Skip to main content

VIDEO. Poveștile copiilor români din diaspora, la TVR Internațional. În weekend primele ediții, în Spania și Franța

 
VIDEO. Poveștile copiilor români din diaspora, la TVR Internațional. În weekend primele ediții, în Spania și Franța

Poveștilor copiilor români din diaspora vor fi la TVR Internațional. Proiectul se numește „Generația Următoare” și debutează sâmbătă și duminică, 17 și 17 noiembrie, de la ora 15:00. 

Seria de opt episoade va spune poveștile copiilor născuți în diaspora și a celor plecați, alături de părinții lor, în afara Români. Proiectul editorial este realizat de echipa TVR Internaţional în cele mai mari comunităţi de români din Spania, Italia, Franţa şi Germania.

Publicitate

Reportajele vor vorbi despre felul în care sunt nevoiți să se adapteze la o nouă viață. Pe de o parte integrarea lor înseamnă adaptarea la mediul şi modul de viaţă din ţara de adopţie, pe de altă parte păstrarea identităţii înseamnă învăţarea limbii materne şi păstrarea tradiţiilor.

„Generaţia Următoare” este un proiect al postului TVR Internaţional realizat cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, anunță reprezentanții postului TV. 

Echipa care se ocupă de reportaje este formată din următorii oameni:

  • Jurnalişti - Angela Avram, Roxana Gheorghe
  • Directori de imagine - Silviu Andrei, Dan Gheorghe
  • Producător - Angela Avram

Sâmbătă, 16 noiembrie: Povestea fetelor Ariadna, Eliza şi Alexandra

Angela Avram aduce povestea a trei fetițe născute în Madrid: Ariadna, Eliza şi Alexandra. Părinţii celor trei fetiţe le-au învăţat limba română şi îşi fac timp să le ducă la tot felul de activităţi ale comunităţii româneşti.

Ariadna Elena Mănescu Perez s-a născut la Madrid, într-o familie mixtă. Tatăl este columbian, mama, româncă. În prezent, locuiește cu mama, Mihaela, apreciat medic specialist pediatru şi medic specialist în boli interne la cel mai mare spital din Madrid. Ariadna vorbeşte cu uşurinţă spaniola, româna şi engleza.

Prietena ei, Eliza Enii îi este colegă de şcoală, iar părinţii Elizei muncesc temporar în Spania.

Cea de-a treia fetiţă este Alexandra Nicolae. Acum 11 ani, ea s-a născut în România, dar de mai bine de 9 ani trăieşte lângă Madrid. Alexandra vorbeşte foarte bine româna, spaniola şi engleza şi este una dintre cele mai bune eleve ale colegiului la care studiază.

Duminică, 17 noiembrie: Povestea surorilor Melissa și Melina, eleve la o şcoală catolică din Franța

Roxana Gheorghe prezintă povestea surorilor Melissa şi Melina, care locuiesc în Franța. Cele două sunt surori sunt eleve la o şcoală catolică particulară.

Melissa are 9 ani şi studiază dans clasic şi canto la Conservator, în paralel cu pictura şi teatrul. Melina, de doar 6 ani şi jumătate, îi calcă pe urme: studiază dans clasic şi teatru.

Mama lor, Monica Beuran, s-a născut în România şi în prezent este preşedinta Şcolii Româneşti din Paris. Cursurile instituţiei se adresează copiilor francezi de origine română, inclusiv de origine română de dincolo de Prut, care doresc să înveţe (mai bine!) limba română şi să afle (mai multe!) despre cultura română.

Şcoala Românească din Paris este o asociaţie non-profit, care reuneşte membri ai comunităţii române. Activităţile se desfăşoară sub formă de cursuri în sediile Ambasadei şi ale Institutului Cultural Român de la Paris. Coleg cu Melissa şi Melina la Şcoala Românească din Paris este şi Andrei Soares, un băieţel care provine dintr-o familie mixtă. Tatăl este portughez, iar mama, româncă.

VIDEO. Teaser - Generația Următoare

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Trimite un comentariu