Skip to main content

Legal sau nu? Multe site-uri au dat sondaje electorale și în timpul zilei. Ce spune legea? Președintele AEP: "Am primit sesizări"

 
Legal sau nu? Multe site-uri au dat sondaje electorale și în timpul zilei. Ce spune legea? Președintele AEP: "Am primit sesizări"

"Portocalele se vând mai bine decât roșiile". Cam așa sunau, în urmă cu mulți ani (cu trimitere la PD și PSD, în cazul de față) mesajele legate de situația votului în ziua alegerilor.

Publicitate

În ziua primului tur pentru Cotroceni, multe site-uri au renunțat la astfel de subtilități și au dat, direct, date prezentate ca fiind din exit-poll-uri sau de la partide. Direct, cu clasamentele orelor respective, cu nume și procente.

Cine a dat și cine nu a dat? Ce spune legea? Ce spun cei care au ales să nu le difuzeze?

Pe scurt:

 • există o prevedere a legii legată de sondaje, care nu pot fi publicate în ziua alegerilor (televiziunile au respectat, legislația este mai clară în audiovizual).
 • sunt site-uri quality care au ales să dea clasamente și până în ora 21.00, altele care au considerat corect să nu le difuzeze
 • contactat de Paginademedia.ro, președintele Autorității Electorale Permanente a declarat că au fost sesizări, care "s-au dat în lucru"
 • amenzile, potrivit legii, sunt între 4.500 și 10.000 de lei.

1. Cine a dat și cine nu a dat?

Date legate de posibila situație a clasamentului au publicat, duminică: Adevărul.ro, DCnews.ro, Antena3.ro, Capital.ro, RomâniaTV.net (din monitorizarea Paginademedia.ro).

Cine a ales să nu dea?

Potrivit monitorizării Paginademedia.ro, nu au prezentat niciun sondaj publicații precum Hotnews.ro, Republica.ro, News.ro, Mediafax.ro, Biziday.

ÎNTRE. Libertatea nu a dat direct sondajele, însă a vorbit despre diferențele, în procente, dintre candidați.

"Dăncilă are 5 procente peste Barna, dar candidatul USR-PLUS crește și mobilizarea electoratului tânăr îl poate duce în turul 2! Klaus Iohannis conduce detașat, dar toți ochii în cursa voturilor sunt pe duelul Dăncilă - Barna, care devine tot mai strâns, potrivit unor surse din piața sondajelor."

Tot despre diferențe a vorbit și G4Media: "Marea miză a primului tur este bătălia pentru locul doi între Viorica Dăncilă și Dan Barna, iar casele de sondaje care realizează exit-poll-urile raportau la ora 14.00 o distanță de 4-5 puncte procentuale între fostul premier și candidatul USR/PLUS."

 • Adevărul a citat un citat un Exit Poll realizat de IRES, cu procente. La fel DC News.
 • Capital a dat o numărătoare paralelă de la PNL
 • Știripesurse a citat date de exit-poll disponibile la partide
 • DCnews - Exit Poll Ires. Cifrele momentului prezidențiale 2019
 • RomâniaTV.net - Cum arată primele exit-polluri. Surpriză uriașă

Legea: în ziua votării este interzisă prezentarea sondajelor

Potrivit Legii pentru alegerea președintelui, în ziua votării este interzisă prezentarea sondajelor realizate la ieșirea de la urne, înainte de încheierea votării. (Art 39).

Nu se menționează un suport media anume. Articolul respectiv este citat și în Decizia CNA privind campania electorală, iar posturile TV și radio au luat-o în considerare.

Potrivit aceleiași legi, încălcarea articolului este contravenție și se sancționează cu amendă de la 4.500 lei la 10.000 lei.

"Publicarea unor astfel de date nu ar fi avut drept consecință informarea obiectivă"

Ce spun cei care au dat datele? Dar cei care nu le-au dat?

"Publicarea unor astfel de date nu ar fi avut drept consecință informarea obiectivă", a declarat pentru Paginademedia.ro Clarice Dinu, redactor-șef Hotnews.

Clarice Dinu, pentru Paginademedia.ro:

"Chiar dacă pe parcursul zilei de duminică am avut informații referitoare la rezultatele parțiale ale exit-poll-urilor, am decis să nu le publicăm, cum nu am făcut-o nici cu ocazia altor alegeri, din respect față de cititorii noștri și consecvenți valorilor noastre.

Publicarea unor astfel de date nu ar fi avut drept consecință informarea obiectivă cu care cititorii HotNews.ro sunt obișnuiți, ci mai degrabă ar fi putut avea ca efect o percepție eronată într-o anumită etapă a unui proces cu o încărcătură deosebită, cum a fost cel al alegerilor prezidențiale.

Da, tentația a fost mare, dar considerăm că decizia luată a fost cea corectă."

Liviu Avram, redactor-șef adjunct Adevărul, explică de ce site-ul a dat informații până în ora 21.00, ora la care se încheia votul în țară.

"Pentru că ni s-a părut de interes public", motivează Liviu Avram. "Legislația electorală are multe lucruri de corectat, până la a ajunge la faptul că cineva publică sondajele obținute pe surse", a completat el.

Liviu Avram spune că articolul din lege, legat de sondaje, este interpretabil.

Cristi Coman, coordonatorul departamentului video Libertatea, detaliază rațiunile pentru care ziarul nu a publicat clasamente și a punctat doar diferențele procentuale dintre candidați.

"Din moment ce articolul din lege nu vorbește de un suport media anume, interpretarea noastră este că estimările date înainte de termen nu sunt legale", a spun Cristi Coman.

"Am ales să publicăm informații legate de lupta dintre candidați, fără să exprimăm ceea ce legea numește sondaj de opinie."

Președintele AEP - "Avem sesizări, facem verificări"

Contactat de Paginademedia.ro, Constantin-Florin Mitulețu-Buică, a declarat că s-au primit sesizări în legătură cu datele date în timpul zilei.

"Am primit trei astfel de sesizări și le-am înaintat departamentelor de specialitate", a declarat președintele AEP pentru Paginademedia.ro, fără a menționa despre ce cazuri este vorba.

"Se va face o analiză și, dacă se vor constata încălcări ale legii, se vor dispune măsurile necesare, pentru că AEP este instituția care se ocupă de astfel de cazuri, potrivit legii", a completat el.

Legat de articolul din lege:

"Legea spune clar că nu ai voie să dai astfel de sondaje de la ieșirea de la urnă în ziua alegerilor. Repet: nu mă pot pronunța acum. Cum spuneam, departamentele de specialitate vor verifica și vor trage concluziile", a mai spus Constantin-Florin Mitulețu Buică.

Articolul 39 din Legea nr. 370 pentru alegerea Preşedintelui României:

GALERIE FOTO. Site-urile de știri în ziua alegerilor

 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

 • Astia care fac sondaje lucreaza, de fapt, contra-cost pentru partide.
  Scopul lor nu este sa colecteze date ptr ora 21.00, ptr romanul obisnuit, ci sa adune informatii ptr partide. Care sa stie in timp real care le este scorul.
 • Alooooo, paginademedia, situl stiripesurse a dat cu 45 de minute mai inainte rezultatul de la ora 21! A trimis si pushuri si au urcat imens in trafic. Chiar nu vreti sa vedeti sau aveti un interes ascuns sa nu scrieti asta?

Trimite un comentariu