Skip to main content

VIDEO. Dragoș Stanca: "Am un mesaj pentru agențiile care se uită doar la preț!" Ce se va întâmpla dacă presa nu e susținută?

 
VIDEO. Dragoș Stanca: "Am un mesaj pentru agențiile care se uită doar la preț!" Ce se va întâmpla dacă presa nu e susținută?

VIDEO. Dragoș Stanca și o discuție interesantă despre finanțarea presei. Mai degrabă despre insuficienta finanțare a presei.

Publicitate

Dragoș Stanca, la interviurile Paginademedia.ro:

„Eu am un mesaj către clienții și către agențiile care se uită strict la preț, să se uite și la consecințele insistării pe paradigma prețul cel mai mic și rebate-ul cel mai mare.

Responsabilitatea și înțelepciunea de investi și etic cred că va fi o discuție care va fi tot mai prezentă în spațiul public.

Trebuie să readucem acea doză de responsabilitate socială în discuțiile despre publicitate”, subliniază Stanca în câteva idei.

Ce se poate întâmpla, cu o finanțare slabă a presei?

Dragoș Stanca, povestind o discuție cu un retailer:

"Îmi spune că bagă foarte mulți bani în Google și Facebook pentru că publisherii locali sunt prea scumpi pentru noi.

I-am dat un exemplu. Să spunem că tu, ca retailer, nu mai investești deloc în site-urile de știri din România. Multe dintre ele își fac treaba bine și sunt la limita supraviețuirii.
Evident, acei oameni se vor duce în alte domenii: comunicare, PR sau vor pleca din țară.

Mai există și posibilitatea să meargă pe paradigma dictată de marii giganți globabil, aceea de a produce cât mai mult trafic prin știri care nu sunt neaparat adevărate.

Ca un exemplu, cea mai citată știre din SATI, în weekend, a fost despre cele două fete din Caracal care ar fi fost găsite la Paris.

Problema apare pe termen lung, când pe multe site-uri se vor propaga fakenews-uri despre „sirene vii găsite pe plajă la Neptun” sau opinii ale unor partide sau politicieni care spun că „e mai bine să dăm afară din țara supermarketurile din străinătate” și nu vor mai fi jurnaliști care să le critice sau să le semnaleze”.

Ce mai spune Stanca:

„Poate conștientizarea va veni și din partea publicului, așa cum nu aruncăm mucul de la tigară pe jos poate în timp lumea va dona un euro pe lună pentru o publicație”Acel euro poate să însemne diferența dintre faliment sau supraviețuire. Contribuția aia minimă îți asigură și o informare corectă”.  

Dragoș Stanca a fost prezent în Studioul Pagindemedia.ro, într-un dialog cu Petrișor Obae - editorul Paginademedia.ro, unde a lansat un nou produs, o regie pentru Podcasteri.

Citește și: Dragoș Stanca lansează LIVE un nou serviciu la Interviurile Paginademedia.ro

Stanca: „Google și Facebook nu au intenții rele, dar nu putem omorî ecosistemul local”

  • N-ai cum să susții un model pe termen lung doar cu 20 de eurocenți împărțiți la 20 de jucători. Prin urmare vor dispărea mulți, iar cu ei și ecosistemul sănătos de culegere și prelucrare a informației.
  • Tot respectul pentru Google și Facebook, dar nu putem să omorâm cu totul ecosistemul local doar pentru că există acest criteri pur cantitativ. Sunt convins că Google și Facebook nu au intenții rele, ei eu gândit un model de business.
  • Eu cred, poate naiv, că Facebook sau Google nu au avut nicio intenție să facă praf industria de știri din țările care nu au jurnalism consolidat cum suntem și noi. Cumva, cred că prin aceste discuții încet, încet o să ne revenim.

VIDEO. Dragoș Stanca - Ce se întâmplă dacă publisherii locali nu sunt susținuți? 

 

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Trimite un comentariu