Skip to main content

VIDEO. Poveşti fascinante din Pro TV cu Elena Lasconi. I s-a spus „Esca noastră” la Deva. Cum a "botezat-o" Mîndruţă

 
VIDEO. Poveşti fascinante din Pro TV cu Elena Lasconi. I s-a spus „Esca noastră” la Deva. Cum a "botezat-o" Mîndruţă

VIDEO. Este reporter Pro TV de peste 25 de ani, s-a ocupat de zeci de campanii sociale, a transmis zeci de live-uri, inclusiv Mineriada din 1999, şi recent s-a hotărât să candideze la primăria din Campulung Muscel pentru „ţine de fiecare din noi să schimbăm lucruri”, după cum spune chiar ea.

Publicitate

Este vorba de Elena Lasconi, unul dintre cei mai vechi oamenii ai trustului Pro TV. A început la Deva, unde ziua făcea teren, mai ales în Valea Jiului, iar seara deschidea jurnalul de la 19:00, prezentat de Andreea Esca, cu ştiri locale.

La început nici măcar nu semna ştirile cu prenumele „Elena”, ştirile sale se încheiau cu numele „Vali Lasconi”

Cum a „botezat-o” Lucian Mîndruţă? Cum a ajuns să dea probe pentru Pro TV? Şi cum a pus-o Andreea Esca în încurcătură la primul său live?

De ce s-a hotârât să candideze la Primăria din Câmpulung Muscel?

Răspunsurile, în interviu.

VIDEO. Elena Lasconi, poveşti fascinante de la începuturile Pro TV

Primul contact cu Pro TV, la Deva: „Tu eşti Esca a noastră”

Petrişor Obae, editor Paginademedia.ro: Atunci când ai intrat în meseria asta ce aveai în minte?

Elena Lasconi: În urmă cu 25 de ani tot ce înseamnă televiziunea şi presa era ce este acum robotica pentru adolescenţi. Eu am lucrat doi la ani la un post de radio din Haţeg, eram DJ şi apoi am început să fac ştiri.

Nu ştiam câtă lume mă ascultă, dar am aflat la un an de radio, când i-am chemat şi am umplut toată Pădurea Haţegului ei. Atunci mi-am dat seama ce responsabilitate am.

Îmi aduc aminte că eram la radio într-o seară şi a venit un prieten de familie care mi-a zis că se face concurs la Pro TV pentru prezentator. Mi-a zis şi că e posibil să câştig mai mulţi bani, iar eu câştigam puţin.

N-am ştiut nicio secundă ce înseamnă Pro TV pentru că nu se prindea. Eu m-am gândit că este o televiziune prin cablu cum am văzut eu la Haţeg, adică un post cu anunţuri de vânzare-cumpărare.

Eu făcusem cu mare greutate un curs de operator calculatoare, credeam că asta e viitorul. Am zis că eu pot să bat anunţurilea acelea de angajare foarte repede, pentru că aveam dexteritate. Eram bună la treaba asta.

M-am dus la concursul pentru Pro TV la 7:00 dimineaţa. Când am ajuns acolo era toată strada plină de oameni. M-am dus şi am luat bon de ordine şi am stat acolo ceva.

Cât am stat acolo vedeam oameni care ieşeau plângând şi nu înţelegeam ce se întâmplă, de ce plânge lumea pentru aşa o chestie, pentru bătut anunţuri la calculator. Nu-mi venea să cred.

Am intrat acolo şi era plin de camere, mai erau şi unii prin spate pe acolo care râdeau. M-au pus să citesc un text şi nu înţelegeam ce vor de la viaţa mea.

Era vorba de un text cu multe greşeli, m-au întrebat care era cel mai important eveniment din judeţ la vremea respectivă (eu eram foarte conectată la evenimente pentru că-mi plăcea) şi ei mi-au spus: „Tu eşti Esca a noastră”.

Eu am ieşit afară şi am întrebat, jur că aşa a fost, şi i-am întrebat pe oamenii aia „Băi, ce e aia Esca?”. Eu nu ştiam că este un nume. Era complicat, tocmai se lansa Pro TV-ul.

Aşa am luat eu concursul pentru a fi prezentator, iar eu voiam să fac teren.

VIDEO. Cum a ajuns Elena Lasconi la Pro TV

Cum a fost „botezată” de Lucian Mîndruţă: „Tu de astăzi eşti Elena Lasconi”

Elena Lasconi: Pe mine mă cheamă Lasconi Elena Valerica, iar Valerica e de la tata. În copilărie, în şcoală şi în primii ani la Pro TV Deva toată lumea mă striga Vali. Eu semnam ştiri cu numele Vali Lasconi, când facem teren în Valea Jiului.

Deschideam jurnalul pe postul naţional cu subiecte de acolo.

Îmi aduc aminte că nu se făcuse un an de când se deschisese Pro TV-ul şi am venit şi eu la Bucureşti să văd cum e redacţie.

Îmi amintesc că se terminase jurnalul de la 19:00, iar Lucian Mîndruţă şi Andreea Esca erau pe scaun şi povesteau cu mine. Erau foarte prietenoşi şi se uitau la mine cu admiraţie pentru că dădeam nişte ştiri cu greutate despre minerii din Valea Jiului.

Atunci, Mîndruţă mi-a spus că „Vali Lasconi” poate fi confundat cu nume de băiat şi avea dreptate. M-a întrebat dacă mă mai cheamă şi altfel şi i-am zis că primul meu nume e Elena.

Şi când a auzit mi-a zis „Tu de astăzi eşti Elena Lasconi”, iar după acel episod le-am zis că ei sunt naşii mei.

VIDEO. Cum a botezat-o Lucian Mîndruţă pe Elena Lasconi

Primul live: Cum a fost pusă în încurcătură de Andreea Esca

Petrişor Obae, editor Paginademedia.ro: Primul tău live ţi-l mai aduci aminte?

Elena Lasconi: Primul meu live a fost la trei luni după angajare. Erau nişte oameni la CNA la noi în vizită. Nu ştiu ce făceau pentru că eu eram terminată psihic că trebuie să intru în direct cu Andreea Esca.

Nu o să uit toată viaţa mea treaba aceasta. Fusese arestat un director de bancă şi era o ştire importantă. Eu ştiam ce întrebări o să-mi adreseze Andreea Esca.

M-a întrebat ce m-a întrebat şi ţin minte că ea a mai pus încă o întrebare care nu era în script.

Ea m-a întrebat „Şi ce spun oamenii, Elena?”, iar mie mi-a căzut faţa. Nu m-am blocat de tot, dar am spus „Oamenii aşteaptă să vadă ce spune instanţa”.

Când s-a terminat treaba toţi oamenii din studio mă aplaudau, dar eu m-am dus şi am plâns.

VIDEO. Primul LIVE cu Andreea Esca şi o întrebare surpriză

Prima ştire: Un om care primise despăgubire o locomotivă

Petrişor Obae, editor Paginademedia.ro: Îţi mai aduci aminte prima ta interacţiune cu televiziunea şi cu Pro TV?

Elena Lasconi: Prima mea ştire a fost o întâmplare foarte tare. A venit un domn şi mi-a spus că a avut un proces cu Combinatul Siderurgic şi în urma acestuia a primit ca despăgubire o locomotivă de tren.

M-a luat şi m-a dus pe calea ferată, unde erau locomotivele. L-am urcat în locomotivă şi îmi povestea toată întâmplarea şi era foarte supărat pentru că nu înţelegea ce poate face cu o locomotivă.

Am mai făcut un reportaj în satul cu un singur locuitor. M-am dus să-l întâlnesc pe acest om într-un sat de munte. Am ajuns acolo şi el vorbea la plural, spunea „aici la noi”. Vorbea la plural din dorinţa de a fi cu încă cineva acolo.

Eu cred că era mult mai greu atunci să-ţi faci meseria pentru că nu aveam tehnologia de acum. Transmisiunile live le făceam cu releu.

VIDEO. Prima ştire dată de Elena Lasconi la Pro TV

Citeşte şi: VIDEO. Elena Lasconi şi povestea unui moment emoţionant: fetiţa salvată dintr-un puţ acum 20 de ani

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus