Skip to main content

Clauza de conștiință. Jurnaliștii TVR pot, prin contract, să nu-și divulge sursele și pot să-și refuze șefii când un lucru este împotriva eticii

 
Clauza de conștiință. Jurnaliștii TVR pot, prin contract, să nu-și divulge sursele și pot să-și refuze șefii când un lucru este împotriva eticii

Drepturi noi pentru angajaţii din TVR. Sindicatele din Televiziunea Publică anunță o serie de modificări contractuale pentru oamenii din TVR, arată un comunicat de presă. 

Printre acestea se regăsește și „clauza de conștiință”, care dă dreptul jurnaliștilor „să refuze divulgarea surselor de informații” sau „să refuze să semneze o știre care a fost modificată de un șef, pe motiv că se opune opiniilor și libertății de exprimare a jurnalistului”.

Publicitate

Prin aceeași clauză, jurnaliștii au dreptul „să refuze un ordin direct al șefilor ierarhici superiori sau să participe la realizarea unei producții TV al/a cărui/cărei conținut este contrar legislației actuale sau deontologiei profesionale”, notează aceeași sursă. 

Nu în ultimul rând, oamenii din TVR au dreptul, prin contract, să beneficieze de sprijinul moral și material al angajatorului în privința păstrării confidențialității surselor”, în cazul unui proces în instanță, informează comunicatul de presă remis de Federația de Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind.

De asemenea, tot prin contract, jurnaliștii au mai obținut beneficii precum:

 • Tichete de masă și vouchere de vacanță.
 • TVR trebuie să acorde 10 salarii de bază în caz de concedieri pentru motive ce nu ţin de persoana angajatului.
 • Să coreleze în permanență salariul de bază minim brut pe unitate astfel că acesta să fie întotdeauna cu 5 la sută mai mare decât salariul minim brut pe țară garantat în plată.
 • TVR trebuie să acorde angajațiilor, atunci când pleacă în deplasări, 230 lei pe zi pentru cazare. 

Paginademedia.ro prezintă, în continuare, comunicatul remis de Sindicatele din TVR:

Clauza de conştiinţă şi noi drepturi pentru angajaţii din Televiziunea Publică.

Actul adițional nr. 3 la Contractul Colectiv de Muncă din Societatea Română de Televiziune a fost semnat astăzi, 24 decembrie 2019, de către echipa de negociere a administraţiei SRTV, de conducerea Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind în baza manadatelor acordate de membrii afiliați din instituție – Sindicatul MediaSind TVR și Sindicatul Televiziunea Craiova, precum și de către reprezentanți ai angajaților.

Documentul cuprinde clauza de conștiință a angajatului TVR care are dreptul, fără a suferi nicio consecință, „să refuze un ordin direct al șefilor ierarhici superiori sau să participe la realizarea unei producții Tv al/a cărui/cărei conținut este contrar legislației actuale sau deontologiei profesionale, invocând clauza de conștiință, conform propriilor convingeri.

Totodată, angajatul din TVR are dreptul să refuze divulgarea surselor de informații, să-și exprime liber și în public opiniile personale în legătură cu orice evenimente sau persoane, respectând însă întotdeauna deontologia profesională, să beneficieze de sprijinul moral și material al angajatorului în privința păstrării confidențialității surselor, în toate fazele unui proces/civil/penal în care poate fi implicat, până la pronunțarea unei hotărâri definitive și irevocabile.

Angajatul are dreptul să refuze să semneze știrea care a fost modificată prin intervenția șefului ierarhic sau a oricărei persoane din staff-ul editorial, pe motiv că este diferită de forma inițială pe care a dat-o jurnalistul sau pe motiv că textul sau conținutul materialului se opune opiniilor și libertății de exprimare a jurnalistului.

Partenerii sociali au convenit ca angajatorul să acorde 10 salarii de bază în caz de concedieri pentru motive ce nu ţin de persoana angajatului, să coreleze în permanență salariul de bază minim brut pe unitate astfel că acesta să fie întotdeauna cu 5 la sută mai mare decât salariul minim brut pe țară garantat în plată (studii medii și superioare), precum și să acorde tichete de masă și vouchere de vacanță la maximul prevăzut de lege.

Nu în ultimul rând, părțile au decis să acorde angajaților care pleacă în deplasări drepturile prevăzute în HG 714/2019, în special cele prevăzute în Anexa (adică 230 lei/zi – indemnizație cazare), precum şi să se acorde sumele pentru inflaţia rămasă pentru anul 2019 şi inflaţia pentru anul 2020.

Pentru celelalte articole din proiectul de CCM elaborat de MediaSind TVR împreună cu Sindicatul TVR Craiova și experți ai FAIR-MediaSind și FIJ, adminsitrația SRTV s-a angajat ca în termen de 6 luni să negocieze Anexa nr 4 privind coeficienții de salarizare din TVR, iar în termen de 60 de zile să negocieze celelalte drepturi.

Precizăm că negocierile nu au fost ușoare. Deși reprezentanții administrației împreună cu reprezentanții salariaților au solicitat prelungirea CCM cu 12 luni fără nicio altă negociere, reprezentanții FAIR-MediaSind au reuși să obțină drepturile de mai sus.

Pe această cale mulțumim tuturor celor care au participat la acest proces de negociere, în mod special colegilor filialei MediaSind TVR, ai Sindicatului Televiziunea Craiova și ai Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind.

ÎMPREUNĂ SUNTEM MAI PUTERNICI!

Biroul Executiv al SRJ MediaSind

Bucureşti, 24 decembrie 2019”

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

 • Obae, voi sunteti intregi la minte? Cenzurati cuvinte precum ***, dar lasati in comentarii cuvinte precum ratati sau servicii! Unde este jignirea sau acuzele grave in comentariul replica la acuzele aduse de Buratinio? Adica el poate face acuzatii nefondate, dar el nu poate fi acuzat de interese meschine, asa cum reiese din comentariul lui. De ce nu sunteti impartiali si judecati cu discernamant conentariile decat sa puneti un robot sa cenzureze din oficiu si fara discernamant?
 • Rusine , angajații tvr se cearta , în loc ss muncească, au timp liber să trancaneasca, chiar aveti pic de demnitate, lăsați publicul să vă judece
 • @Buratino ***, avand in vedere timpul de raspuns, tu esti mai *** decat sindicatele si conducerea televiziunii la un loc. Bravo! Scopul ochilor albastri este, la fel ca la revolutie, sa provoace haos pentru a nu se intampla nimic bun pentru televiziune si angajati. Exact asta faci tu, vazand ***i si in *** din fata casei, iar oamenii te cred pentru ca e foarte usor sa gasesti o scuza pt esec decat sa iti asumi greutatile de a uni oamenii si de a face un lucru coerent pentru un beneficiu comun.
 • Tov.Livia Ionescu!

  Gasca de la Mediasind va multumeste pentru slugarnicia vesnica si va va decerna smotrul de tinichea in grad de plutonier.Daca inca nu ati aflat,Mediasind este controlat ca mai toate federatiile de ghici cine.......de servicii.Ia verifica putin cine sunt penalii care sunt la conducerea mafsindului.
 • @ Buratino
  Pentru informarea ta: cei de la Mediasind au negociat mult mai multe lucruri dar din pacate acesta este rezultatul negocierilor din cauza reprezentantilor angajatilor, cei care au negociat cu conducerea, fiind alesi defapt de conducere pentru prima data, special pentru a contracara sindicatul pe care nu il controleaza, Mediasind. Reprezentantii angajatilor, Spus, Balcan si Sindicatul operatorilor de imagine au fost in permanenta aservite conducerilor, ei nu au facut altceva decat sa isi bata joc de majoritatea angajatilor si sa isi puna niste oameni la adapost, cei care au fost eterni clientii conducerii. Mai mare rusinea ca aproximativ 1300 de angajati asteapta de fiecare data ceva de pomana din partea conducerii. Pe langa eternii oameni din esalonul 2 de directori si directorasi rotiti in permanenta in functii, la care se adauga cei adusi din exterior in functie de conducerile momentului, iata pe cei care fac de rusine Televiziunea Romana, asa zis grup de initiativa:
  SRTV:

  Balcan Marian
  Chivu Daniela
  Chivu Eugen Cătălin
  Cîrligeanu Marius
  Cozma Nicolae Marian
  Crăciun A. Florin
  Csongor Pap
  Grosu Marian
  Ignat Gheorghe
  Iordănescu Gabriela Luminița
  Lică Marius
  Marincov Bogdan
  Mărgărint Dinu
  Mărmureanu Traian
  Mihalache Cornel
  Obadă Dan
  Onea Pascal Bogdan Florin
  Pandele Manuel Răzvan
  Păcurar Ovidiu
  Popa Ioan
  Radivoi Dan
  Săseanu Ramona
  Stănescu Zeno Costin
  Vasile Silviu Daniel
 • Clauza de constiinta???Pai in acest caz pseudo sindicalistul Torica si fara chef de munca Ad.Nastase ar trebui sa aiba niscavaia mustrari de constiinta.Tov.Paco, ratatii de la Mediasind s-au vandut pe trei arginti caci corelarea permanenta a salariilor ar fi trebuit sa fie 10% dar avand in vedere ca au facut joc de glezne nu s-a putut obtine mai mult.Tov.Paco, indica un om de calitate din gasca de la Mediasind.
 • Clauza de constiinta in cazul lui Ionuț Cristache? Sau in cel al Liviutei? La astia totul se măsoara in farfurii de sărmalute.
 • Pe contul de facebook dl Costi Mocanu face comentarii pruncipiale la adresa TVR. Ar fi corect insa pt dl deontolog sa explice si cum acelasi Stat pe care il critica a scutit ProTV de datorii de vreo 55 milioane € si a tolerat artificiile cu angajari pe DDA si pe 10 firme/ an pt a se fenta plata impozitelor. Toate astea pe vremea cand dl Mocanu era mare șerif pe acolo!
 • Toate aceste clauze sunt de bun simț și ar trebui să apară în orice contract din zona media din România! Este clar câ MediaSind s-a ținut de cuvânt și că acolo sunt oameni serioși!

Trimite un comentariu