Skip to main content

Jurnalistă din România, premiată pe o scenă din Viena. Ani Sandu, premiu pentru investigația despre copiii romi traficați din România

 
Jurnalistă din România, premiată pe o scenă din Viena. Ani Sandu, premiu pentru investigația despre copiii romi traficați din România
Foto | Andrei Pungovschi

Premiu pentru o investigație românească pe o scenă din Viena. Jurnalista Ani Sandu, reporter DoR și realizator Radio România, a câștigat un premiu de 4.000 de euro pentru o investigație care se intitulează „Justiție oarbă pentru copiii romi traficați din România”. 

Premiul i-a fost acordat pe o scenă din Viena, la concursul Balkan Fellowship for Journalistic Excellence 2019

Publicitate

Juriul i-a acordat distincția jurnalistei din România pentru meticuloasa documentare a ceea ce Europol a numit „unul dintre cele mai mari grupuri de trafic de persoane din Europa”, scrie site-ul competiției

Textul este disponibil atât în limba română, cât și în limba engleză. Fotografiile care ilustrează materialul sunt semnate de fotojurnalistul Andrei Pungovschi.

În deschiderea anchetei jurnalista notează:

„Acest articol a fost documentat din primăvară în Țăndărei, Târgu Mureș, București și Londra. Mare parte din fotografiile din Țăndărei au fost realizate la bâlciul anual din localitate, una dintre puținele ocazii în care comunitatea se deschide și celor din afară.”

Investigația complexă scoate la iveală amploarea pe care a luat-o o grupare criminală organizată, din localitatea Tăndărei, despre care anchetatorii spun că se întinde în toată Europa. Mai mult decât atât, subliniază că în acest caz „Justiția a fost oarbă”:

„Polițiștii au arestat zeci de români în Marea Britanie şi România după o investigaţie colaborativă fără precedent, care a durat patru ani.

Dar în justiţie rezultatele au fost diferite. În Marea Britanie, aproximativ 100 de persoane au fost condamnate pentru trafic, spălare de bani, fraudă cu ajutoare sociale, documente falsificate şi neglijarea copilului.

În România, toţi cei 26 de acuzaţi au fost achitaţi în februarie, într-un verdict surpriză, după un proces cu amânări care a durat nouă ani”, notează materialul semnat de Ani Sandu. 

Alți doi jurnaliști au fost premiați în aceeași competiție. Este vorba despre Shkumbin Ahmetxhekaj (Kosovo) și Kostas Zafeiropoulos (Grecia). 

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Trimite un comentariu