Skip to main content

DE CITIT. #Superscrieri. Poze din arhiva GSP și un text emoționant de la Tolontan, despre Ioan Chirilă: „Sunt 26 de ani de când ne-am despărțit prima oară”

 
DE CITIT. #Superscrieri. Poze din arhiva GSP și un text emoționant de la Tolontan, despre Ioan Chirilă: „Sunt 26 de ani de când ne-am despărțit prima oară”
Foto | Tolo.ro via GSP

Superscrieri NOIEMBRIE. Cele mai bune opt materiale din luna noiembrie au fost stabilite de juriul Superscrieri, competiția care premiază anual cele mai bune materiale din presa românească. 

Publicitate

Un material de la „România, Te iubesc”, un text emoționant scris de Cătălin Tolontan despre jurnalistul Ioan Chirilă (tatăl lui Tudor Chirilă) sau texte de la Scena9, Dela0, Libertatea sau Inclusiv, site proaspăt lansat. 

„Cum coboram scările Gazetei, ne-am intersectat cu Ioan Chirilă. Fusese unul dintre susținătorii rubricii mele din ziar, un adevărat privilegiu pentru un jurnalist cu muci la gură din acele vremuri. Și pe Luminița o prețuia mult nea Vanea, pentru stilul elegant, cald și rafinat al articolelor ei”, povestește Tolontan într-un text presărat cu poze din arhiva Gazetei Sporturilor. 

Selecția textelor din ultima lună de toamnă a fost făcută de Vlad Stoicescu, co-fondator al publicației Dela0.ro și coordonator Să fie lumină (alături de Ovidiu Vanghele). Pentru fiecare material selectat, Stoicescu a motivat fiecare alegere în câteva cuvinte.

De exemplu, despre materialul făcut de Rareș Năstase, despre traficul de persoane, spune:

„De ce? Pentru că, după tragedia de la Caracal, e obligatoriu să aflăm cu adevărat țara în care trăim. Instituțiile românești funcționează la cote de avarie – dar nici societatea nu e departe de faliment.”

NOTĂ. Acest top nu reprezintă un clasament, ci o listă de recomandări pentru public și de aprecieri față cei ce țin sus steagul meseriei de jurnalist.

Paginademedia.ro prezintă în continuare cele opt texte:

1. Oameni de vânzare - Rareș Năstase (România, Te iubesc, Pro TV)

Din articol: „Intrăm în culisele unui fenomen rușinos și dureros, care pune România pe primul loc într-un clasament care nu ne face deloc onoare. Suntem țara cu cele mai multe tinere traficate.”

Vlad Stoicescu: „De ce? Pentru că, după tragedia de la Caracal, e obligatoriu să aflăm cu adevărat țara în care trăim. Instituțiile românești funcționează la cote de avarie – dar nici societatea nu e departe de faliment.”

2. Cum s-a transformat o școală de dans într-un centru de abuzuri fizice și sexuale - Matei Bărbulescu, ilustrații de Wanda Hutira (Libertatea)

Din articol: „În spatele acestui paravan, în unul din cele mai vechi și mai mari cluburi de dans din Constanța, Total Dance Centre, cel care își spune maestru coregraf, Gigi Marian Osoloș, își abuzează psihic, fizic și sexual elevele, multe dintre ele fiind minore.”

Vlad Stoicescu: „De ce? Pentru că o mulțime de forme de abuz trec neobservate în România – iar orice documentare a unor astfel de cazuri contribuie la «ridicarea vălului».”

3. Nu mă uita – o criză națională de sănătate ignorată de autorități - Ștefania Matache, ilustrații de Emi Balint (Inclusiv)

Din articol: „România îmbătrânește într-un ritm mai accelerat ca niciodată. Aproape 20% din populație are peste 65 de ani și riscă să se îmbolnăvească de demență. Aproximativ trei sute de mii de bolnavi ar avea nevoie de îngrijiri specializate, dar centrele de stat nu acoperă cererea. În lipsa lor, apar tot mai multe centre private, însă prea puțini vârstnici își permit serviciile lor.”

Vlad Stoicescu: „De ce? Pentru că puterea exemplului e mobilizatoare – dar e bine să știm că problemele sistemice nu se pot rezolva în absența statului, ci prin implicarea lui.”

4. 20 de ani fără Ioan Chirilă - Cătălin Tolontan (tolo.ro)

Din articol: „Fotografiile zîmbesc împreună cu epocile care se succed. Chirilă în anii 70, împreună cu generația mexicană. Chirilă împreună cu Enzo Bearzot, antrenorul Italiei, campioana mondială din 1982. Chirilă prin pădurea de lângă Rășinari, umăr la umăr cu Mircea Lucescu.

Era vremea când antrenorul naționalei își ducea jucătorii la muzee, de la muzeul etnografic din inima Ardealului și până la cele din Veneția.
Secvență după secvență, Ioan Chirilă este învelit în mătasea și mărăcinii profesiei și vieții sale.”

Vlad Stoicescu: „De ce? Pentru că Tolontan are pur și simplu dreptate: timpul nu mai e atât de generos cu reporterii pe cât era, în trecut, cu jurnaliștii. Poate că e și în asta o explicație pentru înțelegerea și moderația tot mai restrânse ale dezbaterilor publice de astăzi.”

5. Pacientul și sistemul sanitar. Scurtă comparație între două sisteme de sănătate - Vintilă Mihăilescu, ilustrații de Mircea Pop (Scena9)

Din articol: „Sunt un pacient. Adică un bolnav căruia i s-a acordat statutul de pacient și care urmează să fie îngrijit conform acestui statut acordat de un sistem de sănătate. Doar că același bolnav nu este neapărat și același pacient în sisteme de sănătate diferite.

Am descoperit acest lucru pe pielea mea. Nu despre statistici și anchete voi scrie, ci despre această experiență personală, în două sisteme sanitare diferite – cel românesc și cel francez. Voi încerca să o redau printr-un soi de „eseu documentar” (căci altfel nu știu cum să-i zic), cât mai onest cu putință, fără incriminări sau glorificări, dar și fără prea multe naivități sau lașități. Anumite lucruri trebuie totuși spuse – dar nimic nu e simplu în această poveste…”

Vlad Stoicescu: „De ce? Pentru că întotdeauna perspectiva reușește să așeze corect lucrurile, oferind nuanțe, date și fapte.”

6. Pietre de aducere aminte. I.D. Sîrbu – „Un atlet al mizeriei” - Voicu Bojan (PressOne)

Din articol: „Poate azi, mai mult ca oricând, merită să ne amintim de acei câțiva oameni rarisimi, demni, care cu încăpățânare au ales să rămână verticali, în ciuda unor atractive oferte de destin vânturate de puternicii zilei de pe vremea când și-au trăit viețile. Acești oameni au rămas ca niște repere morale ferme ale istoriei noastre recente.”

Vlad Stoicescu: „De ce? Pentru că sunt de părere că I.D. Sîrbu e unul dintre marii români ai secolului trecut. Unul de care prea puțini concetățeni au auzit (sau știu ceva concret).”

7. Un preot președinte - Octavian Coman (Să fie lumină) foto: Inquam Photos, George Călin

Din articol: „Mai multe documente obținute de Să fie lumină, dar și mărturiile unor actuali și foști angajați sau colaboratori ai Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, arată o instituție a statului român – fundamentală în misiunea ei istorică – adusă într-o criză profundă sub conducerea unuia dintre cei mai cunoscuți teologi ortodocși români, Radu Preda.”

Vlad Stoicescu: „De ce? Pentru că simbioza dintre stat și cultul majoritar e atât de puternică încât poate deraia activitatea unui întreg institut de cercetare doar pentru a împlini cariera teologică a unei persoane.”

8. Dreptate strâmbă: 3 din 4 cazuri de acte sexuale cu victime copii sunt judecate în instanțele românești ca fapte consimțite - Diana Oncioiu (Dela0.ro)

Din articol: „Când un minor cu vârsta sub 15 ani este abuzat sexual în România, șansele ca o instanță de judecată națională să încadreze ca viol infracțiunea comisă sunt reduse. Statistic: cam o șansă din patru. Dacă agresorul nu lasă urme care să probeze constrângerea fizică, judecătorii pleacă în cele mai multe cazuri de la premisa că actul sexual s-a produs și cu acceptul copilului căzut victimă.”

Vlad Stoicescu: „De ce? Pentru că avem nevoie, mai mult ca oricând, să înțelegem cât de prost funcționează pe alocuri sistemul de justiție din România. Anticorupția, oricât de performantă (nu a fost cazul, dar nu e locul să dezvolt aici), nu poate fi idealul ultim de dreptate în nicio țară. Important e și cum se face dreptate în micile judecătorii și tribunale.”

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Trimite un comentariu