Skip to main content

Revoluția din 1989 în 60 de secunde. Șase povești despre căderea comunismului la History: „Au fost momente de teroare, momente de groază”

 
Revoluția din 1989 în 60 de secunde. Șase povești despre căderea comunismului la History: „Au fost momente de teroare, momente de groază”

Povești despre Revoluția din 1989 în 60 de secunde. History a anunță o miniserie comemorativă la 30 de ani de la căderea comunismului. 

„M-au chemat de acasă, lucrăm deja în televiziune, ca să dublez desene animate”, spune criticul de film Irina Margareta Nistor, într-una dintre mărturiile din seria History. 

Publicitate

Vor fi șase povești, de maxim 60 de secunde, de la șase oameni care au trăit pe viu evenimentele din Decembrie '89. 

Cele șase mărturii vin de la oameni precum Irina Margareta Nistor, Csilla Könczei, Oltin Dogaru, Mihai Dulea, Mircea Ionescu și Nicu Grămesc.

„Ideea acestor mini-episoade a venit în urma numeroaselor dezbateri despre adevărul evenimentelor din decembrie 1989 (...) Nimeni nu știe cu adevărat întreaga poveste, iar cei care o cunosc o vor lua cu ei în mormânt.

Tot ce putem face este să punem povestirile cap la cap și să analizăm situația din cât mai multe unghiuri”, spune Ovidiu Grămesc, regizorul și producătorul miniseriei. 

Vor spune povestea Revoluției din orașele București, Cluj, Timișoara, Brașov și Iași. Clipurile video vor fi difuzate atât pe canalele locale de social media, cât și pe canalul History România. Primul video, cu Irina Margareta Nistor, este deja online.

„Producția video realizată de History reprezintă o modalitate de a îndrepta atenția opiniei publice asupra celui mai important eveniment care a modificat structural istoria recentă a României”, spun reprezentanții postului de televiziune. 

VIDEO. 30 de ani de la Revoluție: Irina Margareta Nistor (București)

Din mărturiile miniseriei: „Armata era nepregătită, soldații erau neinstruiți”

Irina Margareta Nistor, București: 

„Povestea a început și s-a terminat în zilele respective în televiziune. La București probabil că a fost mai intens, dar asta nu ne-a făcut vreo clipă să uităm de Timișoara care ne-a dat curaj tot timpul. Au continuat atacurile, s-a tras […]. Era extrem de înspăimântător când traversai curtea televiziunii. M-au chemat de acasă, lucrăm deja în televiziune, ca să dublez desene animate.” 

Csilla Könczei, Cluj:

„Până în 22 decembrie nici nu mi-a trecut prin gând să ies cu ea [camera video] în spațiul public, în care era o atmosferă de teroare.”

Mihai Dulea, Iași:

„Armata era nepregătită, soldații erau neinstruiți, de acest lucru s-a profitat, s-a creat haos, dovadă că nici până în ziua de astăzi nu știm adevărul.”

Mircea Ionescu, Brașov:

 „N-am să pot uita niciodată momentul în care a fost anunțată la televiziune execuția lui Ceaușescu. A fost un vuiet în tot cartierul, o explozie de emoție care mi-a arătat cât de puternică a fost această dictatură.” 

Nicu Grămesc, Timișoara:

„Au fost momente de teroare, momente de groază. Lucrurile au fost atât de bine ținute ascunse, încât Radio Europa Liberă care dădea informațiile actuale la ora aceea, abia marți seară la Jurnalul de Cinci a transmis primele vești de la Revoluția din Timișoara.” 

Oltin Dogaru, București:

„Am auzit celebrul vuiet, după care s-a oprit transmisia […]. Era haos, erau informații contradictorii, nici până în ziua de azi nu am aflat exact ce s-a întâmplat”

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Trimite un comentariu