Skip to main content

Proiect despre relațiile adolescenților din România. O carte despre abuzuri, violență și sfaturi pentru tineri. A cui a fost ideea?

 
Proiect despre relațiile adolescenților din România. O carte despre abuzuri, violență și sfaturi pentru tineri. A cui a fost ideea?

FOTO. Fundația Friends for Friends lansează o carte despre relațiile adolescenților din România, într-un nou proiect editorial.

Lucrarea „Relațiile adolescenților din România și ce spun ele despre noi” este parte a unui proiect mai mare „In a Relationship”, lansat în 2016 și susținut de Avon. Totul este o ramură din Campania Respectului, demarată de Friends for friends. 

Publicitate

CONTEXT. În urmă cu trei ani, proiectul a demarat o cercetare națională pe adolescenții români. Inițiativa are în centru relațiile adolescenților din România, abuzuri sau violența domestică.

Totul a mers mai departe: Tinerii au luat parte la proiect. Mai mulți adolescenți din licee au fost cooptați în proiect și au ajutat cercetarea. 

„Am ales să-i cooptăm în proiect ca să știm ce întrebări să le punem.  Am sintetizat o parte din tot ce am învățat despre adolescenții din Ro în 3 ani de proiect, tradus pentru adulți - profesori, părinți, educatori”, spun reprezentanții proiectului. 

PROIECTUL. Cartea adună, în cele 120 de pagini, rezultatele cercetării pe adolescenții din liceele românești, articole cu privire la relațiile toxice dintre tineri sau explicații cu privire la problemele cu care se confruntă adolescenții. Toate materialele sunt din perioada 2016-2019. 

Printre acestea amintim noțiuni precum: Stalkingul (Urmărirea), Abuzul și formele sale - narcisic, gosting, fizic, sexual, financiar, sau cibernetic. 

Cartea costă 60 de lei și se poate comanda de pe site-ul fundației. Prețul fără transport, dar cu ridicare de la sediul Friends for friends, este de 40 de lei. 

De asemenea, ilustrațiile din carte (semnate de Andreea Cristea) se pot cumpăra sub formă de tablouri. 

Materialele explică felul în care se manifestă problemele tinerilor și sfaturi sau recomandări din partea psihologilor și a medicilor specialiști. 

În aceeași sunt și câteva exerciții pentru tineri. Câteva exemple: Cunoaște-ți nevoile, Exprimă-ți nevoile sau Cum să ne ascultăm mai bine unii pe ceilalți

Într-o broșură, care vine împreună cu cartea „Realațiile adolescenților din România și ce spun ele despre noi”, există și un test: „Află care sunt punctele slabe și punctele forte din relația ta”

Cartea este editată și publicată de Fundatia Friends for Friends, alături de agenția Friends/TBWA.

ECHIPA. Oamenii care au luat parte la proiect sunt:

  • Autoare: Silvia Guță și Andreea Găzdaru
  • Editare și corectură: Elena Marcu și Anca Dumitrescu
  • Design: Artemisa Pascu
  • Ilustrații: Andreea Cristea
  • Contribuții: Vlad Tăușance, Oana Ganea, Valentina Roșculeț, Silvia Luican. 

În broșura cu care vine cartea semnează și mai mulți bursieri Superscrieri: Diana Meseșan, Mara Mărăcinescu, Nicoleta Rădăcină, Ruxandra Burcescu, Venera Dimulescu, Andreea Chirică (Ilustrații), Lorelei Mihală

GALERIE FOTO

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

  • Din pacate, parintii le spun copiilor lor adolescenti : "distreaza-te, ca acum este cea mai frumoasa perioada a vietii. Dupa ce trece adolescenta, incep grijile de om mare." Este un sfat foarte daunator, adolescentul crede ca la 18 ani se termina viata. Ca sa fim oameni cu scaun la cap, trebuie sa intelegem ca acum 100 de ani, varsta adolescentei nici nu exista. Indiferent de patura sociala, ori te casatoreai la 16 ani, ori amanai casatoria pentru studii. Nu exista ideea ca ai dreptul sa te distrezi ca un adolescent intarziat, pana la 30 de ani, cum e in ziua de azi.

Trimite un comentariu