Skip to main content

VIDEO. Povești fascinante din Pro TV cu Elena Lasconi. I s-a spus „Esca noastră” la Deva. Cum a "botezat-o" Mîndruță

 
VIDEO. Povești fascinante din Pro TV cu Elena Lasconi. I s-a spus „Esca noastră” la Deva. Cum a "botezat-o" Mîndruță

VIDEO. Este reporter Pro TV de peste 25 de ani, s-a ocupat de zeci de campanii sociale, a transmis zeci de live-uri, inclusiv Mineriada din 1999, și recent s-a hotărât să candideze la primăria din Campulung Muscel pentru „ține de fiecare din noi să schimbăm lucruri”, după cum spune chiar ea.

Este vorba de Elena Lasconi, unul dintre cei mai vechi oamenii ai trustului Pro TV. A început la Deva, unde ziua făcea teren, mai ales în Valea Jiului, iar seara deschidea jurnalul de la 19:00, prezentat de Andreea Esca, cu știri locale. 

Publicitate

La început nici măcar nu semna știrile cu prenumele „Elena”, știrile sale se încheiau cu numele „Vali Lasconi”

Cum a „botezat-o” Lucian Mîndruță? Cum a ajuns să dea probe pentru Pro TV? Și cum a pus-o Andreea Esca în încurcătură la primul său live?

De ce s-a hotârât să candideze la Primăria din Câmpulung Muscel?

Răspunsurile, în interviu.

VIDEO. Elena Lasconi, povești fascinante de la începuturile Pro TV

Primul contact cu Pro TV, la Deva: „Tu ești Esca a noastră”

Petrișor Obae, editor Paginademedia.ro: Atunci când ai intrat în meseria asta ce aveai în minte?

Elena Lasconi: În urmă cu 25 de ani tot ce înseamnă televiziunea și presa era ce este acum robotica pentru adolescenți. Eu am lucrat doi la ani la un post de radio din Hațeg, eram DJ și apoi am început să fac știri.

Nu știam câtă lume mă ascultă, dar am aflat la un an de radio, când i-am chemat și am umplut toată Pădurea Hațegului ei. Atunci mi-am dat seama ce responsabilitate am.

Îmi aduc aminte că eram la radio într-o seară și a venit un prieten de familie care mi-a zis că se face concurs la Pro TV pentru prezentator. Mi-a zis și că e posibil să câștig mai mulți bani, iar eu câștigam puțin.

N-am știut nicio secundă ce înseamnă Pro TV pentru că nu se prindea. Eu m-am gândit că este o televiziune prin cablu cum am văzut eu la Hațeg, adică un post cu anunțuri de vânzare-cumpărare.

Eu făcusem cu mare greutate un curs de operator calculatoare, credeam că asta e viitorul. Am zis că eu pot să bat anunțurilea acelea de angajare foarte repede, pentru că aveam dexteritate. Eram bună la treaba asta.

M-am dus la concursul pentru Pro TV la 7:00 dimineața. Când am ajuns acolo era toată strada plină de oameni. M-am dus și am luat bon de ordine și am stat acolo ceva.

Cât am stat acolo vedeam oameni care ieșeau plângând și nu înțelegeam ce se întâmplă, de ce plânge lumea pentru așa o chestie, pentru bătut anunțuri la calculator. Nu-mi venea să cred.

Am intrat acolo și era plin de camere, mai erau și unii prin spate pe acolo care râdeau. M-au pus să citesc un text și nu înțelegeam ce vor de la viața mea.

Era vorba de un text cu multe greșeli, m-au întrebat care era cel mai important eveniment din județ la vremea respectivă (eu eram foarte conectată la evenimente pentru că-mi plăcea) și ei mi-au spus: „Tu ești Esca a noastră”.

Eu am ieșit afară și am întrebat, jur că așa a fost, și i-am întrebat pe oamenii aia „Băi, ce e aia Esca?”. Eu nu știam că este un nume. Era complicat, tocmai se lansa Pro TV-ul.

Așa am luat eu concursul pentru a fi prezentator, iar eu voiam să fac teren.

VIDEO. Cum a ajuns Elena Lasconi la Pro TV

Cum a fost „botezată” de Lucian Mîndruță: „Tu de astăzi ești Elena Lasconi”

Elena Lasconi: Pe mine mă cheamă Lasconi Elena Valerica, iar Valerica e de la tata. În copilărie, în școală și în primii ani la Pro TV Deva toată lumea mă striga Vali. Eu semnam știri cu numele Vali Lasconi, când facem teren în Valea Jiului.

Deschideam jurnalul pe postul național cu subiecte de acolo.

Îmi aduc aminte că nu se făcuse un an de când se deschisese Pro TV-ul și am venit și eu la București să văd cum e redacție.

Îmi amintesc că se terminase jurnalul de la 19:00, iar Lucian Mîndruță și Andreea Esca erau pe scaun și povesteau cu mine. Erau foarte prietenoși și se uitau la mine cu admirație pentru că dădeam niște știri cu greutate despre minerii din Valea Jiului.

Atunci, Mîndruță mi-a spus că „Vali Lasconi” poate fi confundat cu nume de băiat și avea dreptate. M-a întrebat dacă mă mai cheamă și altfel și i-am zis că primul meu nume e Elena.

Și când a auzit mi-a zis „Tu de astăzi ești Elena Lasconi”, iar după acel episod le-am zis că ei sunt nașii mei.

VIDEO. Cum a botezat-o Lucian Mîndruță pe Elena Lasconi

Primul live: Cum a fost pusă în încurcătură de Andreea Esca

Petrișor Obae, editor Paginademedia.ro: Primul tău live ți-l mai aduci aminte?

Elena Lasconi: Primul meu live a fost la trei luni după angajare. Erau niște oameni la CNA la noi în vizită. Nu știu ce făceau pentru că eu eram terminată psihic că trebuie să intru în direct cu Andreea Esca.

Nu o să uit toată viața mea treaba aceasta. Fusese arestat un director de bancă și era o știre importantă. Eu știam ce întrebări o să-mi adreseze Andreea Esca.

M-a întrebat ce m-a întrebat și țin minte că ea a mai pus încă o întrebare care nu era în script.

Ea m-a întrebat „Și ce spun oamenii, Elena?”, iar mie mi-a căzut fața. Nu m-am blocat de tot, dar am spus „Oamenii așteaptă să vadă ce spune instanța”.

Când s-a terminat treaba toți oamenii din studio mă aplaudau, dar eu m-am dus și am plâns.

VIDEO. Primul LIVE cu Andreea Esca și o întrebare surpriză

Prima știre: Un om care primise despăgubire o locomotivă

Petrișor Obae, editor Paginademedia.ro: Îți mai aduci aminte prima ta interacțiune cu televiziunea și cu Pro TV?

Elena Lasconi: Prima mea știre a fost o întâmplare foarte tare. A venit un domn și mi-a spus că a avut un proces cu Combinatul Siderurgic și în urma acestuia a primit ca despăgubire o locomotivă de tren.

M-a luat și m-a dus pe calea ferată, unde erau locomotivele. L-am urcat în locomotivă și îmi povestea toată întâmplarea și era foarte supărat pentru că nu înțelegea ce poate face cu o locomotivă.

Am mai făcut un reportaj în satul cu un singur locuitor. M-am dus să-l întâlnesc pe acest om într-un sat de munte. Am ajuns acolo și el vorbea la plural, spunea „aici la noi”. Vorbea la plural din dorința de a fi cu încă cineva acolo.

Eu cred că era mult mai greu atunci să-ți faci meseria pentru că nu aveam tehnologia de acum. Transmisiunile live le făceam cu releu.

VIDEO. Prima știre dată de Elena Lasconi la Pro TV

Citește și: VIDEO. Elena Lasconi și povestea unui moment emoționant: fetița salvată dintr-un puț acum 20 de ani

 

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Trimite un comentariu