Kompatibil, inclusiv cei care au făcut parte din câștigătorii alegerilor din aprilie 2019 pentru Consiliul de Onoare, precum și cei care au obținut locuri de membri supleanți, refuză să fie asociați cu simulacrul organizat de conducerea SRR.

2. Asociația Kompatibil îi îndeamnă pe colegii jurnaliști din SRR să țină cont de aspectele prezentate în acest comunicat atunci când vor decide dacă doresc să valideze, prin participare la vot, actualul proces electoral și, implicit, anularea votului pe care l-au dat.

3. Asociația Kompatibil cere anularea actualului proces electoral viciat și stabilirea de urgență, în drepturi, a câștigătorilor alegerilor din luna aprilie; în acest sens, candidații susținuți de Kompatibil își asumă ca prioritate adoptarea unui regulament al Consiliului de Onoare care să reglementeze inclusiv modul în care membrii CO sunt aleși, cu respectarea dreptului fiecărui jurnalist de a candida.

4. Asociația Kompatibil solicită demisia Președintelui Director General al SRR, Georgică Severin, care, prin ordinele succesive cu privire la Consiliul de Onoare, a facilitat sabotarea acestui for al jurnaliștilor.

În luna aprilie au avut loc alegeri pentru Consiliul de Onoare. Scrutinului a fost câștigat de cinci jurnaliști din Societatea Română de Radiodifuziune. Este vorba despre jurnaliștii: 

  • Bogdan Isopescu
  • Dumitrescu Mihaela Gabriela
  • Popa Mara Sabina
  • Orban Florin Constantin
  • Rusu Alexandru Adrian 
Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu